Hrana Hrana kao lijek 23. siječnja 2018.

Što piti ovaj tjedan: Rooibos beskofeinski čaj regulira tlak i probavu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Bogat je vitaminom C te dvije šalice Rooibos čaja sadrže potrebnu dnevnu dozu vitamina C. Također je dobar protiv gripe i prehlade. Na tamnom i suhom mjestu, može se čuvati i do godinu dana. Moguće ga je piti i hladnog, miješati s narančinim sokom, a neki ga koriste čak i za koktele.

Poznat je više od 300 godina stanovnicima juga Afrike na visoravnima Dobre nade koji priređuju napitak od igličastih listića koji rastu na crvenom grmlju, poznatom pod nazivima “planinski čaj” ili “afrički crveni čaj”.

Slavu je stekao zahvaljujući blagotvornom djelovanju na dojenački organizam. Rooibos biljka specifična je po tome što može rasti samo u Južnoj Africi, jer zahtijeva temperature između 40 i 45 stupnjeva danju i 20 stupnjeva noću, te čisti zrak bez prašine i industrijskih otpadaka.

Dobrobiti:

Za razliku od crnog čaja, Rooibos ne sadrži kofein, što ga čini prikladnim za konzumiranje tijekom čitavog dana svim dobnim skupinama, a posebice osobama koje pate od nesanice, poremećaja spavanja, stresa i napetosti, budući da sadrži i magnezij koji doprinosi opuštanju.

Također pomaže protiv alergija, slobodnih radikala, kod bolova u trbuhu, proljeva, loše probave, žgaravice, sprječava rak, pomaže kod regulacije tlaka i liječi depresiju.

Možda te zanima... Novo istraživanje: Osobe koje vole piti čaj su kreativnije Hrana Možda te zanima... Zeleni čaj u kombinaciji s đumbirom za čišćenje organizma koji možeš piti do proljeća Dijeta

Dokazano je da kod male djece pomaže protiv grčeva. Rooibos čaj uspješno se koristi i na koži protiv akni, ekcema, sunčanih opeklina i kod upale zubnog mesa.

Priprema:

  • Nakon ključanja u čajniku, voda postiže temperaturu od 100°C
  • Na 2,5 do 3 dcl vode stavlja se 1 čajna žličica rooibosa
  • Rooibos čaj se drži u vodi/cjedilu poklopljen od 4 do 5 minuta, a nakon toga se procijedi

Nutricionisti preporučuju najbolje čajeve za mršavljenje

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      betikkae2

      Rooibos čaj - https://iherb.co/mAdvTi8 iskreno PREPORUČAM svakome! Evo i od mene kod za 5% popusta: AID8235

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.