Hrana 28. studenoga 2016.

Želite li se osjećati dobro, pazite što jedete

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kad sljedeći put za loše raspoloženje okrivite ponedjeljak, lošu biometeorološku prognozu ili nešto treće, radije se prisjetite što ste jeli. Neke namirnice prirodno utječu na pokretanje procesa u organizmu zaslužnih za bolje raspoloženje. Uz malo dobre volje osjećajte se bolje.

Kava

Užitak u jutarnjem ritualu ima i znanstvenu podlogu – kava u umjerenim količinama može biti vrlo korisna za organizam. Izvor je antioksidansa, a kofein djeluje stimulirajuće na središnji živčani sustav te može potaknuti proizvodnju hormona "sreće" u mozgu – serotonina, dopamina i noradrenalina. Dodamo li i društveni aspekt ispijanja kave s prijateljima, još bolje. Ipak, ne pretjerujte jer dvije do tri šalice dnevno sasvim su dovoljne. 

"Pametni" ugljikohidrati

Brojni prehrambeni trendovi stavili su ih na crnu listu, ali neopravdano. Ugljikohidrati su izvor energije i imaju važnu ulogu u radu mozga, izgradnji mišića i zdravoj probavi. Cjelovite žitarice, voće, povrće i mahunarke primjer su ugljikohidrata koji obiluju hranjivim tvarima i vlaknima. Triptofan, esencijalna aminokiselina koja potiče sintezu serotonina, neurotransmitera ključnog za regulaciju raspoloženja, nalazi se u gotovo svoj hrani bogatoj proteinima, a upravo mu ugljikohidrati "otvaraju put" prema mozgu. Volite li zobene pahuljice, batat, smeđu rižu, banane te kruh od cijelog zrna – samo naprijed!

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Riba

Omega-3 masne kiseline prirodno su prisutne u masnoj ribi – skuši, inćunu, srdeli i lososu, a istraživanja su pokazala da osobe s višom razinom ovih masnoća u krvi imaju manju sklonost depresiji. Osim što su riznica korisnih masnoća, bogate su proteinima i prirodan su izvor vitamina D i selena. Znate li da se ribu preporučuje jesti dvaput tjedno? 

Šafran

Ovaj cijenjeni začin, najskuplji na svijetu, ima dug staž upotrebe u medicini. Prema nekim istraživanjima, potiče stvaranje serotonina u mozgu, a pripisuju mu se i blagotvorni učinci u liječenju depresije te promjena raspoloženja. Najkorisniji dio je tučak šafrana, a najviše se upotrebljava u kulinarstvu.

Čokolada

Kakav bi to popis hrane za bolje raspoloženje bio bez čokolade? Svakodnevna konzumacija 40 g tamne čokolade pridonosi smanjivanju hormona stresa, zahvaljujući antioksidansima iz kakaa. Birajte tamnu čokoladu s udjelom kakaa od barem 60 posto jer ima niski glikemijski indeks te ne podiže razinu šećera u krvi, a puna je minerala.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Fermentirana hrana

Prema nekim teorijama, probavni sustav funkcionira kao drugi mozak, a zbog komunikacije sa stvarnim mozgom ono što se u njemu događa može imati posljedice na naše osjećaje i raspoloženje. I ovdje nastupa važnost održavanja ravnoteže probavnog sustava. Kako? Konzumiranjem fermentirane hrane bogate vlaknima i dobrim bakterijama, koja povoljno utječe na probavu. Najdostupnija je u obliku kiselog povrća poput kupusa, te mliječnih fermentiranih proizvoda poput jogurta i kefira. Volite li azijsku kuhinju, probajte kimchi, korejsko jelo od fermentiranog povrća, najčešće kupusa, rotkvica, luka ili krastavaca. Pri izboru namirnica nećete pogriješiti vodite li se načelom umjerenosti i poznatom Hipokratovom izrekom: "Neka tvoja hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana”.

Za bolje raspoloženje i zdrav obrok na poslu, odaberi SenSiu.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.