Ljepota i relax Wellness 30. svibnja 2017.

Četiri elementa prave ljubavi prema budizmu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prema nauku Budizma, sreća dolazi samo kroz prakticiranje ljubavi. Prava ljubav ima moć da zacijeli naše rane i da nas mijenja tokom života. Izvor te prave ljubavi, Brahmaviharas, čine ova 4 elementa: maithri, karuna, mudita i upeksha.

Maithri (ljubav)

Maithri predstavlja našu spremnost i sposobnost da ljudima oko sebe donesemo radost i sreću. Da bismo to mogli, nužno je slušati druge, shvatiti tko su oni i što žele. Prava ljubav se ne može roditi tamo gdje se ljudi međusobno dobro ne poznaju i razumiju.

Ponekad mislimo da je ono što mi nekomu nudimo bolje od onoga što ta osoba želi, ali to nije princip po kojem ljubav funkcionira. Prava ljubav slobodna je od bilo kakve prisile. Prava ljubav znači apsolutno povjerenje i podršku, a ono može doći isključivo kroz razumijevanje.

Kako dati pametan odgovor na pitanje zašto si još uvijek sama?

Karuna (suosjećanje)

Karuna je sposobnost da olakšamo tuđu patnju, pružimo utjehu. Kao i kod ljubavi, važno je dobro slušati i promatrati svijet oko nas i naše bližnje kako bi im u pravom trenutku i na ispravan način mogli pružiti utjehu. Jedna prava riječ ili dodir može olakšati nečiju patnju i dati mu do znanja da nije sam.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Mudita (radost)

Dok sreća uključuje i duh i tijelo, radost je pojam koji se prvenstveno odnosi na duh. Buddha je tu razliku ilustrirao jednostavnim primjerom: ako žedna osoba u pustinji ugleda vodu, u tom trenutku osjeti radost, a sreću tek onda kada je popije. Mudita predstavlja iskustvo radosti u malim stvarima, svijest o sadašnjem trenutku i primjećivanje ljepote koja nas okružuje.

Postoji li tvoja srodna duša i zašto je još nisi pronašla?

Upeksha (staloženost)

Glavna je poruka ovog elementa da u svakoj situaciji trebaš moći odmaknuti se i sagledati ju iz svakog kuta. Pretjerana vezanost u odnosu, pristranost, diskriminacija i predrasude ne mogu se uvrstiti pod ljubav, bar ne onu pravu.

Treba biti slobodan od predrasuda i drugima davati na važnosti koliko i sebi samom, nesebično. Tek kada u tvojim mislima nema razlike između "mene" i "drugih", tada si postigla Upekshu, prenosi curejoy.com.

Poznata psihologinja objašnjava što se rađa iz ljubomore

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.