Hrana Hrana kao lijek 01. ožujka 2018.

Što chia sjemenke zapravo čine tvome tijelu?

Foto: Pixabay

Powered by:

zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Da je chia kraljica sjemenki potvrđuje i činjenica da danas postoji bezbroj proizvoda s njom. Od jogurta, peciva i slastica do vode i čajeva. Evo zašto je tako popularna...

Ova biljka, podrijetlom iz Meksika, posljednjih je godina postala iznimno popularna zahvaljujući svojim vrijednim nutritivnim svojstvima, čime je stekla i status superhrane. Osim što je puna hranjivih sastojaka, ujedno je i pravi (niskokalorični) izvor energije, pa je čest izbor u prehrani onih koji nastoje regulirati svoju tjelesnu težinu. Kako su chia sjemenke vrlo zasitne, idealne su za doručak, a mogu se jesti sirove, kuhane, natopljene u vodi ili mlijeku, pa čak i mljevene. Na internetu možeš pronaći bezbroj recepata s chiom, a mi ti donosimo razloge zašto bi se ova supernamirnica trebala naći na tvom svakodnevnom meniju...

Usporava starenje kože

Želiš li spriječiti prijevremene bore i ostale znakove starenja, svakako posegni za chia sjemenkama koje će tvome tijelu očuvati mladolikost i zdravlje. Naime, istraživanje provedeno u Meksiku 2014. pokazalo je da su ove sjemenke jedne od najbogatijih prirodnih antioksidativnih namirnica, a poznato je kako antioksidansi sprječavaju slobodne radikale da uništavaju stanice i tkivo. Slobodni radikali nastaju kao nuspojava kada naše stanice koriste kisik, a mogu uzrokovati probleme sa srcem, dijabetesom i makularnom degeneracijom te ujedno utjecati na starenje kože. Kako bismo to spriječili, potrebno je unositi antioksidanse putem hrane koji će neutralizirati slobodne radikale, a chia sjemenke čine se kao odličan izbor jer se mogu jesti i pripremati na najrazličitije načine. 

 | Author: Photo by Joanna Kosinska on Unsplash Foto: Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Čuva dentalno zdravlje

S obzirom na to da ove sjemenke sadrže kalcij, fosfor i cink, pomažu i u očuvanju zdravih zubi. Kalcij izgrađuje naše zube, a cink sprječava nastanak kamenca te ima antibakterijski učinak zbog čega je sastavni dio pasti za zube i vodica za ispiranje usta. Fosfor je bitan jer pomaže tvom tijelu da apsorbira kalcij i tako održava zube čvrstima. Umjesto jutarnje kave radije popij Meggle jogurt s chia sjemenkama koji će pomoći tvojim zubima da ostanu zdravi, a ujedno će biti lagan obrok kojim možeš započeti dan. 

Pospješuje probavu 

Chia je, osim antioksidansima, izuzetno bogata i vlaknima. Prema Američkoj dijetetskoj udruzi, jedna porcija chia sjemenki osigurava preporučeni dnevni unos vlakana koji bi svatko od nas trebao unijeti u organizam. Vlakna su izuzetno važna za ravnotežu inzulina, a sjemenke poput lana i chie prirodno uravnotežuju šećer u krvi upravo zbog visokog sadržaja vlakana i zdravih masti. Osim toga, prehrana bogata vlaknima pospješuje normalan rad crijeva, a time i zdravu stolicu. Usto, chia je vrlo zasitna jer upija znatnu količinu vode te se brzo "širi" u želucu, pa tako suzbija apetit što može dovesti do gubitka kilaže. Stoga, želiš li izgubiti višak kilograma, chia sjemenke mogu biti izvrsna pomoć u tome. 

 | Author: 24ContentHaus Foto: 24ContentHaus

Čuva zdravlje srca 

Sposobnost chie da smanjuje upalu, regulira kolesterol i snižava krvni tlak čine je odličnim izborom za zdravo srce. Ove male sjemenke obiluju omega-3 masnim kiselinama koje štite srce i krvne žile te ujedno smanjuju rizik od srčanog udara te ostalih bolesti krvožilnog sustava. Prema podacima Hrvatske kuće srca, iznenadna srčana smrt jedan je od najčešćih uzroka smrti u svijetu, pa tako i u Hrvatskoj. Stoga, čuvaj svoje srce i u prehranu uvrsti ove fantastične sjemenke, ali i ostale namirnice bogate omegom 3 poput tune ili lososa. 

Jača kosti i izgrađuje mišiće

Chia sadrži veliku količinu kalcija koji je ključan za čvrste i zdrave kosti, no osim kalcija ove sjemenke bogate su i drugim hranjivim tvarima važnima za kosti, a to su fosfor, magnezij i proteini. To ih čini idealnima za sve koji su alergični na mliječne proizvode ili ih iz nekog razloga ne konzumiraju pa uz ove sjemenke mogu nadomjestiti te tvari. 

Osim što pogoduju kostima, chia sjemenke pomažu i u izgradnji mišića jer su pune proteina, stoga želiš li višak masnih naslaga pretvoriti u mišiće, chia je tvoj saveznik. Naravno, to vrijedi samo ako vježbaš jer bez tjelovježbe nema rezultata. 

 | Author: Photo by Joanna Kosinska on Unsplash Foto: Photo by Joanna Kosinska on Unsplash

Kako jesti chiu?

S obzirom na to da ove sjemenke imaju blag okus, mogu se dodati u većinu jela, no jedeš li ih sirove, u njihovu izvornom obliku, teško ćeš apsorbirati sve hranjive tvari koje chia sadrži. Najbolji način za pristup njezinim vitaminima i mineralima je da natopiš sjemenke. Ostaviš li ih u vodi preko noći, one će nabujati i postati želatinaste, pa ih je lakše probaviti, a ujedno će tvoje tijelo moći apsorbirati sve hranjive tvari iz njih. Sjemenke možeš staviti u smoothie ili napraviti od njih puding. Možeš ih kombinirati s jajima i kruhom ako ga pečeš kod kuće, a mljevene sjemenke možeš dodati u gotovo sva kuhana i pečena jela jer im neće promijeniti okus.

U svakom slučaju, chiu možeš dodati u većinu jela, stoga ti ne treba mnogo kreativnosti i vremena da uvrstiš ovu namirnicu u svoj svakodnevni jelovnik. Ako ipak nemaš vremena ili inspiracije za jela s chiom, posegni za Meggle tekućim jogurtom s chiom koji dolazi u tri okusa i izvrstan je izbor za međuobrok, lagan doručak ili večeru, a ujedno je i praktičan pa ga možeš ponijeti sa sobom u torbi kamo god ideš. 

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      annertete

      Chia sjemenke - https://iherb.co/4xucJdC iskreno PREPORUČAM svakome! Evo i od mene kod za 5% popusta: AID8235

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.