Hrana Zdravi recepti 29. siječnja 2018.

Zdrava večera gotova u 2 minute za one dane kada pretjeraš s hranom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad se često nađeš u situaciji da jednostavno stalno moraš nešto grickati i glad ti ne da mira tijekom dana ma što pojela (žene proživljavaju ovaj osjećaj bar jednom na mjesec, za vrijeme nemilosrdnog PMS-a) ili pak je takav dan da te hrana pronalazi posvuda - ručak, gableci, rođendani i slično.

Nakon dana ispunjenog hranom i grickalicama, nerijetko će se dogoditi da će te i uvečer uhvatiti glad, za što će biti odličan ovaj smoothie gotov u dvije minute.

Bit će idealan i u one dane kada nemaš vremena za kuhanje ili pretjerano pripremanje večere, nakon posla, treninga, ili jednostavno budeš umorna i gladn...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi tre...pušači završavaju svoju priču ranije nego što bi trebali. Neka ovo bude prvi dan tvog sretnijeg života. Možeš ti to!

Iako smoothie nije jednak obilnoj večeri, on će smiriti tvoju probavu, tj. dati joj priliku da se odmori od teže hrane, jer se blendanjem hrana već unaprijed 'probavi' prije nego ju uneseš u organizam.

Mind Body Green portal donosi ti savjete za ovaj večernji smoothie, kojeg možeš napraviti u više varijacija, a sve one ovise najviše o onome što već imaš u hladnjaku ili smočnici

Izbaci sastojke s previše energije

Iako smoothie sa superhranom zvuči kao odlična ideja ujutro, navečer ih izbaci, jer bi te mogli previše 'podignuti' prije spavanja i time ti omesti potreban odmor i san. 

To su ulja biljnog i životinjskog porekla, kakao, maca prah i slično. 

Možda te zanima... S menija Zdrave Krave: Smoothie od grejpa s đumbirom Hrana Možda te zanima... Recept s đumbirom: Ukusan smoothie za ravan trbuh Dijeta

Ispuni blender zasićenim mastima i proteinima

Ellen Vora, holistička psihijatrica,često preporučuje zdrave masnoće prije spavanja kako bi eliminirala mogućnost nesanice. Ona tvrdi kako te anksioznost uzrokovana padom šećera oko 2 sata ujutro može probuditi iz sna. 

Zato bi smoothie trebala opremiti maslacem od badema ili kikirikija, sjemenkama konoplje, chia sjemenkama, sjemenkama lana i kolagenom u prahu, koji se u biti pokazao kao pomoć kod spavanja jer diže razine melatonina u organizmu.

Primjer dvominutnog večernjeg smoohieja

U blender ubaci par šaka nekog zelenog lisnatog povrća, dodaj bananu (po mogućnosti što zreliju) i/ili pola avokada, pa obogati smjesu nekom masnoćom, poput maslaca od kikirikija ili badema, žlicom kokosovog ulja ili sjemenkama lana i konoplje. Masnoća je potrebna kako bi organizam mogao apsorbirati što više vitamina A, D, E i K.

Dodaj i malo mineralne soli, poput himalajske jer će također pomoći organizmu da 'izvuče' najviše minerala iz sastojaka.

Obogati ga tekućinom po izboru, vodom, kokosovim mlijekom, ili nekim drugim biljnim mlijekom. 

Često ti u danu nedostaje snage? Probaj naš smoothie za ujutro i tijekom dana koji će ti vratiti svu energiju!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.