Ljepota i relax Prirodno lijepa 13. travnja 2017.

Prevrući tuš izaziva svrbež, osip, iritacije i crvenilo kože

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Pretjerano i učestalo tuširanje i kupanje isušuje kožu, a nadražuju li je sredstva za njegu lica i tijela, znak je da ih trebaš promijeniti. "Svaki ekstrem u higijenskim navikama šteti normalnoj zaštitnoj funkciji kože", kaže mr. Klaudija Šebetić, dr. med., specijalist dermatologije i venerologije.

"Jutarnja njega vrlo je važna i trebala bi biti dio svakodnevne rutine, no ako o rutini ne razmišljate, moguće su pogreške u njezi. Najčešće je to tuširanje, koje može biti prekratko, pa nije dovoljno za održavanje higijene jer se koža nije dovoljno oprala, ili predugo, osobito tuširate li se vrelom vodom, čime se koža nepotrebno isuši", objašnjava dr. med. Šebetić.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Tuširanje dulje od deset minuta nije preporučljivo, a vruća voda uklanja previše prirodnih ulja s kože. Zbog vruće vode ubrzava se i cirkulacija, pa koža može postati crvena i iziritirana, a mogu se pojaviti i osip i svrbež.

Eksperti za kožu kažu da bi ovaj proizvod trebalo izbaciti iz kupaonice

Ručnik treba redovito mijenjati i prije uporabe ne smije biti mokar jer se koža mora temeljito obrisati, pogotovo u pregibima kože i stopalima.

Sačuvaj pH kože

"Normalno svakodnevno održavanje higijene podrazumijeva redovito tuširanje mlakom vodom uz primjenu odgovarajućih sredstava za pranje, koja ostavljaju osjećaj ugode. Sva sredstva ne odgovaraju svima, pa se suhoj koži preporučuju uljasti i gušći preparati, a kod masnije kože koriste se laganija sredstva za pranje koja ne zatvaraju pore", savjetuje dr. med. Šebetić.

Koliko dugo trebaš čekati da bi saznala odgovara li ti nova krema za lice?

Oprez pri skidanju šminke

Izrazito je loše i ne ukloniti šminku prije spavanja jer koža ne može normalno funkcionirati. Losion za uklanjanje šminke ili micelarna otopina ne smiju peckati i nakon uklanjanja šminke koža ne smije biti crvena i nadražena jer je to znak da joj nešto ne odgovara.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pripazi na sastav hidratantne kreme

Hidratacija ujutro i navečer važna je za održavanje normalne funkcije kože. Pripazi da hidratantna krema ne sadrži sastojke koji začepljuju pore. Potraži onu koja je označena kao nekomedogena. Budući da prištići nastaju zbog bakterija, riješi se navika koje izazivaju njihovo zadržavanje na koži, kao što je diranje lica prstima.

Novi trend u njezi kože iz Koreje: dvostruko umivanje lica

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.