Hrana 22. studenoga 2016.

Začini koji daju bolji okus hrani, ali su i odlični za zdravlje

Začini
U povijesti su začini bili izuzetno dragocjeni
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Začini i začinsko bilje su izuzetno važni u pripremi jela, a sol i papar su osnovni začini na polici svake kuhinje. U povijesti su začini bili izuzetno dragocjeni, a zbog globalizacije su danas dostupniji.

Jelu mogu dati posebnu notu i bolji okus, a osim toga svaki od začina ima određeni povoljan utjecaj na zdravlje.

  • Čili (chili) - cijenjen je zbog svog ljekovitog djelovanja koje mu daje alkaloid kapsaicin. Reducira udio kolesterola i triglicerida,  djeluje preventivno protiv srčanog i moždanog udara, uništava štetne bakterije u želucu i otklanja simptome prehlade i gripe.
  • Kim - sjemenke kima sadrže do 4% eteričnog ulja u obliku bezbojne tekućine gorkog i aromatičnog okusa. Kim je djelotvoran kao karminativ – za otklanjanje svih probavnih smetnji vezanih uz plinove. Pojačava izlučivanje mlijeka u razdoblju dojenja. Recept za popečke od slanutka s kimom i peršinom pronađi ovdje
  • Curry - glavni sastojak ove indijske mješavine je prah takozvanog žutog korijena, kurkume. Ovaj začin pravi je koktel vitamina i minerala. Štiti želudac i debelo crijevo od tumora, pomaže u slučaju artritisa i čira na želucu, poboljšava rad srca i krvnih žila i štiti od prehlade i gripe.
  • Kurkuma - tradicionalan indijski začin kurkuma ima blago sladak, ljutkast i pomalo gorak okus i miris koji podsjeća na mješavinu naranče, đumbira i papra. Ljekovitom je čini biljni pigment kurkumin, dajući joj snažno antioksidativno, antivirusno, antibakterijsko i antikancerogeno djelovanje. Saznaj što je kurkumin.
  • Papar - ovaj začin ne samo što je jak afrodizijak, već i ublažava simptome mnogih bolesti živčanog sustava i jetre. Pomaže zaliječiti površinske upalne procese na koži, stimulira probavu, te ublažava bol i tegobe u slučaju bronhitisa, kašlja i prehlade.

          Čuvari imuniteta: 7 namirnica u kojima bi trebala uživati češće

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.