Ljepota i relax Zdrava koža 09. veljače 2018.

Ovaj prah je tajni sastojak za prekrasnu kožu koja sjaji poput bisera

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Biserni prah, koji dolazi od pravih morskih bisera, koristi se u medicinske svrhe još od drevnih vremena. Cijenjene se svjetlucave kuglice melju u prah i koriste lokalno na koži ili pak uzimaju oralno kao dodatak prehrani, a dobrobiti su poznate svim svjetskim medicinama, od ayurvedske do moderne, prenosi portal Mind Body Green.

Koristila ga je Kleopatra

Kraljica Egipta, Kleopatra VII. Philopator koristila je biserni prah za njegu kože. Kraljevsku su djecu hranili ovim prahom pretkolonijalnih Filipina kako bi održali kožu čistom, sjajnom i čvrstom.

Koristile su ga duž cijele europske povijesti kraljevske i druge imućne obitelji. Ipak, niti jedna ga kultura nije znala koristiti bolje od istočne medicine: tradicionalne kineske i ajurvedske medicine

Koja je uloga bisernog praha u istočnoj medicini?

Stoljećima se, počevši od 320. godine prije Krista, prah koristio u tradicionalnoj kineskoj medicini. Wu Zetian, jedina carica u cijeloj kineskoj povijesti i druga elita koristili su ga zbog njegove dobrobiti za kožu. 

Zdravlje kože bilo je iznimno bitno tradicionalnoj kineskoj kulturi, a prah je bio skupocjeni prirodni lijek za održavanje njene mladosti.  Koristio se i za smirenje te u liječenju anksioznosti.

Tradicionalna ga ayurvedska medicina koristi također kao anti - age lijek. Poznat kao Mukta Pishti, biserni prah služi snižavanju temperature tijela, kod smirenja probavnog sustava i različitih upala u tijelu.

Zanimljivo je da se bio sastojak ayurvedskih ljubavnih napitaka, a pio se i kao afrodizijak.

Možda te zanima... Pet najvažnijih vitamina i minerala za savršenu kožu Hrana Možda te zanima... Nutrikozmetika - novi trend njege kože za blistavost i mladolikost! Ljepota i relax

Što znanost kaže o bisernom prahu?

Svakim danom pronalaze se novi dokazi o dobrobitima bisernog praha. Sadrži preko 30 minerala, krucijalnih za održavanje zdravlja mozga, hormonalne ravnoteže, imunološkog sustava i zdravlja kože. Također sadrži aminokiseline, uključujući i neke koje tvoje tijelo ne može samo proizvesti.

Sastoji se i od konhiolina, koji je zaslužan za odsjaj na biserima. Ovaj jedinstveni protein u biseru pomaže zdravom razvoju kolagena u tijelu, što rezultira svježim i sjajnim tenom. 

Konhiolin slično djeluje kao i keratin, jedan od proteina u tvojoj koži i kosi koji pomaže hidraciji i ubrzavanju metabolizma stanica, poboljšanju cirkulacije i obnavljanju oštećenih stanica.

Kako se može koristiti?

Budući da se prah može vrlo lako otopiti i ima vrlo blag okus, savršen je kao dodatak u bilo kojem jelu. Možeš ga dodati u smoothie, čaj, juhe i slično.

Četiri stvari koje će se dogoditi konzumiraš li kolagen svaki dan

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.