Ljepota i relax 31. ožujka 2017.

Otkrivamo što se točno događa s kožom kada odeš u krevet sa šminkom

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Budimo iskreni, gotovi svi imamo noći kada nam se baš ne da ići u kupaonicu i čistiti kožu. Mislimo da nam ništa neće biti, ako zaspemo s malo šminke, je li tako? E, pa baš i nije - doznaj zašto.

Što koža "radi" noću?

Naša koža ima svoj vrlo specifičan ritam. Kad utonemo u san, ona počinje raditi na svom obnavljanju, pomlađivanju i osvježavanju. Mrtve stanice kože zamjenjuju se s novima, pH ravnoteža se balansira, a razine vlage obnavlja. A kada spavaš sa šminkom na licu, remetiš cijeli ovaj proces. Tvoja koža ne može pravilno disati sa slojevima make upa.

Kako šminka šteti koži?

Šminka kupi prljavštinu, znoj i zagađivače iz okoline koji zatim ulaze u dublje slojeve kože pa je koža tako izloženija slobodnim radikalima. Slobodni radikali razlog su smanjene proizvodnje kolagena, uzrokuju bore, preuranjeno starenje, suhoću kože i manjak kisika.

Umivanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kako na pore utječe noćni make up?

Bez obzira je li tvoja koža sklona prištićima ili ne, kad ostaviš na koži preparate poput tekućeg pudera, rumenila, bronzera, korektora tijekom noći, to može dovesti do začepljenja pora te izbijanja prištića i pojave nepravilnosti na koži.

Štete li olovke za oči i maskare?

Misliš li da bar možeš preskočiti skidanje olovke za oči i maskare? Nikako - čak i najsitniji ostaci ovih preparata mogu dovesti do začepljenja folikula trepavica i masnih žlijezda na vjeđama - a to se može prilično zakomplicirati.

Je li preporučljivo čistiti kožu s uljima?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.