Hrana Zdravi recepti 13. kolovoza 2017.

Zdrava i slasna zobena pita s malinama

Foto: Ivanka Brček
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sezona malina polako završava, ali se još uvijek poneki plod malina crveni u vrtovima. Uberi ih i napravite ukusan i zdrav kolač koji će voljeti sve generacije. Budući da se približava početak školske godine i uvijek si postavljate pitanje što pripremiti školarcu za užinu, ovo je idealno rješenje. Možda vas zanima... Ostavite dojam: Šarena voćna salata Kolumne Napravljen od zdravih sastojaka (zobenih pahuljica, malina, meda, banana, chia sjemenki,…) sigurno će im pomoći u koncentraciji i dati energiju pri savladavanju novih školskih izazova.

Za pripremu tijesta trebat će ti:

  • 160 g zobenih pahuljica
  • 1 žličica sode bikarbone
  • 1 žličica cimeta
  • 3 žlice suncokretovih sjemenki
  • 2 zrele banane
  • 60 ml meda
Mal-Usp Možda te zanima... Dr. Oz kaže: "Mršavi s ketonima maline" Dijeta

Maline_2 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Za preljev od malina potrebno ti je:

  • 250 g malina
  • 2 žlice meda
  • 3 žlice chia sjemenki
  • 3 žlice zobenih pahuljica
Suncanje_1 Možda te zanima... Prirodna zaštita: Shea maslac i ulje maline štite od opasnih zraka Ljepota i relax

Priprema:

Pripremi preljev od malina; stavi maline u posudu i dobro pomiješaj s medom. Dodaj chia sjemenke i ostavi najmanje 1 sat da nabubre (povremeno ih promiješaj). Najbolje bi bilo da ovu radnju napraviš dan prije pa ostaviš cijelu noć u hladnjaku. Dobit ćeš želatinastu masu. U preljev dodaj 3 žlice zobenih pahuljica, srednje mljevenih i pomiješaj. Za tijesto samelji zobene pahuljice do strukture brašna (ili jednostavno koristi gotovo zobeno brašno) i pomiješaj sa sodom bikarbonom i cimetom. U drugoj posudi zgnječi banane, dodajte med i izmiksaj.

Dodaj smjesu zobenog brašna, sode i cimeta i pomiješaj. Na kraju dodaj 3 žlice suncokretovih sjemenki (možeš ih zamijeniti nekim orašastim plodovima, po želji). Stavi 2/3 smjese u manju tepsiju (20 x 20 cm). Poravnaj žlicom i stavi nakratko (oko 5 min) u pećnicu zagrijanu na 190°C.

Izvadi iz pećnice i po površini tijesta ravnomjerno stavi preljev od malina. Na preljev od malina ravnomjerno rasporedi preostalo tijesto. Stavi u pećnicu i pecite oko 30 – 40 minuta, do zlatno smeđe boje. Kad je pečeno, izvadi iz pećnice i ohladite najmanje 1 sat da se može lijepo narezati. Nareži na željene oblike i po želji, pospi Xilitom (brezinim šećerom). Uživaj u ovom ukusnom i zdravom kolaču!

Ivanku Brček, kolumnisticu portala Gastro.hr  Zdravu Ivu prati na njenom blogu, Facebooku, Instagramu i Pinterestu!

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.