Ljepota i relax Prirodno lijepa 27. lipnja 2017.

Oprezno s esencijalnim uljima ljeti, povećavaju reakciju kože na sunce

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponuda prirodne kozmetike i potražnja za istom danas je veća nego ikad. Više od polovice žena želi da njihovi kozmetički proizvodi budu isključivo na prirodnoj bazi, piše Women's Health.

Kada govorimo o prirodnim proizvodima, esencijalna ulja će zasigurno svakom pasti na pamet. Riječ je o visokokoncentriranim biljnim ekstraktima koji mogu biti i do 99 puta jači od prirodnih ulja u biljnim tkivima. Ako se koriste pretjerano ili na pogrešan način, mogu dovesti do neželjenih posljedica.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

"Svakog tjedna se susrećem s minimalno dvoje pacijenata koji imaju neželjenu reakciju na esencijalna ulja. Ulja lavande, čajevca, mente i Ylang - Ylang najčešće izazivaju alergijske reakcije", govori dermatolog Matthew Zirwas, direktor Dermatološkog centra Ohio.

Zašto je dobro nanositi prirodna ulja na pupak?

Prije korištenja, testiraj

Prije no što počneš koristiti neko esencijalno ulje na licu, napravi mali test na podlaktici kako bi provjerila eventualni nastanak reakcije.

Zapamti da se esencijalna ulja na kožu nanose razrijeđena biljnim uljima. Okvirno gledano, 1 kap eteričnog ulja na 10 mililitara baznog ulja daje koncentraciju od 0,5%.

Pazi da ulje ne dođe u kontakt s očima. Ako se to ipak dogodi, isperi oči blagim proizvodom za čišćenje lica i potraži liječnički savjet.

Koja je razlika između prirodne i organske kozmetike?

Važno je naglasiti da esencijalna ulja povećavaju reakciju kože na sunce. Nikada ih nemoj nanositi neposredno prije sunčanja jer time povećavaš šansu za nastanak opeklina. Kožu pravilno zaštiti prije izlaganja suncu i tako preveniraj pojavu raka kože!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.