Hrana Analizirali smo 26. rujna 2018.

Donosimo recepte za prefine umake za tjesteninu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Talijani su poznati kao pasionirani obožavatelji tjestenine i dobre hrane općenito pa stoga i ne čudi da su se potrudili i izbrojali više od 350 različitih vrsta tjestenina i razradili filozofiju temeljenu na iskustvu - koji se umak najfinije sljubljuje s kojom tjesteninom.

Svaka vrsta tjestenine pruža jedinstveno kulinarsko iskustvo kada se pravilno servira. Osnovno pravilo kojeg se valja pridržavati glasi: što je teži umak to valja odabirati širu tjesteninu, dok lagani umaci traže tanje i uže oblike tjestenine. Donosimo pregled najpopularnijih vrsta tjestenina i savjete za njihovu pripremu.

Svrdla se vole s umacima na bazi povrća i ribe

Svrdla su izuzetno popularna vrsta tjestenine prepoznatljiva po spiralnom obliku. Često su dostupna u različitim bojama poput zelene koju duguju špinatu ili crvene koja se dobiva uz pomoć cikle. Svrdla u pravilu valja kuhati 8 do 10 minuta (najbolje prema uputama proizvođača), a odlično pristaju uz umake od rajčice, pesto ili lagane umake na bazi povrća, ribe i plodova mora. Marodi svrdla proizvedena od najkvalitetnijih sastojaka imaju specifičan oblik, a njihovi najnoviji Gran Fusilli su jedinstveno veliki hvatači umaka koji će zadovoljiti i najzahtjevnije nepce.

Svrdla s rajčicama i patlidžanom

Potrebno ti je:
1 crveni luk
4 režnja češnjaka
250 g patlidžana
1 žlica umaka od soje
400 g rajčice
2 žlice majčine dušice
300 g Marodi tjestenine u obliku svrdla
svježe mljeveni papar
2 žlice maslinova ulja
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
 
Priprema: Zagrij ulje u dubokoj tavi debelog dna pa dodaj nasjeckani luk i češnjak. Prži 5 do 8 minuta dok luk ne omekša. Dodaj patlidžan narezan na velike kocke debljine 1 cm i prži 5 minuta ili dok blago ne omekša. Postane li smjesa presuha, dodaj 1 do 2 žlice vode. Dodaj sojin umak (sa smanjenim udjelom soli) i miješajući kuhaj 1 do 2 minute. Dodaj rajčice iz limenke, veće komade žlicom usitni. Poklopi i kuhajte oko 20 minuta ili dok patlidžan ne omekša. Dodaj svježe rajčice i nasjeckanu majčinu dušicu pa kuhaj još 2 minute da se sve zagrije. Dok se umak kuha, pripremi Marodi svrdla tjesteninu prema uputama proizvođača. Začini umak i posluži s tjesteninom.

Špageti i Tagliatelle dobro se slažu s mesom i istočnjačkim jelima iz woka

Špageti uživaju veliku popularnost u Sjevernoj Americi i Europi, a riječ je o tankim (promjera između 1,8 i 2,4 mm) i dugačkim (najmanja dužina je 30 cm) "konopčićima". Najčešće se kuhaju 9 do 11 minuta, a iako ih je proslavio umak bolognese, pristaju uz gotovo svaki umak, osobito onaj na bazi rajčice ili pak mesa ili ribe. Odlični su i za pripremu složenaca kao i stir fry jela.

Tagliatelle su tanki rezanci koji se najčešće mogu pronaći namotani u obliku klupka. Odlično se sljubljuju s umakom od gljiva, mesa, plodova mora ili pak uz razno pirjano povrće.

Špageti na kineski način s povrćem

Sastojci:
 
200 g špageta Marodi
200 g šampinjona
2 češnja češnjaka
100 g mrkve
200 g tikvica
200 g poriluka
100 g špinata
100 ml ulja
100 ml sojina umaka
žličica đumbira
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock
 
Priprema:
  • Korak 1: Povrće očisti, operi i ocijedi. Tikvice i poriluk nareži na tanke komadiće, a šampinjone na listiće. Češnjak nasjeckaj, mrkvu nareži na rezance i blanširaj. Špagete Marodi skuhaj u posoljenoj vodi, tako da budu "al dente".
  • Korak 2: Zagrij ulje u dubokoj tavi te kratko isprži češnjak i mrkvu pa ih dodaj tjestenini. U istu posudu dodaj malo ulja te poprži poriluk i tikvice i njih dodaj špagetima. Ponovi isto i sa špinatom te šampinjonima.
  • Korak 3: Na kraju dodaj đumbir i sojin umak. Pomiješaj pa ubaci u tavu gdje su ostali sastojci. Prije toga pripremljeno povrće i špagete lagano izmiješaj te kratko zagrij.

Krpice, Penne i Makaroni odlično podnose teže umake

Krpice ili Farfalle izgledaju kao kvadratić ili u obliku mašne, odnosno leptira po čemu su i dobili ime budući da riječ Farfalle na talijanskom znači leptirići. Krpice u pravilu valja kuhati 10 do 12 minuta, a zbog dovoljne debljine tijesta odlično podnose bešamel umak ili kremaste umake na bazi sira. Odlično se sljubljuju i s maslinovim uljem ili umacima koje sadrže maslac. Često se stavljaju i u variva, a dobar su izbor i za pripremu salata.

Penne je kratka šuplja tjestenina s koso odrezanim krajevima dostupna u verziji s glatkom (penne lisce) ili valovitom (penne rigate) površinom. U prosjeku se kuhaju 10 do 12 minuta i dobro upijaju tekućinu pa se mogu spariti s gotovo svakim umakom. Tako će pristajati i uz umake s velikim komadima povrća i uz mesne umake, a pristajat će im i kremasti umaci na bazi vrhnja ili ulja.

Makaroni su mnogima sinonim za tjesteninu, no riječ je o specifičnoj šupljoj tjestenini lagano zaobljenoj na krajevima. Kuhaju se relativno kratko, 6 do 8 minuta, a primjena im je gotovo neograničena. Pristaju im gotovo svi umaci i to u velikim količinama, a osobito pristaju uz one na bazi vrhnja i sira. Odličan su izbor za pripremu raznih složenaca, kao dodatak juhama i varivima ili u pripremi stir fry jela.

Krpice s vrganjima

Sastojci:
  • šaka suhih vrganja
  • maslinovo ulje
  • žlica maslaca
  • sol
  • papar
  • Marodi krpice ili Penne
  •  luk
  • 2 režnja češnjaka
  • žlica sjeckanog peršina
  • 1/2 žličice suhe kadulje
  • 50 ml bijelog vina
  • 180 ml vrhnja za kuhanje

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Priprema: Suhe vrganje namoči u vrućoj vodi. Ostavi da se namaču sat, dva. Zatim ih procijedi, ali sačuvaj tekućinu koja ti je ostala od namakanja. Na maslinovu ulju poprži sitno nasjeckani luk pa dodaj češnjak i maslac. Na to stavi ocijeđene suhe vrganje, posoli i popapri te dodaj sitno sjeckani peršin i kadulju. Podlij bijelim vinom i ulij malo tekućine preostale od namakanja vrganja. Pirjaj na laganoj vatri 30 minuta. Prije kraja umiješaj vrhnje za kuhanje pa ostavi na vatri još koju minutu. Posluži uz Marodi tjesteninu.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.