Ljepota i relax Prirodno lijepa 06. srpnja 2016.

Svaki dio tijela na svoj način šalje poruku da je "žedan"

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Suho tjeme i svrbež najčešće se dijagnosticiraju kao dermatitis (kronična upala kože). Ako je svrbež neizdrživ ili se koža glave intenzivno peruta, najbolje je da se obratiš dermatologu. U slučaju da perutanje kože nije toliko izraženo, pomoći će intenzivna hidratacija.

U parfumeriji ili ljekarni potraži specijalni losion koji sadrži mješavinu ružmarinovog, limunovog i čempresovog ulja. Utrljaj ga u kožu glave najmanje pola sata prije pranja kose, a potom ga isperi.

Oči

Koža oko očiju je najtanja na tijelu i zbog toga je najpodložnija isušivanju. Zato, kad god izlaziš iz kuće, nosi naočale za sunce  kako bi zaštitila oči od sunca, hladnoće, vjetra, smoga upotrebljavaj ekstra hidratantnu kremu za lice (i oko očiju), kako ujutro tako i uvečer. Prilikom izbora odgovarajuće vlažne kreme, obrati pažnju na njezin sastav. U njoj se trebaju naći maslac manga, zbog intenzivne hidratacije, aloe vera, zbog ublažavanja iritacija kože, i urea, zbog zadržavanja vlage.

Usne

Dok se koža ostatka tijela sastoji od tri sloja, usnama nedostaje vanjski sloj, zbog čega su one najpodložnije isušivanju i pucanju. Ključna stvar u održavanju optimalne vlažnosti usana jest često nanošenje odgovarajućeg preparata za njegu. Kao što je slučaj s ostalim hidratantnim preparatima za kožu, tako i lip balm treba sadržavati maslac shea i manga, kao i aloe veru.

Ruke i laktovi

Koža na laktovima je deblja nego na drugim dijelovima tijela, lako se isušuje i postaje gruba. Zato je potrebno često raditi piling i nanositi debeo sloj hidratantne kreme. Koža ruku je, opet, tijekom većeg dijela godine izložena nepovoljnim utjecajima iz vanjske sredine, zbog čega se može pojaviti crvenilo i svrbež. Zato, svaku večer, nakon tuširanja, utrljaj u kožu ruku losion na bazi ulja (bademovo, ružino ili maslinovo).

Vrat i dekolte

Osim ako stalno ne nosiš šal i ne zakopčavaš se do grla, koža vrata i dekoltea neprestano je izložena nepovoljnom utjecaju vjetra i drugih atmosferskih pojava. Budući da je koža ovog dijela tijela prilično tanka, lako gubi vlagu i postaje neugodno zategnuta, a često se javlja i svrbež. Osim redovitog nanošenja hidratantne kreme (one koju koristiš za lice), u kožu vrata i dekoltea utrljavajte kremu koja sadrži ulje sjemenki suncokreta (prirodni okluziv), koje će zadržati vlagu, kao i beta-glukan (prirodni ekstrakt kvasca) za jačanje vanjskog epiderma.

Kosa

Nedostatak vlage u zraku isušuje kosu, a primjena neodgovarajućih preparata za njegu i oblikovanje može samo pogoršati problem. Feniranje, kemijski tretmani, ravnanje peglom i uvijanje figarom, kao i bojenje, mogu ozbiljno oštetiti kosu.

Noge & koljena

Iako je koža nogu relativno debela, na površini kože često se nataloži nekoliko slojeva izumrlih stanica, zbog čega se ona isušuje i počinje se perutati. Preparati na bazi alfahidroksilne kiseline uklanjaju izumrle stanice, dok humektanti omekšavaju i regeneriraju kožu. Izaberi kreme koje sadrže alfahidroksilnu i laktičnu kiselinu i ureu.

Stopala & pete

Svaki put kada se tuširaš, kamenom ukloni ogrubjeli sloj kože s peta, a nakon brisanja utrljaj debeo sloj masne kreme. Kreme za pete trebaju sadržavati lanolin i ulje nevena.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.