Hrana Hrana kao lijek 25. svibnja 2017.

Sjemenke nara usporavaju simptome Alzheimera i ostalih bolesti mozga

Nar
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako se sjemenke u prehrani zapravo rijetko koriste, one su životna energija svake biljke, voća ili povrća koje konzumiramo i mogu biti izvrsna nadopuna prehrani, jer sadrže visoki udio vitamina i minerala i tako povećavaju nutritivnu vrijednost obroka.

  • Prednosti: Sjemenke nara odličan su dodatak u dijetama za gubitak težine i smanjenje krvnog tlaka, dokazano je da djeluje na usporavanje simptoma Alzheimera i ostalih bolesti mozga, te raka prostate i raka dojke. Naime, te su sjemenke moćan antioksidans, koristan za imunološki sustav, djeluju antibakterijski, protuupalno i pomažu u uspostavljanju ravnoteže između 'dobrog' i 'lošeg' kolesterola.
  • Primjena: Uobičajeno ih koristimo kao voće, najčešće samostalno, ili kao dodatak u voćnim salatama ili zobenoj kaši. Nerijetko se dodaje u salate sa sirom ili bijelim mesom, jer daje specifičan, sočan okus, te kao ukras glavnoga jela. Odlično se slažu kao ukras u varivima i gulašu od svinjetine, ili pačijeg, odnosno kokošijeg mesa te gustim povrtnim juhama.
  • Prijedlog: Umiješajte dvije žličice sjemenki šipka u šalšu od rajčice koju ste začinili s korijanderom i čilijem, pa prelijte po tjestenini. Žličica sjemenki nara dat će poseban okus grčkom jogurtu. Uz pola žličice meda i prstohvat cimeta imate odličan međuobrok.

Nar antioksidans jači od zelenog čaja

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.