Ljepota i relax Wellness 02. studenoga 2016.

Kako naučiti meditirati? Uz ove savjete savladaj umijeće meditacije!

Meditacija_7
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Polaznici mojih radionica često kažu kako im je bilo lijepo u vođenim meditacijama i kako su se brzo uspjeli opustiti. I zaista, poseban je osjećaj kada se umire tijelo i um i dovedu u potpuno opušteno stanje.

Meditacija je vrlo korisna za cijeli organizam, smanjuje ili normalizira krvni tlak, bilo i razinu hormona u krvi. Djeluje harmonizirajuće na čitavo biće i lijek je za dušu. Prakticiramo li meditaciju redovito naše tijelo i naša duša će nam biti zahvalni na tome i uzvraćat će nam ljubavlju, mirom i zadovoljstvom.

Potrebno je vrlo malo vremena da bismo se opustili i doveli u meditativno stanje, dovoljno je za početak i samo pet minuta svakoga dana da se tijelo navikne na blagodati meditacije. Kasnije praksom možemo to vrijeme povećavati na 10, 20 ili 30 minuta, a po želji i duže.

Izdvoji malo vremena za sebe

U bilo kojem trenutku tijekom dana, kada vam je to najzgodnije, izdvojite malo vremena za sebe, osamite se i opustite. Za meditaciju je potrebno mirno i tiho mjesto koje vama najviše odgovara, bilo da se radi o vašem domu ili nekom lijepom mjestu u prirodi. Možete pustiti i tihu muziku za meditaciju što će vas još bolje opustiti.

Kada ste pronašli svoju oazu za meditaciju, sjednite ili legnite, udobno se smjestite, zatvorite oči, udahnite nekoliko puta dubokim udahom kroz nos i izdahom kroz usta, osvjestite opuštanje jednog po jednog dijela tijela; možete krenuti od stopala, preko zglobova pa prema gore sve do tjemena, ili obrnutim redoslijedom od tjemena prema stopalima. Tiho nabrajajte u sebi redom dijelove tijela koje opuštate („Moja stopala se opuštaju, moji zglobovi se opuštaju“...). Pokušajte se ne fokusirati na misli, osluškujte svoje otkucaje srca i svoje disanje.

 | Author: Zdrava Krava Foto: Zdrava Krava

Možete odabrati i temu meditacije, da li će to biti samo mir, trenuci bez negativnih misli i problema ili ćete željeti vizualizirati neki lijepi događaj, možda šetnju sa svojim duhovnim vodičem ili anđelima, ili pak ponavljati određenu riječ poput; mir, ljubav, blagostanje, sreća. Često u meditacijama možemo dobiti i odgovor na pitanja ili probleme koji nas trenutno muče; samo postavimo konkretno pitanje, kao npr. „Što trebam znati ili koji je sljedeći korak?“  Kroz meditaciju će stizati odgovori i pojačavati će se emocije vezane za odabranu temu. Vrlo je individualno da li ćete dobivati odgovore odmah ili tijekom idućih meditacija i dana, ovisno o tome koliko ste otvoreni i u mogućnosti potpuno se prepustiti.

Misli uvijek dolaze, nemoj im davati na važnosti

Nikada ne možemo biti u stanju bez misli, jer prirodno je da one dolaze, odlaze, imaju svoj tijek, samo im dopustite da proteknu, da se stvaraju i nestaju..ne dajte važnost negativnim mislima poput ljutnje, straha, gorčine, tuge, samo im zahvalite i pustite neka prođu i zamijenite ih pozitivnim mislima i osjećajima. Kada takvim mislima ne pridajemo važnost i na njih ne vežemo emociju, one samo prolaze i odlaze.

Nema loše ili neispravne meditacije, postupak je vrlo jednostavan i primjenjiv. Što više prakticirate meditaciju to ona postaje uspješnija i djelotvornija, a vaše tijelo, um i duša će se veseliti i nagraditi vas srećom, ljubavlju i iscjeljenjem. U nama su svi odgovori na sva pitanja koja imamo. Kroz meditaciju ćete se još više povezivati sa sobom i iznenaditi će vas koliko ste mudri i koliko se možete brinuti o sebi samima.

Opustite se i uživajte!

Pouzdani znakovi da te odabranik tvog srca zapravo ne želi!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      mmedverec

      Draga swingerruza, možeš poslati mail našoj suradnici Mirjani, autorici članka o meditaciji, info@lakoca-zivljenja.hr. Pozdrav

    • Default avatar -
      swingerruza

      Mene bi zanimalo gdje se konkretno na koju mail adresu može raspitati da bi se došlo učiti meditirati i naučiti meditirati

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.