Zdravlje 13. listopada 2019.

Kako se riješiti iritantnih i bolnih prištića na tjemenu?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Prištići na vlasištu nastaju zbog nakupina ulja i prljavštine u folikulama kose, a mogu biti poprilično iritantni i bolni. Najčešće se osjete kada prijeđeš češljem, četkom ili noktima preko njih, a evo načina kako ih pronaći i riješiti ih se.

Whitney Bowe, dermatologinja iz New Yorka opisuje za Women's Health kako nastaju iritantni prištići na tjemenu: "Kako se mrtve stanice kože i ulje akumuliraju na tjemenu, služe kao hrana bakterijama koje se zatim pretvore u akne".

Mnogi ih imaju, neki konstantno, dok se nekima jave u nekom dijelu života, objašnjava Anabel Kingsley, specijalistica za opadanje kose za tvrtku Philip Kingsley. Budući da ih se nije tako lako riješiti kao i prištića na vidljivim mjestima, prištići na tjemenu zahtijevaju posebnu taktiku liječenja.

Prvo, mjestimično tretiranje

"Za trenutno olakšanje, na prištić i područje oko njega treba direktno aplicirati antimikrobni tonik za tjeme, kaže Kingsley. Pokušaj ih prvo isušiti, ali kao i prištiće na licu, nemoj istiskivati, jer bi to moglo pojačati infekciju i pogoršati problem. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Prepolovi dozu šampona

Kingsley preporučuje korištenje antimikrobnog šampona kako bi se riješila viška ulja i smanjila razinu loših bakterija koje uzrokuju upalu tjemena. "Samo pranje kose pomoći će ukloniti mrtve stanice kože, jer ako im se omogući da se nastave nakupljati, to bi moglo uzrokovati još prištića na tom mjestu", dodaje. 

Bowe se slaže i dodaje: "Ako samo opereš kosu vodom, nećeš se riješiti ulja. Trebaš neke od ovih molekula koje djeluju kao deterdžent, u kojima jedan njihov dio privlači vodu, a drugi ulje. Ulje iz njih se veže na ulje tvog tjemena, a zatim se voda iz sastava spaja na vodu kojom ispireš kosu, kako bi se mogla spojiti s viškom ulja i isprati ju".

Također, trebala bi smanjiti korištenje suhog šampona jer on nije efikasan u čišćenju tjemena od ulja i mrtvih stanica kože, kaže Bowe. "Samo maskiraš  masnu kosu", dodaje, "I dalje ćeš imati nakupine mrtvih stanica kože i ulja koje bakterije vole jesti".  Također, nakupljanje šampona u porama može ih zatvoriti i dodatno uzrokovati akne.

 | Author: Shutterstock Foto: Shutterstock

Napravi piling kože

Ako si posebno podložna prištićima na tjemenu, probaj ih se riješiti maskom za tjeme jednom tjedno kako bi uklonila mrtve stanice kože. Nanesi masku na svakih par centimetara po tjemenu kako bi bila sigurna da si ju ravnomjerno rasporedila. Zatim nježno, ali čvrsto umasiraj produkt u tjeme kroz nekoliko minuta. Pokrij kosu vrećicom ili kapom za tuširanje i ostavi da tako stoji 20 minuta, a nakon toga operi šamponom i regeneratorom kao i uobičajeno. 

Kosa2 Možda te zanima... Kako ublažiti svrbež vlasišta? Ljepota i relax Kosa-Svrabez450X300_1 Možda te zanima... 9 prirodnih metoda za uklanjanje neugodnih prištića s tjemena Ljepota i relax

Ako ništa od ovoga ne uspije...

Treba posjetiti specijalista za bolesti vlasišta ili dermatologa ako ti niti jedna metoda ne pomogne. 

"Ovo je pogotovo važno ako je tjeme crveno, upaljeno ili jako osjetljivo i/ili primijetiš krvarenje, ciste ili imaš velike, bolne udubine od akni", upozorava Kingsley. Dodaje kako se ovakvi slučajevi rješavaju prepisanim lijekovima i antibioticima

Preporučuje i oralne antibiotike za liječenje i održavanje zdravlja tjemena, naravno, sve prema dogovoru s liječnikom.

Zašto mi tjeme ima neugodan miris?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.