Ljepota i relax Zdrava koža 11. kolovoza 2017.

Namirnice koje čudotvorno djeluju na tvoju kožu

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Sigurno si čula izreku: “Neka vaša hrana bude lijek, a vaš lijek vaša hrana.” Ova izreka je zaista točna. Izbor hrane i pića koje konzumiramo svakog dana ima veliki utjecaj na naše zdravlje, pa i na izgled kože.

Kako bi imala prelijepu kožu, konzumiraj ove namirnice što češće jer one mogu učiniti "čuda" za tvoj izgled.

Kelj

Kelj sadrži karotenoide koji su bogati antioksidansima. Čips od kelja je jako ukusan, a sirovi kelj možeš dodati u svoje svježe cijeđene sokove. Lisnato zeleno povrće pomaže u borbi protiv upala i detoksificira jetru, što posredno znači i detoksifikaciju kože.

Orasi

Orasi su prepuni vitamina B i E, važnih boraca protiv slobodnih radikala koji mogu izazvati stres i bore. Osim toga, orasi sadrže i omega-3 masne kiseline koje kožu čine čvršćom, hidratiziranom i nahranjenom. Orahe možeš grickati u svako doba dana, ali umjereno. Šaka oraha dnevno je dovoljna.

Možda te zanima... Opuštena koža iznad koljena, kapilare, masni jastučići - postoji rješenje Ljepota i relax

Citrusi

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Vitamin C u agrumima (limun, naranča, grejpfrut, mandarine) pomaže u proizvodnji kolagena, koji je važan za čvrstoću i mladolik izgled kože. Osim toga, svima je već vrlo dobro poznata važnost vitamina C za dobar imunitet. Jedna limunada dnevno čini čuda za vrijeme viroza i prehlada, pa odmah zamijeni gazirane sokove svježe cijeđenim.

Riba

Sirovi losos i tuna puni su omega-3 masnih kiselina koje će na ljepotu vaše kože djelovati poput prirodne hidratantne kreme, pa ih obavezno uvrstite u svoju prehranu.

Možda te zanima... Je li ti koža na laktovima gruba ili tamnije boje? Mi znamo što pomaže Ljepota i relax

Mrkva

Mrkve su bogate vitaminom A i biotinom koji čine osnovu za stvaranje novih stanica kože. Osim toga, mrkve su pune antioksidanasa koji su važni za opstanak kolagena, ali i u borbi protiv raznih upala. Umjesto čipsa ili kikirikija, grickajte mrkvu.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Špinat

Špinat obiluje antioksidansima koji igraju bitnu ulogu u borbi protiv starenja kože, ali i mineralima i vitaminima poput vitamina A, C i K. Špinat pomaže koži da ostane hidratizirana. Dodajte ga svojim svježe cijeđenim sokovima, napravite zeleni smoothie ili ga jedite sirovog kao salatu.

Možda te zanima... Koža sve pamti i vrati - kako UVA i UVB zrake utječu na kožu Zdravlje

Bobičasto voće

Bobičasto voće često je neizostavan dio mnogih finih kolača, ali je i odličan izvor antioksidanasa koji štite stanice kože od znakova starenja. U svoju prehranu uvrstite svježe bobice voća – ujutro za doručak uz žitarice, za desert nakon ručka umjesto čokoladne torte ili poslijepodne kao užinu s jogurtom.

Cikla

Cikla je odlična za čišćenje krvi, čisti jetru, a i pomaže u snižavanju visokog krvnog tlaka. Što vam je krv čišća, to će i vaša koža biti ljepša. Puno ljudi ne može jesti ciklu zbog njezinog okusa i mirisa. Ako i vi imate ovaj problem, pokušajte je konzumirati tako što ćete napraviti salatu od ribane cikle, mrkve i jabuke.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.