Hrana 09. listopada 2018.

Višak vode u tijelu: 7 koraka za uspješnu eliminaciju

10 namirnica protiv nadutosti koje ti mogu pomoći da održavaš ravan trbuh
Foto: Guliver/Shutterstock Nadutost je stanje koje se javlja kada trbuh zadržava tekućinu, zadržava plinove ili se čini otečenim, a često dolazi s boli ili nelagodom
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Otečeni prsti na rukama, bolni zglobovi, dva do tri misteriozna kilograma viška, osjećaj nadutosti. Ako patiš od navedenih simptoma s pravom možeš posumnjati da ti se višak vode zadržava u tijelu.

Osim što ovi simptomi nisu niti malo ugodni, još jedna posljedica zadržavanja vode je frustracija jezičcem na vagi koji ne pada prema dolje, iako si značajno "srezala" unos kalorija. Prevention.com donosi koji su najsigurniji načini da se riješiš viška vode iz organizma.

Smanji unos soli

"Sol u tijelu djeluje poput magneta za vodu. U hrani je puno skrivene soli, tako da nismo niti svjesni koliko je unosimo. To se osobito odnosi na hranu iz restorana i naravno razne grickalice, a tijelu je dovoljno oko 200 mg natrija za normalno funkcioniranje", kaže Bonnie Taub-Dix, autorica knjige Read It Before You eat i stranice BetterThanDieting.com.

Neki ljudi su osjetljiviji na sol od ostalih, a Taub-Dix savjetuje da provjeriš jesi li ti među njima tako da pogledaš svoje prste na rukama sat vremena nakon jela. Ako su ti otečeni (a nisu bili prije jela) to bi mogao biti znak da si osjetljiva na sol.

Možda te zanima... Unijela si previše soli, žedna si i naduta, slijedi ove savjete Hrana

Ograniči unos ugljikohidrata

Kao i sol ugljikohidrati vežu vodu za sebe. "Ako ugljikohidrate ne iskoristiš odmah kao gorivo, tijelo ih pretvara u glikogen i skladišti ih u mišiće za energiju. Približno jedan posto tvoje mišićne mase sastoji se od glikogena, a osam posto težine jetre otpada na glikogen. Na svaki gram glikogena u spomenutim dijelovima tijela ide i 2, 7 grama vode", objašnjava nutricionistica Amy Shapiro iz New Yorka.

Jabuka_Ili_Kolac Možda te zanima... Grickalice i ugljikohidrati krivi za pretilost zaposlenih žena Hrana

Pij više vode

"Kada se konzumira previše soli, tjelesne stanice su žedne i upijaju svaku kap vode. Stoga kada uneseš puno soli pij što više vode jer u protivnom tijelo zadržava postojeću vodu kako bi spriječilo dehidraciju", kaže Shapiro. 

Studija objavljena u časopisu Obesity pokazala je da unos pola litre vode prije jela doprinosi mršavljenju.

Možda te zanima... Sassy voda: recept za detoks napitak za ravan trbuh Dijeta

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Uzimaj magnezij

Tijekom prvog dana mjesečnice tijelo zadržava najviše vode. Mnoge žene, osobito mlađe i srednje životne dobi se zato osjećaju loše, debelo i otečeno.

Shapiro kaže da uzimanje 200 mg magnezija kroz neki od dodataka prehrani tijekom mjesečnice može pomoći da se izbjegne nadutost i dobivanje na težini.

magnezij Možda te zanima... 10 uzroka manjka magnezija u tijelu i 10 znakova da i vama nedostaje Zdravlje

Uvrsti dodatne izvore kalija u prehranu

U časopisu American Journal of Kidney Disease objavljeno je da kalij regulira izlučivanje mokraće i krvni tlak. Dnevna preporuka za unos kalija je 4, 7 grama dnevno.

Pročitaj kojih deset namirnica sadrži više kalija od banana.

Kreći se

Shapiro kaže da treba izbjegavati dugo sjedenje ili stajanje na jednom mjestu jer to doprinosi zadržavanju vode u tijelu. Ako obavljaš sjedilački tip posla, namjesti si podsjetnik da svakih pet minuta "protegneš noge" na bar pet minuta.

Možda te zanima... 40 kg manje izbacivanjem ugljikohidrata i svakodnevnim žustrim hodanjem Dijeta

Pojačaj intenzitet treninga

Ako pojačaš intenzitet vježbanja ne samo da ćeš ubrzati proces mršavljenja, nego ćeš aktivirati i limfne čvorove. "Umjeren do snažan trening stimulira protok krvi i limfnih tekućina što pomože u uklanjanju vode iz ekstremiteta", kaže Shapiro.

Sport_Kolaz Možda te zanima... Aktivnosti uz koje možeš potrošiti 300 kcal za 30 minuta plus trening visoke energetske potrošnje Fitness

Budi strpljiva, ali ako nema rezultata zatraži pomoć

Ako je tvoje povećanje težine povezano sa zadržavanjem vode, već nakon jednog do tri dana pridržavanja ovih savjeta trebalo bi pomoći da se tvoja težina vrati na uobičajenu. Ako se to ne dogodi vjerojatno se radi o nekom drugom uzroku. Zadržavanje vode u tijelu često je povezano s krvnim tlakom, uzimanjem lijekova i drugim zdravstvenim problemima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.