Hrana Zdravi recepti 15. travnja 2017.

Zašto jaja pucaju kod kuhanja i kako ih oguliti uz pomoć sode bikarbone?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kuhana jaja mogu, uz malo truda i mašte, postati originalno i ukusno predjelo, ali i glavno jelo. Jednako čarobno će izgledati punjena jaja, kao i jaja u obliku prigodnih pilića i zečeva.

Jaja koja su stara od 7 do 10 dana najbolja su za kuhanje jer se najlakše gule. Stajanjem jaja postaju alkalna pa guljenje ljuske ne predstavlja problem. Zato vješti kuhari tijekom kuhanja dodaju sodu bikarbonu koja ima alkalna svojstva.

Uradi sama - uskrsne eko stvarčice

Omlet, kolač ili kuhanje?

Kako bi provjerila koliko je jaje staro, stavi ga u posudicu s vodom. Jaja koja potonu i bočnom stranom "sjednu" na dno su svježa i najbolja su za pripremu omleta ili kolača. Ona koja padnu na dno, ali im se vrh podigne, najbolja su za kuhanje, a ako pluta na površini, najbolje ga je baciti jer je staro.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Trikovi za savršeno skuhano jaje

Kako bi nakon kuhanja žutanjak ostao u sredini, kutiju s jajima omotaj gumicom i ostavi da bočno leži u hladnjaku kako bi vrh jajeta bio položen.

Povrtna salata za uskrsni doručak

Jaja najčešće pucaju zbog šokiranja vrućom vodom. Najbolje je izvaditi ih iz hladnjaka sat vremena prije kuhanja i staviti u hladnu vodu. Kako bi žumanjci ostali lijepi, bez zelenkastog prstena, ne dopusti da voda proključa. Tako neće doći do reakcije željeza iz bjelanjka i sumpora koji se nalazi u žumanjcima.

Ostavi ih oko deset minuta u hladnoj vodi pa dodaj led - tako ćeš ih najlakše oguliti.

Uz dijetu kuhanim jajima skini i do 10 kilograma u samo 14 dana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.