Hrana 08. veljače 2018.

Znaš li kako se ispravno priprema čaj?

Foto: Photo by Sabri Tuzcu on Unsplash
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Šalica vruće vode i vrećica čaja unutra - čini se da tako većina ljudi pravi ovaj vrući napitak. Međutim, izgleda da se za dobar čaj ipak treba malo više potruditi...

Iako su poznati upravo po ispijanju čaja, prema istraživanju iz 2015. godine koje je provela Britanska udruga za znanost čak 80% Britanaca zapravo krivo priprema taj napitak. U istraživanju je sudjelovalo 1.000 ispitanika kojima, čini se, strpljenje nije jača strana. Naime, kao najomiljeniji čaj pokazao se English Breakfast spravljen bez šećera, ali većina ispitanika svoj omiljeni čaj ne ostavlja da odstoji dovoljno dugo u vodi kako bi u potpunosti pustio svoju aromu i okus. Prema znanstvenicima bi se čaj trebao natapati između dvije i šest minuta, ovisno o kojem se čaju radi, ali većina Britanaca, izgleda, ne čeka toliko dugo. Za zemlju u kojoj se godišnje popije nevjerojatnih 60.2 milijarde šalica ovi su podaci prilično iznenađujući jer bismo pomislili da barem Britanci znaju napraviti dobar čaj. 

Nakon što je istraživanje objavljeno, Britanska organizacija za standardizaciju objavila je vodič za pravilnu pripremu čaja, što uključuje:

  • dobar porculanski čajnik promjera između 74 i 78 mm, te 83 ili 87 mm visine 
  • na svakih 100 ml vode jednu vrećicu čaja
  • temperaturu vode koja ne smije biti ispod 60 °C i iznad 85 °C kada se poslužuje 
  • za sve koji piju čaj s mlijekom, prvo se u šalicu stavlja mlijeko, a tek onda čaj

Kako bismo ti pomogli napraviti savršen čaj, donosimo korake koji će ti u tome pomoći. Mi smo pripremili Planinski čaj, ali uputstva vrijede za sve biljne čajeve koji se uvijek pripremaju s tek uzavrelom vodom. Važno je da voda bude vrela kako bi izvukla iz čaja, bio u vrećici ili u listićima, sva njegova svojstva. Ako voda nije dovoljno vrela, čaj neće u potpunosti pustiti svoju aromu i okus. 

Najbolje će biti ako imaš porculanski čajnik, ali poslužit će i porculanska šalica, samo je trebaš poklopiti tanjurićem. Nakon što zakuhaš vodu u kuhalu ili na štednjaku sve što trebaš je:

  • staviti vrećicu čaja u šalicu i preliti tek uzavrelom vodom

 | Author: 24ContentHaus Foto: 24ContentHaus

  • poklopiti šalicu i ostaviti 3 do 6 minuta da se čaj namače (ovisno o tome koliko jak voliš)

 | Author: 24ContentHaus Foto: 24ContentHaus

  • izvaditi vrećicu iz šalice i po želji dodati šećer ili med

 | Author: 24ContentHaus Foto: 24ContentHaus

P.S. Dodaješ li šećer u čaj, prema britanskom bontonu, on se ne miješa kružnim pokretima kako inače to činimo, već se žličicom polako ide naprijed-nazad točno sedam puta.

Eto, uživaj u svom biljnom čaju spremljenom na pravi britanski način. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.