Hrana Hrana kao lijek 16. rujna 2016.

Zašto je maslinovo ulje manje zdravo kad se zagrijava?

Maslinovno_Ulje
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Maslinovo ulje ima više antioksidanata od drugih ulja i sadrži bioaktivne komponente, takozvane fenolne tvari, koje imaju pozitivan učinak na cjelokupno zdravlje.

Međutim, ukoliko ga zagrijavaš, te blagodati se gube, kažu istraživači sa Sveučilišta u Portu.

Istraživanje na ovom sveučilištu pokazalo je da zagrijavanje maslinovog ulja smanjuje moć fenolnih spojeva, prenosi časopis Food Research International. 

Ukoliko već koristiš maslinovo ulje u kuhanju, onda radije koristi standardno maslinovo ulje, a ne da trošiš novac na ekstra djevičansko, njega radije upotrijebite za salate, odnosno jela koja nisu termički obrađena ili ga dodaj jelima kada već budu kuhana.

Pročitaj više o misteriju maslinovog ulja!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.