Zdravlje 10. kolovoza 2019.

Riješi se osipa od znoja i napravi sprej za noge i prirodni puder za tijelo

Foto: Guliver Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Toplo vrijeme, opušteno uživanje u manjku odjeće i obuće, kupanju, sunčanju, može ti pokvariti crvenilo kože nastalo zbog alergija, jakog sunca, uboda nekog kukca ili pretjeranog znojenja. Tim su reakcijama najčešće sklona djeca i ljudi osjetljive, svijetle kože koja je manje otporna na sunce i vanjske nadražaje.

Znojenjem naše tijelo čisti toksine, ali i obavlja termoregulatornu funkciju te se tako hladi kada su vrućine povišene. Ponekad, znoj može biti intenzivnijeg mirisa i s više toksina, uslijed jedenja začinjene hrane ili konzumiranja nekih lijekova te može u kombinaciji s uskom odjećom koja „ne diše“ te s kozmetičkim pripravcima nadražiti kožu što pak izaziva crvenilo, svrbež, peckanje i oticanje, a mogu se pojaviti i crvene kvržice i plikovi – iritacija kože koja se zove milaria rubra.

Takav tzv. točkasti znoj nakuplja se najčešće na vratu, pazuhu, grudima i preponama, a od njega najčešće stradaju djeca i pretile osobe. Ako te kvržice puknu, oslobađaju se kapljice znoja koje mogu uzrokovati osjećaj bockanja i dodatnog pečenja. Često se kupaj ili tuširaj hladnom vodom i provodi vrijeme u zatvorenom prostoru na sniženoj temperaturi. Dok čekaš da se koža osvježi, isprobaj neke prirodne recepte kojima možeš spriječiti ili bar ublažiti ovu neugodnu iritaciju.

 
Sprej630222 | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Sprej za noge – smanjit će znojenje i riješiti te neugodnih mirisa

Sastojci:

  • 25 ml hidrolata (cvjetne vodice) hamamelisa
  • 50 ml hidrolata (cvjetne vodice) lavande
  • 25 ml hidrolata (cvjetne vodice) paprene metvice
  • 20 kapi et.ulja limuna
  • 20 kapi et. ulja ruže geranije
  • 20 kapi et. ulja grejpa

Postupak: Sve sastojke pomiješaj i ulij u bocu s prskalicom. Prije upotrebe protresi bočicu. Koristi prema potrebi.

Možda te zanima... Kako koristiti suha ulja i pekmeze za tamnjenje i koliko štite od sunca Zdravlje

Prirodni puder za tijelo – nanosi se na sve dijelove tijela koji se pojačano znoje – ispod pazuha, na preponama i pregibima

Mogu ga koristiti i bebe. Ovaj puder će upiti znoj i spriječiti iritacije. Koristi se prema potrebi, no ako si sklona znojenju – uvijek ga imaj uz sebe. Može se kombinirati uz dezodorns.

Sastojci:

  • 25 grama aru praha
  • 25 grama praha korijena perunike
  • 25 grama gustina
  • 2 velike žlice suhih cvjetova lavande
  • 2 velike žlice čaja od kamilice
Cesnj-Uspr Možda te zanima... Od češnjaka nestaju prištići i bradavice Ljepota i relax

Priprema: U mikseru za kavu samelji u prah cvjetove lavande i kamilice. Pomiješaj sve sastojke i uspi ih u suhu posudu. Komadićem vate zahvati puder i nanesi na željena područja.

Napomena: Aru prah i korijen paerunike mogu se kupiti u svim bolje opremljenim dućanima zdrave hrane. Ako jedan od sastojaka ne možeš naći – pomiješaj onda 1/1 preostala dva.

Posjeti stranicu Mary's Sweets na kojoj ćeš naći puno korisnih savjeta kako možeš održavati ljepotu prirodnom kozmetikom

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.