Ljepota i relax Prirodno lijepa 26. rujna 2018.

Najučinkovitiji narodni recepti iz cijelog svijeta za kožu i kosu

Foto: Guliver/Shutterstock Bogata antioksidansima, crvena leća ili masoor daal, izvrstan je prirodni lijek za hiperpigmentaciju
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Briga o ljepoti je univerzalna pojava u svijetu, ali recepti za ljepotu nisu. Stephanie Flor je vizažistica koja istinski vjeruje u savjete za ljepotu iz cijeloga svijeta i otkrila ih je nekoliko.

"Htjela sam pronaći drugačiji pogled na ljepotu", kaže Flor: "Razgovarala sam sa ženama iz više od 30 zemlja o sastojcima koje koriste, ali i sudjelovala u ritualima." 

Greatist prenosi omiljene recepte Stephanie Flor, a dermatologinja Debra Jaliman otkrila je zašto su narodni recepti prošli ispit vremena. 

Možda te zanima... Prirodna tajna za rast kose: Maska od luka Ljepota i relax Možda te zanima... Đumbir protiv prhuti i opadanja kose te maska protiv akni Ljepota i relax

Maska od kurkume, Indija

Kurkuma je neizostavan sastojak ayurvedske medicine jer može pomoći kod raznih upala, ali čini i čudesa za tvoje lice. 

"Kurkuma je bogata antioksidansima, što usporava proces starenja štiteći i učvršćujući tvoju kožu", kaže dr. Jaliman. Kako je kurkuma zlatne boje, ova maska ti može ostaviti mrlje na licu pa ju je najbolje koristiti kad imaš više vremena na raspolaganju. 

Recept: Pomiješaj nekoliko žlica grčkog jogurta, jednu čajnu žlicu kurkume i jednu čajnu žlicu meda. Miješaj dok smjesa ne postane glatka i ujednačena. Nanesi smjesu na lice i ostavi 10-15 minuta pa isperi. 

Ostale prednosti sastojaka u ovoj maski su med, koji je prirodni hidratant i ima antimikrobna svojstva koja mogu pomoći kod iritacije i akni i jogurt koji pomaže ohladiti, hidratizirati i smiriti kožu. 

Celulit_5 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Piling od kave protiv celulita, Kolumbija

Iako ne postoji čudotvoran lijek za celulit, ovaj piling može ti privremeno pružiti čvršći i blistaviji stražnji dio. 

Recept: Samelji pola šalice kave u zrnu, dodaj dvije žlice kokosovog ulja i čajnu žlicu smeđeg šećera. Pomiješaj smjesu i nanesi ju na kritična područja. Isperi i divi se zategnutoj koži. 

"Ovaj piling izvlači vodu iz kože što smanjuje izgled narančine kore", objašnjava Jaliman. Kofein je popularan sastojak anticelulitnih krema i krema za učvršćivanje. S ovim pilingom nećeš samo uštedjeti novac već ćeš tako dobiti i piling pogodnosti smeđeg šećera i hranjivih esencijalnih masnih kiselina koje se nalaze u kokosovom ulju. 

"Tvoja koža će biti super meka i zadivit će te", kaže Flor. 

Vino i zobena maska, Argentina

Zadnja istraživanja pokazuju da je crno vino osim za piće odlično i za njegu lica. 

Recept: Pomiješaj žlicu jogurta, dvije žlice meda i pola šake zobi. Dodaj malo crnog vina i pomiješaj. Nanesi na lice kružnim pokretima i ostavi 15-20 minuta prije ispiranja.  

"Resveratrol, koji se nalazi u crnom vinu, snažan je antioksidans koji sprječava starenje kože", kaže Jaliman. Crno vina ima protuupalna svojstva, a zob je poznata po svojoj sposobnosti smirivanja iritacija kože. 

Maska od Rhassoul gline, Maroko 

Rhassoul glina koja je nalazi u planinama Atlas, glavni je sastojak marokanskih recepata za ljepotu. Poznat je po svojim piling moćima, kao i bogatstvu minerala. 

Recept: U zdjeli pomiješaj rhassoul glinu i svježe natopljeni biljni čaj, podešavaj količinu sve dok ne dobiješ ujednačenu smjesu. Flor sugerira i dodavanje kapi eteričnog ulja, poput ruže ili lavande. Jednom kad imaš glatku konzistenciju, bez grudica, ostavi glinu da se suši na zraku nekoliko dana.  

Kad smjesa bude spremna, stavi ju na lice i tijelo i neka se suši 15-20 minuta. U toplom tušu i s rukavicama za piling, isperi glinu kružnim pokretima. To bi moglo biti stresno, ali tijelo i um će ti biti zahvalni. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Maska za kosu od matcha praha, Japan

Flor je ovaj tretman vidjela u Japanu. "Žene su ga koristile kako bi spriječile gubitak kose i dobivanje sjaja", rekla je ona.

"Matcha je bogata antioksidansima, koji su uvijek dobri za kožu", rekla je Jaliman. 

Recept: Zagrij žlicu kokosovog ulja u zdjelici s jednom čašom matcha praha blago miješajući, budući da je matcha vrlo osjetljiva. Dodaj jednu kapljicu ulja metvice i pomiješaj. Na suhu kosu nanesi masku na cijelo tjeme. Ostatak maske stavi na krajeve, nježno četkaj, pričekaj 30 minuta prije ispiranja i šamponiranja. 

Ulje od metvice ima učinak hlađenja na koži i stimulira rast kose, a može i povećati cirkulaciju kože. Nemoj pretjerati! Kao i sva eterična ulja, ulje metvice je visoko koncentrirano. Većina ljudi ovu masku može koristiti jednom tjedno. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.