Ljepota i relax Prirodno lijepa 01. veljače 2017.

Popularna ulja za kožu - kako ih odabrati i koja su najbolja?

Ulje630
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Korištenje prirodnih ulja u njezi koži je postalo sve popularnije, pa čak i u tretmanima kozmetičkih salona. Kako bi provjerili koje su prednosti takvih tretmana i kakva ulja se preporučuju ovisno o tipu kože, odlučili smo provjeriti kod majstorice kozmetike Petre Kump, ujedno predsjednice Udruge kozmetičara RH.

Kada je riječ o samom podrijetlu i postupku dobivanja prirodnih ulja za njegu kože, Petra Kupm navodi kako biljna ulja možemo dobiti iz sjemenki ili ljuske na dva načina. 

"Prvi je hladno prešanje (do 60°C) koje je skupo i radi se puno rjeđe nego postupak vrućeg stiskanja (do 200°C). Drugim načinom iskoristljivost je puno veća (dobije se više ulja), ali je takvo ulje zbog temperature, pritisaka i kompliciranih postupaka dobivanja slabije kvalitete. Za upotrebu u aromaterapiji i kozmetici koriste se hladno prešana ulja. Ta ulja sadrže vitamine, minerale i ljekovite masne kiseline", navodi Petra Kump.

Korištenjem hladno prešanih ulja rezultati tretmana su znatno bolji. Petra Kump smatra kako je danas u velikoj većini kod svjetskih kozmetičkih brandova u profesionalnim preparatima, zastupljen princip korištenja što prirodnijih sastojaka koji se dobivaju kvalitetnim postupcima. Pri tome je najvažnije je da su ulja dobivena hladnim prešanjem, kako ne bi izgubila svoje aktivne sastojke koji su blagotvorni za kožu. Potrebno je koristiti mješavine biljnih ulja kako ona ne bi bila preteška. Važno je i znati da li je koža masna ili suha, reaktivna ili otporna, a Petra Kump u nastavku navodi kratki pregled ulja koja se primjenjuju kod različitih tipova kože.

Ayurvedska liječnica otkriva pravu tajnu lijepe kože

Koja ulja su za masnu i mješovitu kožu, a koja za suhu i zrelu?

Lješnjakovo ulje (Corylus avellana) je nježne crvene boje ugodnog mirisa i blagog okusa po marcipanu. Prodire u gornji sloj kože i zato je primjereno za masnu i kombiniranu kožu. Pospješuje cirkulaciju i blagi je adstringent (zatvara pore). Posebno dobro služi kao podloga za eterična ulja sandalovine, ružinog drveta, tonke (smola) i ylang ylanga.

Ulje630_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Slatko bademovo ulje (Prunus amygdalis var. dulcis) je ulje koje je bogato biljnim bjelančevinama. Sadrži vitamine A, B1, B2 i B6. Sadrži i nešto vitamina E i vrlo je trajno. Štiti i hrani kožu, umiruje kožu kod ekcema i sunčanih opekotina. Možemo ga upotrebljavati bez dodataka drugih masnih ulja. Primjereno je za sve tipove kože. Budući da dobro regulira vlažnost, posebno je primjereno za suhu i osjetljivu kožu.

Ulje pšeničnih klica (Triticum vulgare) dobiva se kao što samo ime kaže, iz klica pšeničnih zrna. Narančasto je smeđe boje i ima snažan miris. Sadrži puno lecitina, vitamina A, D i E i zato je vrlo postojano. Kad dodajemo ulje pšeničnih klica manje postojanim uljima ili masažnim mješavinama (5 - 15%), osiguramo im dužu upotrebu, a koži hranljivi sastojak vitamin E. Ulje pšeničnih klica potiče prirodno obnavljane kože i zato je vrlo primjereno za stariju ili vrlo suhu kožu (npr. na laktovima). Budući da je to ulje u biti vrsta biljnih bjelančevina mogu se pojaviti alergijske reakcije. 

Ulje makadamije (Macadamia integrifolia) iz oraščića makadamijinog drveta dolazi nam iz Australije. Bogato je palmitoleinskom kiselinom koja je mononezasićena masna kiselina i koju ne nalazimo u nijednom drugom biljnom ulju, ali je prisutna u ljudskom potkožnom tkivu. Ta kiselina sa starošću nestaje, no tim je uljem pomažemo nadoknaditi. Budući da je to ulje vrlo hranljivo često se upotrebljava u mješavini za njegu nakon sunčanja. Također je vrlo dobro masažno ulje za sve vrste kože jer je vrlo lagano i dobro se upija. 

Jojobino ulje (Simmondsia sinensis) je po svojoj kemijskoj građi slično kitovom ulju koje su (do zabrane) na veliko koristili u kozmetičkoj industriji. Jako dobro prodire u kožu i regulira njezinu vlažnost jer je gotovo istog sastava kao masnoća u koži. Jojobino ulje je u stvari više tekući vosak nego ulje. Dobiva se iz oraščića biljke jojoba, koja uspijeva u pustinjskim krajevima SAD i Meksika. U dodiru sa zrakom ne oksidira i zato ima neograničeni vijek trajanja. Na hladnom se stvrdne, no bez štetnih posljedica i na sobnoj temperaturi ponovno postane tekuće. Može nam poslužiti kao zamjena za pčelinji vosak u kremama.

Jojobino ulje je jedno od najboljih ulja uopće i hrani kožu kao ni jedno drugo ulje. Pokazalo se vrlo uspješno kod liječenja ekcema, akni i psorijaze. Kombinacija vitamina i minerala u tom ulju čini kožu mekanom i svilenom. Samo ulje je bez mirisa i zato je primjereno kao osnova za kreme i parfeme.

Smijem li uljem čistiti lice?

Način korištenje ulja u njezi kože

Biljna ulja su jedan od nositelja koje upotrebljavamo pri aromaterapiji. Za razliku od eteričnih ulja ona su masna i ne hlape i na papiru ostavljaju uljni otisak. Bazična ili nosiva masna ulja dijelimo na tri grupe: 

  • osnovna ulja koja u masažnom ulju predstavljaju najveći dio (bademovo, sezamovo, lješnjakovo, maslinovo, jojobino, makadamijino...)
  • posebna ulja koja u masažnom ulju čine manji dio (vrlo masna ili preskupocjena da bi se upotrebljavala sama npr. avokadovo, noćurak, pšenične klice...)
  • macerirana ili ulja dobivena namakanjem ljekovitih biljaka u osnovnom ulju (gospina trava, nevenovo, aloe vera, makovo...)

Ulje_2 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Kantarionovo ulje bere se od lipnja do kolovoza

Primjena prirodnih ulja u tretmanima kozmetičkih salon

Pri sastavljanju masažne mješavine treba poznavati kožu kojoj je mješavina namijenjena i upotrijebiti bazično ulje koje odgovara tipu kože (suha, masna, osjetljiva...) Postojanost biljnoga ulja ovisi o: 

  • sadržaju masnih kiselina (ulja s visokim postotkom zasićenih masnih kiselina su postojanija od onih koja sadrže nezasićene
  • masne kiseline), 
  • sadržaju E vitamina koji produžuje postojanost (trajanje). 

Ako želimo isključiti svaku mogućnost da u tijelo unosimo ostatke kemijskih gnojiva i otrova, moramo osim najkvalitetnijih eteričnih ulja iz kontroliranog biološkog uzgoja upotrebaljvati i takva osnovna ulja.

Kako razlikovati rafinirana ulja od nerafiniranih?

Petra Kump naglašava kako su ulja koja srećeš u trgovinama primjerena za masažne mješavine ako su određene kvalitete i ako vas ne smeta njihov miris: maslinovo, sezamovo, suncokretovo, zobeno, sojino, kikirikijevo, avokadovo, ulje koštica marelice ili breskve, ulje grožđanih peteljki, ulje noćurka, boražine. Hladno prešana ulja imaju često opori miris, neka jači, druga slabiji. Najbolje je napraviti mješavinu baznih ulja kako ne bi bila premasna i teško se upijala u kožu, a opet imala dovoljnu hranjivu vrijednost i bila dovoljno klizna za masažne pokrete.

Kućnom masažom lica odgodi pojavu bora ili smanji postojeće

Ylangulje1 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rafinirana bazna ulja obično nisu biljnog porijekla, već mineralnog i kao takva ne preporučuju se za upotrebu u kozmetici. Komedogena su i čepe pore, te mogu nastati upalni procesi. Osim čistih biljnih ulja u kozmetici koristimo i macerate.

Macerirana ulja koja srećete u trgovinama također su primjerena za masažne mješavine, ako su određene kvalitete, a to mogu biti : mrkvino, makovo, ulje arnike, melisino, ulje lipinih cvjetova… 

Savjeti majstorice kozmetike za suhu kožu, crvenilo i perutanje

Namočena (macerirana) ulja 

Ulje aloe vere (Aloa vera) dobiva se iz listova pustinjske biljke istog imena. U tim listovima je pohranjena vlaga u obliku želatinaste tekućine koja sadrži enzime, vitamine, proteine i minerale. Svježi listovi narežu se i namoče u bilijno ulje (najčešće sojino). Tako dobiveno ulje sadrži većinu tvari iz svježih listova koje su za ljudsku kožu blagotvorne. Ulje aloe vere vrlo dobro regulira vlažnost kože, obnavlja je i osvježava. Najbolji je izbor u njezi kože opečene suncem. Pri liječenju psorijaze, ekcema ili kožnih alergija posebno dobro podupire djelovanje eteričnih ulja.

Ulje gospine trave (Hypericum perforatum) poznato je po svojoj rubin crvenoj boji. Njeni cvjetovi namaču se tri tjedna u (najčešće maslinovom) ulju na jakom suncu. Tako dobiveno ulje odlično je za sve vrste kožnih upala i opekotina (također sunčanih) kao i pri upalama živaca (lumbago, išijas). Dodatak određenih eteričnih ulja povećava mu ljekovitu moć. 

Nevenovo ulje (Calendula officinalis) dobiva se iz cvjetova nevena koji se namaču u maslinovom ulju. Učinkovito je pri zacjeljivanju dekubitusa, kod popucanih kapilara, ogrebotina, upala desni i zakrčenih žila. Vrlo je blagotvorno kod kožnih problema (raspucana, ozebla koža), posebno dobro djeluje kao podloga eteričnim uljima pri liječenju suhih ekcema. Kako je to ulje samo po sebi vrlo ljekovito, učinkovitost mu se povećava dodavanjem eteričnih ulja.  

Udruženje kozmetičara RH organizira Tjedan ljepote od 06.02.-12.2.2017. s ciljem promocije kozmetičkih tretmana među širom populacijom. Dio prihoda od kotizacija namijenili su u dobrotvorne svrhe za pomoć Udruzi Debra, koja brine o oboljelima od bulozne epidermolize. U sklopu Tjedna ljepote, moguće je ostvariti popuste i pogodnosti u najboljim ovlaštenim salonima u Hrvatskoj, a mnogi od njih koriste prirodna ulja u svojim tretmanima. Popis salona pronađi ovdje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.