Hrana Zdravi recepti 11. svibnja 2018.

Šparoge su jedna od najzdravijih namirnica, donosimo ti recept za juhu!

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šparoge su bogate nutrijentima, a siromašne kalorijama - jedna šalica kuhanih šparoga osigurava svega 43 kalorije, šparoge je poželjno uvrstiti u ''najzdraviji način prehrane''.

Sastojci za 4 osobe

  • 2 žlice nesoljenog maslaca ili ekstra djevičanskog kokosova ulja
  • 1 mali nasjeckani luk
  • 200 g mladog krumpira narezanog na sitne kockice
  • 1 žlica zelene curry paste (po želji)
  • 450 g šparoga narezanih na komadiće od 1 cm
  • 1/2 žličice soli
  • 400 ml punomasnog kokosova mlijeka
  • 1 limun ili limeta
Možda te zanima... Vrijeme je za šparoge - pripremi ih s tjesteninom i rajčicom Hrana

Možda te zanima... Čudotvorne šparoge: Pomažu u mršavljenju i liječe mamurluk Hrana

Priprema:

U velikom loncu pirjaj luk na maslacu na srednje visokoj temperaturi. Miješaj dok se luk ne obloži masnoćom te nastavi pirjati još nekoliko minuta, dok ne postane slatkast. Umiješaj krumpir i kuhaj ga desetak minuta dok potpuno ne omekša. Dodaj curry pastu, prokuhaj minutu - dvije, a zatim dodaj kokosovo mlijeko , sol i vodu. Ostavi da zavrije i potom dodaj šparoge. Kuhaj od dvije do tri minute, dok šparoge ne omekšaju, a zatim u blenderu ili pomoću štapnog miksera napravi gladak pire. Po potrebi dodaj još vode ili soli. Istisni malo limunova ili limetina soka. Pospi sjeckanim vlascem i posluži.

Još recepata potraži u časopisu Skuhatćute dostupnim na kioscima.

Šparoge su pravo proljetno povrće, a najčešće se beru između ožujka i svibnja, ponegdje čak i do srpnja. Mesnate stabljike šparoga uvijek su se smatrale vrijednim povrćem, a cijenjene su zbog svog sočnog okusa i blage teksture. Zelenu boju duguju klorofilu poznatom “čistaču” jetre i krvi. Energetska vrijednost šparoga je vrlo mala što ovo povrće svrstava visoko na listu poželjnih namirnica za skidanje suvišnih kilograma.

Također, ističu se sadržajem vitamina C i kalija - nutrijenata prijatelja jetre. Visok udio kalija s aminokiselinom argininom koju sadrži te niskim udjelom natrija čini šparogu prirodnim diuretikom. Ovakvo svojstvo šparoga od davnine se koristi za ublažavanje simptoma PMS-a  i zadržavanje vode. Šparoge su dobar izvor nutrijenata koji pridonose zaštiti stanica od oksidativnog stresa. Uz vitamin C, riječ je konkretno o cinku i selenu, a zahvaljujući njima šparoge s pravom čine neizostavni dio detoksikacijske dijete koju je poželjno provesti na izmaku zime, kako bi se tijelo lišilo otrova i pripremilo za proljeće.

Ana630_1 Možda te zanima... Top pet detoks namirnica za gubitak kilograma i čišćenje tijela Dijeta

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.