Hrana Hrana kao lijek 27. veljače 2024.

Shots - moćni vitaminski napitci za jačanje imuniteta i zaštitu od sezonskih bolesti

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Što bi moglo biti zdravije od napitka s voćem i povrćem prepunog antioksidansa? Ako najbolje sastojke pomiješate i stavite ih u male čašice za rakiju dobit ćete moćan vitaminski napitak zdraviji od klasičnog smoothieja jer zbog normativa sadrži manje kalorija i šećera, a jednaku količinu vitamina.

Kako biste uštedjeli vrijeme, umjesto jedne čašice soka, napravite cijelu bocu.. Sastojke svakog od recepata pomnožite sa sedam. Dakle, ako u receptu piše da trebate staviti jednu žličicu određenog sastojka, stavite sedam žličica i tako za sedam puta povećajte količinu svakog svakog sastojka, zatim sve izmiješajte, stavite u hladnjak i svakodnevno konzumirajte. Koncentracija soka u hladnjaku može stajati do tjedan dana, a ako će je ostati za više od tjedan dana možete je zamrznuti i rastopiti je po potrebi.

Donosimo nekoliko zdravih recepata "šuteva soka":

Za manji rizik od bolesti

  • čajna žličica kurkume
  • 1/4 šalice kokosovog mlijeka
  • prstohvat crnog papra

Jednom dnevno u bilo koje vrijeme popijte ovaj "šut".

Kurkuma ima jak aktivan spoj kurkumin koji smanjuje upale koje mogu prouzrokovati astmu, artritis, kardiovaskularne bolesti i druge kronična stanja. Crni papar omogućuje tijelu veću apsorpciju kurkumina. Kokosovo mlijeko bogato je vlaknima i vitaminima.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za brz oporavak od upale mišića

  • 1/4 kiselog soka od višanja 
  • 2 čajne žlice chia sjemenki
  • prstohvat morske soli

"Šut" popijte sat vremena prije tjelovježbe.

Atletičari koji piju kiseli sok od višnje brže se oporavljaju poslije maratona i imaju manje bolne mišiće od onih koji su popili placebo. Poznate chia sjemenke koje apsorbiraju vodu pomažu u "vraćanju izgubljene tekućine" tijekom znojenja. Elektroliti u morskoj soli pomažu spriječiti grčeve u mišićima i održati razinu vode.

Možda te zanima... Recept za smoothie "Tropska mrkvica" za kožu koju voli sunce Hrana

Za revitalizaciju metabolizma

  • 2 žlice jabučnog octa 
  • 2 žlice vode
  • 1/2 čajne žličice mljevenog cimeta

Popijte "šut" prije svakog jela.

Istraživači su dokazali da jabučni ocat potiče metabolizam prije jela. Voda ublažava opor okus i učinke kiseline na zube. Cimet je bogat kromom i pomaže u prevenciji od inzulinske rezistencije potičući tijelo na sagorijevanje šećera za energiju umjesto "skladištenja" viška u obliku masnoća.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Sjemenke nara usporavaju simptome Alzheimera i ostalih bolesti mozga

Protiv prehlade

  • 1 žlica svježe naribanog đumbira (ili 1 čajna žlica đumbira u prahu)
  • 1/4 šalice soka od nara
  • 1/4 čajne žlice crvene kajenske paprike

Popijte jedan ili dva "šuta" ako osjetite da ćete se prehladiti ili dobiti gripu. 

Đumbirov aktivni sastojak gingerol - prirodni protuupalni sastojak protiv bolova - također ima antimikrobna i antifungalna svojstva koja pomažu u borbi protiv bolesti. Nar, koji ima tri puta jače antioksidativno djelovanje od zelenog čaja, suzbija oksidativni stress koji narušava rad imunološkog sustava. Kapsaicin, pikantan sastojak u kajenskoj paprici, može pomoći u "odčepljenju" dišnih puteva. 

Možda te zanima... Pet odličnih razloga da u smoothie dodaš koru banane Hrana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.