Hrana Zdravi recepti 02. siječnja 2018.

Za sve koji su pretjerali: Postblagdanska detoksikacija

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Tijekom blagdana obično jedemo i pijemo previše i tako nakupljamo suvišne kilograme i opterećujemo probavni sustav. Rijetko pomišljamo na mršavljenje ili detoksikaciju za vrijeme blagdana, obično takve odluke ostavljamo za početak godine. No svaki zdravi obrok koji konzumiraš tijekom ovih blagdana donijet će olakšanje tvojoj probavi i smanjiti rizik od nakupljanja suvišnih kilograma.

Najbolji način detoksikacije je lagana mediteranska prehrana temeljena na cjelovitim žitaricama, obilju povrća i voća te ribi i niskomasnim mliječnim proizvodima. Kako bismo iz organizma isprali sve one toksine koje su se akumulirali pretjeranim blagovanjem potrebno je u jelovnik uvrstiti što više juha i variva.

Možda te zanima... Kad bi juha mogla raditi sklekove, onda bi to bila ova juha! Hrana

Pritom prednost imaju nemasne povrtne juhe i variva pripremljeni primjerice od brokule, cvjetače, prokulica i ostalih kupusnjača te korjenastog povrća. Ovi saveznici jetre obiluju klorofilom koji je poznati „čistač jetre“, a kupusnjače se ujedno odlikuju sadržajem fitokemikalija koje povećavaju sposobnost jetre da neutralizira toksične tvari.

Rajčica za srce i krvne žile

Za prehrambeni oporavak dobro će doći i topla juha od rajčice koja je ujedno i odličan izvor snažnog antioksidansa likopena s povoljnim učinkom na kolesterol. Upravo su blagdanska slavlja razdoblje kada organizam ima „pune ruke posla“ s povišenim masnoćama i kolesterolom stoga je likopen dobrodošla pomoć za zdravlje srca i krvnih žila. Ujedno, nije zanemariva činjenica da je juha od rajčice poznati borac protiv mamurluka.

Svakako pripazi na dovoljan unos tekućine, osobito izvorske i mineralne vode, a nije loša ideja posegnuti i za biljnim čajevima - čistačima organizma. Od voća prednost daj jabukama, kruškama i agrumima jer obiluju pektinom, prehrambenim vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje razine kolesterola u krvi.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Salatom protiv otrova u metabolizmu

Svakako, uživaj u maštovitim povrtnim salatama, one osiguravaju cijeli niz visokovrijednih tvari koje pomažu metabolizam, jačaju obrambenu sposobnost tijela i organizam "čiste" od otrova. Salate začini kvalitetnim ekstra djevičanskim maslinovim uljem.

U detoksikacijskoj dijeti kao izvor proteina preporučuju lagani obroci s ribom te mahunarke i niskomasni mliječni proizvodi. U svakodnevnu prehranu uvrstite i fermentirane mliječne proizvode koje sadrže probiotike jer će oni ubrzati „uspavanu“ probavu, ali i ojačati obrambenu sposobnost organizma koji je osobito u postblagdansko doba na kušnji.

Portal Gastro.hr ti donosi nekoliko jednostavnih i zdravih jela koja će se odlično uklopiti u tvoj detoksikacijski jelovnik:

Detoksikacijski menu:

Juha2 Možda te zanima... Preuzmi detoks jelovnik za mršavljenje! Dijeta
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      nives

      Pričati o zdravoj prehrani i preporučavati rajčicu u siječnju je ravno ......... /dopunite sam/

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.