Hrana Saznaj koje su zdrave zamjene za šećer 23. kolovoza 2016.

Stručnjaci otkrivaju što su pametni šećeri

Foto: Guliver/Shutterstock Stevija u kombinaciji s eritritolom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pod pojmom šećer najčešće se podrazumijeva saharoza, molekula koja se sastoji od dva dijela - glukoze i fruktoze. Glukoza je šećer koji putuje našim žilama, a fruktoza se u organizmu razgrađuje na glukozu i osigurava brz izvor energije našim stanicama.

Ipak, šećer nije samo saharoza jer poznajemo različite vrste raznih jednostavnih i složenih šećera
 

"Pametni" ili složeni šećeri ne uzrokuju nagle promjene šećera u krvi

Najrasprostranjeniji i najslađi prirodni šećer je fruktoza, a mliječni šećer laktoza sastoji se od dvije jedinice šećera – glukoze i galaktoze. U žitaricama su najzastupljeniji složeni šećeri – polisaharidi – najčešće škrob, molekula koja se sastoji od puno jedinica glukoze.

U prehrani se preferiraju ugljikohidrati odnosno šećeri koji imaju duge lance i sporo se razgrađuju jer se tako glukoza postepeno otpušta u krv pa ne uzrokuje nagle promjene razine šećera u krvi. Takve velike oscilacije glukoze u krvi, njen nagli rast nakon kojeg slijedi i nagli pad je stanje koje dugoročno šteti organizmu.

Jednostavni šećeri "krivci" za bolest

Šećer se pohranjuje u obliku glikogena u jetri i mišićima, a ako su sve zalihe popunjene tada se pretvara u masno tkivo. Prekomjeran unos šećera opterećuje cijeli organizam, pa tako i imunološki sustav. Studije su pokazale kako je aktivnost fagocita, stanica koje uništavaju štetne tvari, narušena najmanje pet sati nakon prevelikog unosa jednostavnih šećera.

Istraživanja su našla poveznicu između unosa šećera i nepovoljnih razina masnoća u krvi odnosno dislipidemija. Prekomjeran unos šećera može uzrokovati višu razinu triglicerida i nižu razinu "dobrog" kolesterola, pokazala je studija objavljena u časopisu Journal of the American Medical Association.

Šećer izaziva ovisnost, osobito kod osoba s prekomjernom težinom

Prekomjeran unos hrane ili odabir specifičnih, umjetno proizvedenih namirnica i pića, osobito onih bogatih šećerima ili mastima povezuje se s ovisničkim ponašanjem. Rezultati prikupljeni testiranjem na životinjama pokazuju kako nakon unosa velikih količina šećera dolazi do promjena u mozgu koje su vrlo slične onima koje se javljaju nakon konzumacije droga poput heroina ili kokaina.
 
Šećer je izazivao povećanu prisutnost neurotransmitera dopamina u mozgu kao i droge. Životinje kojima je nakon nekog vremena uskraćen šećer su počele pokazivati simptome anksioznosti - kao i kod osoba koje se odreknu alkohola, cigareta ili droga. Ovisnost o hrani obično ne pogađa osobe čija je tjelesna masa normalna, već se najčešće javlja u osoba s povišenom tjelesnom masom.
 
Šećer je skriven u raznim namirnicama, stoga ako želiš ukusnu aromatiziranu vodu koja sadrži pametni šećer probaj Kala vodu s okusom.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.