Hrana Hrana kao lijek 20. listopada 2016.

Uz ove namirnice možeš očistiti cijeli organizam od toksina

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Znaš li da postoje namirnice koje mogu očistiti organizam od brojnih zagađivača čovjekove okoline? Svakoga dana popij svježe ocijeđeni sok od dva limuna ili pojedi dva kivija. Jedi bijeli i crveni kupus, kelj, korabu i cvjetaču.

Kivi, limun, grejp i mandarina

Zbog bogatstva vitamina C, nezaobilazne su namirnice u borbi protiv otrova. Vitamin C se, naime, vezuje za etanol i benzen, ali i za druge derivate dima od cigareta, pa čak i za određene pesticide. Vitamin C ih pretvara u topive soli, koji se urinom izbacuju iz organizma. Stoga stručnjaci preporučuju da svakoga dana popiješ svježe ocijeđeni sok od dva limuna ili da pojedeš dva kivija.

Dijeta s limunom i crvenom paprikom koju vole slavni

Bijeli i crveni kupus, kelj, brokula, koraba i cvjetača

Štite pluća jer su bogat izvor sulforafana, a najviše ga ima u klicama brokule. Ova dragocjena tvar pomaže i jetri da se oslobodi toksina. Nažalost, njezina blagotvorna svojstva po ljudsko zdravlje slabe ukoliko je povrće izloženo dugotrajnoj termičkoj obradi. Stoga je najbolje da kupusnjače pripremate na pari ili ih jedete svježe, u salati, u kombinaciji s pikantnim povrćem, kao što su rotkva, repa ili rukola. Naime, one sadrže enzim mirosinazu, koji jača učinkovitost sulforafana.

Zašto kupovati samo svježu brokulu?

Brokula_4 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zeleni čaj je moćan antioksidans

Jesi li znala da je najmoćniji kada je u obliku praha? Tada zeleni čaj sadrži najviše epigalokatehin galata, tvari koja jača obrambeni sustav tkiva i u stanju je udesetostručiti sposobnost proteina glutahiona da otkloni toksične tvari iz organizma. Zato stručnjaci preporučuju četiri šalice zelenog čaja na dan.

Kako smršavjeti uz zeleni čaj i kavu za 12 tjedana?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.