Hrana 05. srpnja 2017.

Što znači kada istovremeno želiš jesti slano i slatko?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Najnovija istraživanja govore da okusi za kojima žudimo i hrana koju volimo otkrivaju zapravo u kavom se emocionalnom stanju nalazimo, ali i koji nam nutrijenti nedostaju.

Potreba za slanim grickalicama

Ako maštaš o slanom, možda ti nedostaje minerala u organizmu. Istraživanja su pokazala da prehrana siromašna kalcijem izaziva želju organizma za slanom hranom. To je najvjerojatnije stoga što natrij privremeno povećava razinu kalcija u krvi koji organizam na prevaru uvjeri da je problem riješen. Postoji mogućnost i da ti u organizmu nedostaje željeza i kalija.

Pet koraka kako ublažiti žudnju za hranom

Cips | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Strast za slatkišima

Za čokoladom i ostalim slatkišima posežemo jer se od toga dobro osjećamo. Naime, čokolada potiče ispuštanje serotonina - hormona zaslužnog za dobro raspoloženje. Slatkiši dijelom imaju ulogu antidepresiva koji brzo djeluje. Problem je u tome što jednako brzo i prestane djelovati pa organizam traži novu dozu.

Žudnja za slatkišima ili za kalorijama?

Cokolada-Slatko | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Istovremena potreba za slatkim i slanim okusima

Ako primijetiš da žudiš za kombinacijom slatkog i slanog, znaj da organizmu nedostaje glukoze i natrija. Organizmu to treba kako bi mogao normalno funkcionirati. Kada stanice uspore svoje funkcije, a organizam se umori, javlja se želja za, primjerice, kombinacijom sladoleda i kokica.

Test: Jesi li ovisna o šećeru?

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.