Hrana Hrana kao lijek 06. rujna 2018.

Unijela si previše soli, žedna si i naduta, slijedi ove savjete

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako si pojela pizzu za večeru koja je bila vrlo slana ili nešto drugo i ne možeš zaspati, naduta si i loše se osjećaš to je vjerojatno zato jer si unijela previše soli u organizam.

Pretjeran unos soli, odnosno natrija iz soli i nedovoljan unos kalija jedan su od glavnih krivaca osjećaja nadutosti i 'zadržavanja vode' u području trbuha i ekstremiteta. Izbjegavanje soli u prehrani prvi je korak u borbi protiv nadutosti, ali taj zadatak nije nimalo lak. Naime, sol koja je prirodno prisutna u hrani kao i ona koju dodajemo tijekom kuhanja čini tek mali dio sveukupnog unosa.

Deklaracija Možda te zanima... Znaš li prepoznati sadrži li proizvod visoku ili nisku razinu soli? Hrana

Možda te zanima... Zašto je važno smanjiti unos soli u organizam? Hrana

Hrana s najviše soli:

Sol je mineral sastavljen od dva elementa natrija i klora. Iako je klor zastupljeniji, natrij je taj koji zahtijeva pažnju, jer je čvrsto povezan s kolanjem vode u tijelu, što se u praksi očituje željom za uzimanjem povećane količine vode nakon slanih jela. Drugim riječima, namirnice koje obiluju sa soli mogu dovesti do učinka zadržavanja vode", objasnila je Sandra Krstev Barać, nutricionistica i otkrila koja hrana sadrži najviše količine soli.
  • Suhomesnati proizvodi, osobito pršut
  • Soljena riba
  • Konzervirane namirnice
  • Čips, slani kikiriki i ostale grickalice
  • Slani sirevi (npr. feta, grabancijaš…)
  • Procesirana hrana

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tri trika za ublažavanje posljedica

"Ako se često unose veće količine soli bubrezi postaju preopterećeni pa tijelo zadržava vodu i to ujedno razlog zbog kojeg se osjećaš naduto i natečeno. Uslijed zadržavanja natrija, povećava se volumen krvi u tijelu, što otežava rad srca i s vremenom može dovesti do visokog krvnog tlaka, srčanog i moždanog udara. Predoziranje sa solju najčešće se događa ako konzumiraš konzerviranu hranu ili jedeš u restoranima, osobito, kod onih osoba koje su osjetljive na veće količine soli", objašnjava Brierley Horton, nutricionistica za Cooking Light i savjetuje što učiniti da se ublaže tegobe zbog prevelikog unosa soli:

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

  • Pij velike količine vode - voda će pomoći u odstranjivanju soli iz bubrega i pomoći da ostaneš hidratizirana te će smanjiti osjećaj nadutosti.
  • Vježbaj - znojenjem možeš izlučiti određene količine soli, ali pri tom pazi da unosiš dovoljno vode.
  • Pojedi bananu - kalij doprinosi neutralizaciji natrija. Namirnice poput banana, bijelog graha, lisnatog zelenog povrća i krumpira su  izvor kalija.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.