Hrana Hrana kao lijek 27. travnja 2017.

2 ukusne voćke koje tjeraju žgaravicu: banana i lubenica

Banana_3
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Jesi li znala da tijelo za vrućih i toplih dana ima manju sposobnost reguliranja kiseline u tijelu. Stoga su smetnje s probavnim organima pa čak i povraćanje učestaliji. Ali ako ćeš konzumirati namirnice poput banane, lubenice, kokosove vode, hladnog mlijeka, mlaćenice nećeš patiti od žgaravice.

Banane - su najbolji protuotrov za želučani refluks, a i ukusne se kad poželiš nešto prigristi. Osim toga proizvode sluz kojom se oblaže želudac, smanjuju pH vrijednost tijela i bogate su vlaknima. Ako imaš probleme sa žgaravicom banane su odličan način da je držiš pod kontrolom. 

Kokosova_Voda | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kokosova voda - je odlična za regulaciju kiseline u tijelu i za hidrataciju. Kokosova voda djeluje i kao čistač organizma jer doprinosi uklanjanju toksina iz tijela.

Lubenica | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock sok od lubenice

Lubenica - kao i dinja sadrži puno antioksidansa i vlakana i prevenira stvaranje kiseline tako što povoljno djeluje na sluznicu želuca. Visok udio vode koji sadrži ovo voće hidratizira tijelo i regulira pH vrijednost. Jabuke i papaja su također odličan izvor vlakana i regulatora kiselosti organizma.

Voda2 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Vruća voda - najjednostavniji način za regulaciju kiselosti u tijelu i protiv želučanog refluksa je da popiješ čašu što toplije vode prije i nakon jela. To će ti dati osjećaj lakoće u trbuhu i olakšati proces probave.

Mlijeko | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Hladno mlijeko - je još jedan odličan način u borbi protiv kiseline u želucu. Mlijeko apsorbira kiselinu i umiruje osjećaj pečenja u želucu. U tu svrhu pij hladno mlijeko bez ikakvih dodataka.

Nutricionistica savjetuje što treba jesti kod problema sa želucem

Mlaćenica - je nusproizvod koji se dobije prilikom proizvodnje maslaca, a pomaže kod želučanog refluksa. Mlaćenica "hladi" želudac, djeluje na bakterije u njemu i sprečava stvaranje kiseline te pomaže održavanju zdrave probave. Osobe koje imaju problema sa želučanim refluksom trebaju jesti češće manje obroke i u svoju prehranu uvesti spomenute namirnice.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.