Hrana Analizirali smo 10. kolovoza 2016.

Ako često žudiš za slatkim, opskrbi se suhim voćem

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Manje više su nam poznate prehrambene prednosti voća, a ujerno se preporučuje svakodnevno konzumiranje voća jer se na taj način ojačava imunološki sustav. Međutim, mnogi od nas nisu svjesni prehrambenih vrijednosti koje suho voće pruža našem tijelu.

Istovremeno, ljudi koji često žude za slatkišima mogu zamijeniti kekse i čokolade suhim voćem. Ako si neprestano u gužvi i nemaš puno vremena za ručak, onda je suho voće najbolji izbor. Grickanje suhog voća zadovoljit će glad i pružiti ti obilje vitamina i minerala. Iako je sada vrijeme kada je svježe voće dostupno, idelana je prilika opskrbiti se suhim voćem koje ćeš moći konzumirati i na jesen. U nastavku su neke od nutritivnih dobrobiti suhog voća. 

  • Marelica

Marelica je dobar izvor vlakana, bogata je željezom, vitaminima A i C, kalijem, kao i antioksidansima. Ovo voće poboljšava krvnu sliku i dobro je za anemičare. Marelica je također dobra za crijeva jer pomaže ljudima koji pate od loše probave i zatvora. Dnevno konzumiranje marelica pomaže tijelu u borbi protiv infekcija, popravlja oštećena tkiva, gradi jake zube i kosti, te poboljšava vid.

  • Smokva

Smokva sadrži vitamine K, B6, C, E, različite minerale i fosfor. Smokve su bogate bakrom koji je neophodan u izgradnji krvnih žila. Ona nas također štiti od raka, dijabetesa, degenerativnih bolesti i infekcija.

  • Brusnica

Suhe brusnice su naširoko korisne za liječenje problema urinarnog trakta. One također pomažu u borbi protiv bakterijske infekcije, srčanožilnih bolesti, jačaju imunološki sustav, te imaju antikancerogena svojstva. Suhe brusnice također pomažu u borbi protiv karijesa.

  • Grožđice

Grožđice sadrže minerale poput kalcija, željeza, mangana, magnezija, bakra, fluora i cinka. Grožđice djeluju protuupalno i snižavaju kolesterol. One također štite od raka debelog crijeva i raka prostate, ali i mnogih drugih bolesti, kao što su koronarne bolesti srca, bolesti živaca, Alzheimerove bolesti i virusne ili gljivične infekcije.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.