Ljepota i relax Prirodno lijepa 05. travnja 2018.

Odredi svoj oblik tijela i otkrij koja hrana i odjeća ti odgovaraju

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Kada razmišljaš što obući i kakvu odjeću odabrati, trebaš krenuti od toga da najprije odrediš kakve si građe, odnosno koji je oblik tvoga tijela. Oblik tijela se ne može promijeniti, ali se može raditi na mišićima i redukciji potkožnog masnog tkiva što u konačnici dovodi do zadovoljstva vlastitim izgledom bez obzira na oblik tijela.

Kako bi odredila svoj oblik tijela stani razodjevena ispred ogledala (većeg, tako da vidiš cijelo tijelo) i povuci zamišljenu liniju koja spaja najširi dio tvojih ramena s najširim dijelom bokova iste strane. Kada odrediš kakva je linija je li ravna, širi li se prema gore ili dolje, otkrit ćeš svoj oblik tijela.

Pomoću računaljke odredi svoj oblik tijela

Androidni ili tipovi jabuke

Ako se linija širi prema gore tvoj oblik je jabuka, gornji dio tijela jače je izražen od donjeg. „Jabuke“ imaju šira ramena veće grudi i tanke noge, a najviše se debljaju u predjelu trbuha. Androidni ili tipovi jabuke imaju povišen rizik od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa. Ovakva građa tijela češća je u muškaraca, a žene koje su „tip jabuke” češće imaju problema s menstrualnim ciklusima i neplodnošću. „Jabuke“ imaju sporiji metabolizam te trebaju izbjegavati ugljikohidrate i šećere, a jesti više proteina i vlakana. Vlakna se nalaze u povrću, voću, žitaricama bez dodanog šećera, grahoricama, a najbolje je da proteine uzimaš iz mesa peradi (puretina, piletina) i masne ribe poput lososa.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Poznate „Jabuke“ i najbolji izbor odjeće

Jennifer Hudson, Catherine Zeta-Jones, Jessica Simpson, Angelina Jolie. Haljine visokog struka, rezane ispod grudi i one A – kroja, majice i haljine V izreza i naglašenog dekoltea. Tunika i top šireg kroja koji ležerno pada, duljine do ispod kukova. Traperice i hlače ravnog ili laganog trapez kroja.

Ginoidni tip ili tip kruške

Ako se linija rame-bok širi prema dolje, ti ste primjer žlice ili kruške. Ovo je najčešći oblik ženskog tijela, ramena su uža od bokova, stražnjica je izraženija od grudi, a struk nešto uži i od ramena i od bokova. Ginoidni tip ili tip kruške ne predstavlja povišen rizik od bolesti srca i krvnih žila te dijabetesa. Žene su češće „tip kruške”, a taj oblik tijela nastaje zbog nakupljanja suvišnog masnog tkiva na bedrima i bokovima što pogoduje nastanku celulita i proširenih vena.

„Kruške“ trebaju jesti što manje nezdravih masnoća i obroka pripremljenih prženjem u dubokom ulju i pohanjem. Trebaju unositi što više voća i povrća, bijelog mesa i ribe. Hranu koja obiluje škrobom poput krumpira trebaju konzumirati umjereno te jesti što više zelenog povrća i salata. Dobro je i da unose veće količine tekućine poput vode, čaja i prirodnih svježe cijeđenih sokova.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Poznate „Kruške“ i najbolji izbor odjeće

Kim Kardashian, Beyoncé, Rihanna, J. Lo, Alicia Keys, Adele, Shakira, Christina Aguilera. Majice otvorenih ramena i naglašenog dekoltea. Majice, bluze i tunike žarkih boja, naglašenog uzorka ili ukrašene aplikacijama. Hlače širokih nogavica i laganog materijala u tamnijoj boji. Suknje A-kroja bez uzoraka, poželjno je nositi ogrlice i šalove s uzorcima

noge Možda te zanima... Pet razloga zbog kojih nikako ne možete oblikovati noge iako vježbate Fitness Možda te zanima... 3 oblika tijela i što trebaš raditi da smršaviš? Fitness

Figura pješčanog sata

Ako se linija ne mijenja i ostaje ravna, a struk je naglašen, onda ste ti primjer pješčanog sata. Osobe s figurom pješčanog sata vrlo su skladne, lako se debljaju, a masne naslage im se raspoređuju ravnomjerno. Za mršavljenje ili održavanje skladne linije ovi tipovi trebaju ograničiti unos ugljikohidrata, šećera i masnoća, a u svakodnevnu prehranu uključiti lako razgradive proteine i jaja, kuhana pileća i pureća prsa bez kože i drugo nemasno meso, nemasni sir i mlijeko i što više svježeg zelenog povrća.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Poznati „Pješčani satovi“ i najbolji izbor odjeće

Halle Berry, Scarlett Johansson, Salma Hayek, Sofia Vergara, Marilyn Monroe, Sofia Lauren, Kate Winslet. Haljine naglašenog struka poput A-kroja ili one uske, koje prate liniju tijela. Majice, bluze i košulje decentnog dekoltea s V izrezom koje nisu široke, već prate liniju tijela. Suknje pencil kroja do koljena ili dugačke s naglašenim strukom. Hlače uskog, ravnog ili mrkva kroja.

Oblik tijela poput ravnala

Kod osoba koje imaju oblik tijela ravnala nema puno razlike između mjera bokova, grudi i struka (kao i kod pješčanog sata, osim što struk nije izražen). Ramena su malo šira, prsa su otprilike jednake širine kao bokovi, a struk nije izražen i samo je nekoliko centimetara uži od opsega grudi i bokova. Žene s ovim oblikom tijela imaju brz metabolizam i teško se debljaju. Ovi tipovi mogu jesti što žele, ali naravno da im se preporučuje unos zdravih namirnica kao što su složeni ugljikohidrati i bjelančevine. Umjesto slatkiša im se preporučuje da odaberu svježe voće ili povrće.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Poznata „Ravnala“ i najbolji izbor odjeće

Keira Knightley, Cara Delevigne, Kelly Ripa, Victoria Beckham. Haljine naglašenog struka i one rezane ispod grudi. Majice duljine do bokova, zatvorenijeg dekoltea. Bluze, košulje i majice bogatog uzorka, ukrašene volanima i aplikacijama. Modni dodaci poput šalova i ogrlica i remenja koji gornjem djelu tijela daju volumen.

Izračunaj svoj oblik tijela!

Izvori: Arhiva Zdrave Krave i časopis Astral

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.