Ljepota i relax Prirodno lijepa 05. rujna 2016.

8 čestih grešaka koje bi trebala izbjeći pri pranju i sušenju kose

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Njegovana kosa je ujedno i lijepa kosa, a prilikom pranja i sušenja kose često neke stvari radiš pogrešnom, a da ih sama nisi ni svjesna. Stoga ti otkrivamo 8 najčešćih grešaka zbog kojih možeš oslabiti i oštetiti svoju kosu.

  • Pereš kosu s pogrešnim šamponom - prilkom kupnje šampona nemoj da te privuku reklame ili šamponi koji su na popustu. Svakako biraj šampon koji odgovara tvom tipu vlasišta i kose.
  • Pereš kosu prečesto - dermatolozi kažu kako nitko ne bi smio prati kosu svaki dan. Drugim riječima, svi koju kosu peru prečesto izazivaju sušenje vlasišta te time prouzročuju dodatno stvaranje sebuma koji masti kosu. Saznaj koliko često bi trebala prati kosu!
  • Pogrešno nanosiš šampon - količina šampon koju ćeš koristiti ovisi o dužini tvoje kose. Budi oprezna da ne koristiš previše ili premalo šampona. Stavite dvije kapi šampona na dlanove i trljati ih zajedno kako bi stvorila pjenu. Zatim nanesi šampon od vrhova do korijena kose.
  • Nedovoljno ispiranje šampona i regeneratora s kose - jako je važno da dobro ispereš kosu nakon tretiranja šamponom, regeneratorom ili maskom. Neisprani preparati u kosi glavni su krivac za lošu strukturu kose nakon sušenja, ali i često uzrokuju brže stvaranje masne kose. Jesi li dovoljno isprala šampon ćeš najbolje uočiti prilikom raščešljavanja. Ako primjetiš da su neki dijelovi kose još ljepljivi, ne ustručavaj se ponovno isprati kosu.
  • Pogrešna temperatura vode - možda pri pranju kose pustiš pretjerano toplu vodu. Ovo je ozbiljna pogreška. Vruća voda uništava boju kose, ali i aktivira lučenje lojnih žlijezda. U idealnom slučaju, kosu bi trebala prati mlakom vodom - to će pomoći razrijediti sebum iz lojnih žlijezda, ukloniti prljavštinu te poboljšati cirkulaciju krvi. Kosa će biti sjajna, a vlasište čisto. Otkrij sedam prednosti hladnog tuširanja!
  • Sušenje kose ručnikom - mokra kosa je izuzetno osjetljiva. Stoga ju nemoj nakon pranja grubo trljati ručnikom ili ostaviti kosu omotanu u ručnik jer to može oštetiti folikule kose. Kosu lagano obriši od korijena do vrhova s ručnikom. Ako si u žurbi i želiš što prije osušiti kosu, koristi pamučnu majicu umjesto ručnika.
  • Pogrešno korištenje sušila za kosu - vrući zrak iz sušila za kosu i pogrešno usmjereno sušilo mogu oštetiti kosu pa će biti suha i neugledna. Nakon pranja, kosu svakako lagano posuši ručnikom. Zatim uzmi uski nastavak i stavi ga na sušilo te prisloni uz kosu. Započni sušenje kose od korijena do kraja, te pokušaj držati sušilo pod kosim kutom u odnosu na pramenove kose. U početku, dok je kosa još sasvim mokra, sušilo možeš postaviti na maksimalnu temperaturu. Ali onda, malo po malo, temperatura smanjuj kako bi se izbjeglo isušivanje kose. Mali savjet - kada kupuješ sušilo za kosu, daj prednost modelima s višestrukim postavkama za temperatur. Završi postupak sušenja kose s nekoliko pritisaka hladnog zraka.
  • Pribor za češljanje - bez obzira koristiš li ravan češalj ili četku, svakako bi trebala jednom do dva puta mjesečno, ovisno o tome koliko često i tko sve se koristi češljem, očistiti i oprati sapunom češalj.

Saznaj je li kosa sijeda zbog genetike ili stresa!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.