Hrana 25. srpnja 2016.

Top pet ideja za zdravi obrok dok si na pauzi

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Čokolada i šećer prevrtljivi su prijatelji i teško ih se riješiti, svuda su oko nas. Ima i drugih izbora, no ako ti je lakše, zdrava pauza ne znači da čokoladu treba sasvim zaboraviti. Pročitaj naše prijedloge za zdrave obroke koje ćeš bez grižnje savjesti moći jesti na poslu.

Kakao

Kakao, od kojeg se radi čokolada, jedna je od najzdravijih namirnica na svijetu. Biraj čokoladu sa 70 ili više posto kakaa i zaustavi se na 4-5 kockica.

Sir i bademi

Šaka badema u kombinaciji s nekoliko kockica finog sira fantastičan je i zdrav način da izdržiš do večere! Proteini iz sira će te držati sitima, a kako bademi nemaju ugljikohidrata, nakon ove užine mozak ti se neće nimalo usporiti.

Čaj i voće

Ako poslijepodne baš umireš od želje za slatkim, nisi jedina. Na koncu konca, Britanci su od popodnevne užine - finog crnog čaja punog kofeina i pogačica s kajmakom i marmeladom - napravili instituciju. U zdravijoj verziji odaberi šalicu zelenog čaja i voće. Jabuka je savršena, a za one kojima nije dovoljno slatka, tu su kruške i banane. Biraj voće čije je sezona, a kad ga nema - suho je još slađe. 

Orašasti plodovi

Kad si kratka s vremenom, ne varaj! Danas gotovo svaki dućan nudi “studentski miks” orašastih plodova, bogatih nezasićenim masnim kiselinama kojih malo tko unosi dovoljno. Možeš, također, u torbici držati vrećicu kikirikija - za hitne slučajeve, kad se sastanak odulji.

Jogurt

Jogurt, pogotovo onaj funkcionalni, s prehrambenim vlaknima i mljekarskim kulturama, zdrav je dodatak svakom jelu, a osobito je dobrodošao kao užina. Sam, kao brzinska užina, ili pomiješan s lješnjacima i borovnicama, ako imaš vremena unaprijed razmišljati o ukusnim i zdravim kombinacijama.

Povrće

Povrće zahtijeva najviše pripreme: na primjer, mrkvu treba oprati, oguliti pa nasjeckati. No, kad kušaš organski uzgojenu mrkvu punog okusa, vratit će ti se želja da uložiš to vrijeme. Spoji je sa žlicom-dvije humusa i nikad se nećeš vratiti na čips. A ako se i vratiš, neka to bude ukusni čips od kelja ili jabuke.

Najbolja je stvar kod zdravih izbora za užinu što pružaju osjećaj sitosti i daju dovoljno energije za sve dnevne aktivnosti. Za razliku od nezdravih izbora koje prate kratkotrajni osjećaj zadovoljstva, nakon kojeg ponekad slijedi grižnja savjesti, a najčešće usporenost i pad energije.

Otkrij zašto je Sensia zdravi izbor za užinu, gdje god bila!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.