Hrana Zdravi recepti 10. travnja 2023.

Što se dogodi ako dva tjedna jedete bjelanjke za doručak?

Foto: shutterstock Bjelanjci s paprikom i špinatom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Christine Yu, instruktorica joge i fitness entuzijastica podijelila je svoje dvotjedno iskustvo u kojem je za doručak jela isključivo bjelanjke pripremajući ih na različite načine. Primijetila je pet bitnih stvari koje su joj se promijenile u svakodnevnom životu i ukazala na pozitivne i negativne strane ovog jelovnika.

Christine je za Woman's Health opisala svoje jutarnje običaje koji uglavnom započinju s doručkom, a on gotovo uvijek sadrži jaja. Kaže kako ih priprema kuhana, kao kajganu, uz malo kelja, špinata, uz voće i slično. 

Nutricionistica Karen Ansel opisala je bjelanjke kao superhranu, punu proteina, savršenu za kontroliranje apetita i izgradnju mišića. Iako su žutanjci ukusniji dio jajeta, oni su i puno kaloričniji te sadrže više masnoća u sebi, pa se Christine odlučila na dvotjedni eksperiment u kojem ih je potpuno izbaciti iz jutarnjih obroka i zamijenila ih isključivo bjelanjcima. 

Evo što je primijetila:

"Bila sam sita cijelo jutro"

Christine priznaje da ju je na početku bilo strah kako će ostati gladnom bude li jela isključivo bjelanjke za doručak, no prevarila se. Kaže kako su ju dva do tri bjelanjka drži sitom skroz do ručka, a jela bi ih uz mladi luk, špinat ili voće.

Možda te zanima... 3 načina kako pripremiti savršena jaja prema poznatoj fitness blogerici Hrana Možda te zanima... Ovo će zasigurno postati tvoji najdraži recepti s jajima Hrana

"Imala sam više energije za vježbanje"

"Prije jutarnje tjelovježbe, moram nešto pojesti - po mogućnosti što lakše od čega neću imati osjećaj kao da imam kamenje u želudcu dok trčim", objašnjava Christine. Velika kajgana s jajima nije nešto što bi palo u tu 'lakšu' kategoriju, no dva kuhana bjelanjka su sasvim dostatna kao gorivo koje će vas pokretati u teretani ili dok trčite. 

Christine kaže kako je održala potrebnu razinu energije kroz cijeli trening, za razliku od 'pada' energije koji doživi nakon konzumiranja ugljikohidrata, poput banane ili tosta. 

"Bjelanjci su poprilično dosadni"

"Mogu jesti cijela jaja danima da mi ne dosade, no bjelanjke? Postanu vrlo brzo naporni. Iako bi pomislila kako je ovo savršena neutralna podloga za svaki doručak, bilo mi je vrlo teško održati raznolikost i zanimljivost obroka", priznaje Christine. Stvari bi se pogoršale kada bi ih pokušala umiješati s nečim, poput zobi, banane, mlijeka, cimeta i slično. Jednostavno ju nije moglo zadovoljiti okusom. Također, struktura im je često gumena pa nisu neka senzacija 'pod zubom'. 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Nedostajali su mi žutanjci"

Od okusa, preko teksture do boje, za Christine su žutanjci nešto što doručak čini zadovoljavajućim i posebnim, a pored toga, nedostajali su joj i nutrijenti koje bi inače dobila iz njih, poput vitamina B, E D, željeza, cinka i kolina. Ansel upozorava kako iako bjelanjci slove kao manje kalorični i puni proteina, vaše će tijelo dobiti više energije ako pojedete i žutanjak. On će vam dati i dodatnih 5 grama masnoća, što će vas održati dulje sitima od samih bjelanjaka. 

"Potrošila sam jako puno jaja"

Christine se požalila na količinu jaja koje je bacila, bez obzira koliko je žumanjke pokušavala iskoristiti u drugim receptima. Na kraju testa, ipak se odlučila vratiti cijelim jajima, ali je zadržala naviku od dva kuhana bjelanjka prije treninga!
 

Možda te zanima... 10 namirnica za doručak koje će vas držati sitima do ručka Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.