Ljepota i relax Prirodno lijepa 25. svibnja 2018.

Miteseri - 5 najboljih domaćih pripravaka za uklanjanje

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Postoji mnogo temeljnih uzroka (i tretmana) za akne, ali kada su u pitanju miteseri, oni su više kozmetički smetnje nego ozbiljan zdravstveni problem. Ipak, miteseri su ružni i naravno da ih se želiš riješiti. Donosimo ti ideje kako da ih se riješiš bez bojazni da ćeš oštetiti osjetljivu kožu lica.

Što uzrokuje mitesere?

Miteseri su uglavnom začepljene pore i sastoje se od odumrlih stanica kože i viška masnoće. Nastaju u otvorenim porama te zbog izloženost utjecaja okoline postaju crni. Mitesere najviše uzrokuju masnoće koje koža izlučuje, a ne prljavština. Učestalo pranje lica može uzrokovati više mitesera zato jer se koža tako isušuje pa žlijezde lojnice izlučuju više sebuma, piše Wellness mama.

Dermatologinja Nevia Delalle, objasnila je što su miteseri i koji je njihov mehanizam nastajanja: "Miteseri su popularan naziv za acne comedonica. Radi se samo o jednom, najlakšem obliku acne vulgaris. Javljaju se na seboreičnim područjima kože najčešće u doba puberteta, ali to ne isključuje njihov nastanak u starijoj, odrasloj dobi ovisno o tipu kože.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Budući da ovu bolest karakterizira keratinizacija sebacealnih folikula (folikula žlijezda lojnica), stvaraju se nakupine keratina koje uz melanin izgledaju poput tamnosmeđih do crnih čepova ukoliko se radi o otvorenim komedonima. Ovakve promjene se jednostavno mogu mehanički istisnuti, a nakon toga preostane otvorena pora koja se potom ponovno puni s istim materijalom. U komedonima se nalaze aerobni i anaerobni mikroorganizmi sa svojim lipolitičkim aktivnostima te značajno sudjeluju i u daljnjem razvijanju težih oblika bolesti (papula, pustula)."

Glavni uzroci zbog kojih nastaju miteseri:

  •     masna koža
  •     bakterije
  •     hormonalne promjene (koje mogu izazvati višak masnoće)

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Način na koji čistiš lice utječe na nastanak mitesera

Budući da su glavni uzrok nastanka mitesera odumrle stanice kože u kombinaciji s viškom sebuma, najbolji način prevencije i rješavanja već nastalih mitesera je djelovanje na uzrok njihova nastanka. Nekoliko jednostavnih načina za smanjenje mitesera:

  • Nemoj previše čistiti lice - uklanjanje prirodnih masnoća samo će potaknuti lučenje novih, što može uzrokovati pretjerano masnu kožu.
  • Razmotri metodu čišćenja lica uljima jer je to izvrstan način za uklanjanje masnoća bez isušivanja kože. Mnogi proizvodi za čišćenje lica u svojim sastojcima nemaju ulja te našu kožu ostavljaju isušenu jer joj uklone prirodna ulja. Isušena koža proizvodi još više ulja kako bi se uravnotežila, a to može dovesti do problematične i aknaste kože. Kombinacija prirodnih ulja za čišćenje lica održava prirodni pH kože u ravnoteži te sprječava preveliku proizvodnju sebuma. Na koži se nalaze prirodno proizvedena ulja odnosno sebum te ona iz šminke i drugih proizvoda. Kada se to pomiješa    prilikom čišćenja, 'dobro ulje' na sebe veže 'loša' ulja i prljavštine te ih uklanja. Najjednostavnije objašnjenje je da 'ulje otapa ulje'. Kada se ulje umasira u kožu ono na svoju površinu privuče nečistoće te se sve zajedno ukloni s kože, a time se ne zatvaraju već čiste pore. Ispiranjem ulja vodom, koža lica ostaje čista, meka i hidratizirana.
Aromaterapeutkinja Petra Brzović, rekla nam je kako prirodna ulja njeguju i hrane kožu lica te joj daju potrebnu vlažnost, minerale, vitamine, vodu i masnoću. Naglasila je da je zabluda da se masnu kožu ne smije tretirati uljima jer je ona često izložena agresivnim proizvodima koji je isušuju i baš zbog toga preporučuje koristiti prirodna ulja u čišćenju i njezi kože.
  • Nakon čišćenja lice umij hladnom vodom - to pomaže da se zatvore pore pa je i manja vjerojatnost za nastanak mitesera.

Prirodne maske za "brisanje"mitesera

Čak i uz svu prevenciju, teško je izbjeći povremeno nastajanje neželjenih "crnih točaka" na licu. Istiskanje mitesera je primamljivo i vjerojatno jedna od najučestalijih metoda, ali naravno ona ima svoju negativno stranu, a to je da se bakterije mogu proširiti po licu i urokavati nastanak akne. Stoga razmotri neku od ovih ideja za upotrebu domaćih pripravaka uz koje se možeš riješiti mitesera.

  • Bentonit glina - postoji mnogo vrsta gline, no najpoznatija je bentonit glina koja potječe iz vulkanskih sedimenta pepela i sadrži veliki udio aluminijevog silikata. Za bentonit glinu se smatra da ima veliku sposobnost apsorpcije toksina, teških metala, nečistoća i kemikalija iz kože, rekli su iz nutricionističkog tima Vitaminoteke.
  • Kako je koristiti - napravi pastu od gline i vode u omjeru 1:3 i apliciraj na lice. Masku na licu ostavi 20-ak minuta, a zatim je isperi. Možeš ju koristiti na cijelom tijelu, kod iritacija kože, opeklina, ugriza kukaca, celulita i ekcema.

Glina | Author:

  • Med - djeluje antiseptički. Najbolje je za lice upotrebljavati sirovi med jer ne sadrži pčelinji vosak koji može uzrokovati začepljenje pora.
  • Kako ga koristiti - nanesi med na područje na kojem imaš mitesere trljanjem će njegova ljepljiva struktura doprinijeti uklanjanju mitesera, a zbog antiseptičkih svojstava neće se razviti upale ili infekcije.
Lice2 Možda te zanima... Najbolja njega za lice s miteserima Ljepota i relax Kurkuma_5 Možda te zanima... Kurkuma za ujednačen ten bez mrlja Ljepota i relax
  • Kurkuma i med - kurkuma ima protuupalna svojstva što povoljno djeluju na eventualne upalne procese na koži, a antioksidansi koje sadrži licu daju zdrav izgled. Med djeluje kao piling i zbog antibakterijskog djelovanja smanjuje se mogućnost nastanka novih mitesera.
  • Kako ih koristiti - stavi dvije žličice meda i žličicu kurkumu, pomiješaj ih i nanesi na zahvaćeno područje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

  • Limun i sol - su dobra kombinacija i nije toliko oštra kako se čini, piše Wellness Mama. Sol uklanja bakterije, a sok limuna također uklanja bakterije i posvjetljava kožu (zahvaljujući limunskoj kiselini).
  • Kako ih koristiti - žlicu morske soli pomiješaj s jednom čajnom žličicom vode i 1/2 čajne žličice soka od limuna. Nanesi na područje s miteserima i masiraj nekoliko minuta. Zatim isperi toplom vodo. Ako se smjesa prebrzo suši, dodaj više vode.
Kremau Možda te zanima... Koji prirodni sastojci uklanjaju akne? Ljepota i relax Uspr_2 Možda te zanima... Cinkovim oksidom ukloni akne na leđima Ljepota i relax
  • Bjelanjak - jaja sadrže vitamine A, D i E koji su izvrsni za zdravlje kože, osim toga sužava pore.
  • Kako ga koristiti - umuti bjelanjak i nanesi ga na lice. Kaa osjetiš zatezanje (obično nakon 10-ak minuta) isperi ga s lica mlakom vodom. U bjelanjak možeš dodati i malo meda jer će on doprinijeti vlazi kože i djelovati antibakterijski.

Pomažu i kemijski pilinzi

"Acne comedonica (miteseri) se svrstavaju u primarne neupalne oblike bolesti. Najčešće se nalaze na koži nosa, brade, čela, a mogu se javiti i na leđima te drugim dijelovima, ali rjeđe. Gotovo da nema osobe koja nikada nije imala komedone. Ipak, kod pojedinih tipova kože oni su manje izraženi jer koža nije seboreična, lojnice su manje aktivne te su pore značajno uže.
 
Uz mehaničku ekspresiju komedona, važno je koristiti keratolitička sredstva, azelaičnu kiselinu te benzoil peroksid koji djeluju i bakteriostatski. Dobri se rezultati postižu kemijskim pilinzima s voćnom ili salicilnom kiselinom. Također neablativnim laserima se postiže sužavanje pora.
 
Uvijek je potrebno koristiti preparate koji djeluju keratolitički (odnosno stanjuju rožnati sloj, tzv. peeling efekt) i ne opterećuju dodatno kožu, uz što manje teških podloga za šminkanje", objasnila je dr. Nevia Delalle, dermatologinja.
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.