Ljepota i relax Prirodno lijepa 29. lipnja 2018.

Tonik protiv bora od peršina i ulje smilja za gladak ten

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ako osjećaš da ti je koža lica umorna i primjećuješ sve više bora oko očiju i usana, mogu ti pomoći jednostavni kućni pripravci ili pak ljekovite biljke.

Anti age gel

  • Iscijedi gel iz aloe i dodaj nekoliko kapi ekstrakta koštica grejpa i nekoliko kapi ulja s vitaminom E.
  • Stavi u staklenku i čuvaj u hladnjaku. Može trajati 15 dana.
  • Koristi svaku večer umjesto kreme ili kao masku dva puta tjedno.
Aloe vera sadrži više od 200 biološki aktivnih sastojaka prirodnog podrijetla, a koji uključuju polisaharide, vitamine, enzime, aminokiseline i minerale koje pospješuju apsorpciju hranjivih tvari. Prema časopisu The Journal of Environmental Science, aloe vera također posjeduje anti-bakterijska, anti-virusna, i anti-gljivične svojstva koje pomažu imunološkom sustavu u čišćenju tijela od toksina i patogena.

Možda te zanima... Peršin protiv prhuti i pripravak od luka i meda za rast kose Ljepota i relax

Možda te zanima... Domaća maska od borovnice kojom ćeš odstraniti sitne bore Ljepota i relax

Ulje smilja protiv bora

Staklenka se napuni cvjetovima ili vršnim dijelovima smilja, prelije hladno prešanim biljnim uljem i ostavi da stoji od 4 do 5 tjedana te se upotrebljava za njegu lica.

Smilje se upotrebljava u kozmetičke i terapeutske svrhe. Dalmatinsko smilje posebno je vrijedno zbog visokog udjela kemijske tvari koja se naziva italodion i koja ga čini visokovrijednim u terapeutskim svrhama, posebno u apsorpciji hematoma i regeneraciji tkiva. Smilje je najbolje koristiti za: - hematome (modrice), jetrene bolesti i opterećenja jetre, kožna oboljenja, bore i ožiljke, protiv bolova.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Tonik od peršina protiv bora

  • Uzmi 100 g osušenog lišća peršina i prelij decilitrom hladne vode.
  • Drugi dan procijedi.
  • Stavi na kapke prije spavanja ili ujutro nakon buđenja.
  • Protiv bora natopljenu vaticu nakapaj na mjesta na kojima se bore najviše pojavljuju, oko očiju, usana, nosa, na čelo i vrat.
  • Ne ispiri, nego pusti da se tekućina osuši na koži i ponovi nekoliko puta.
Peršinov list i korijen se mogu pohvaliti sadržajem blagotvornih hlapljivih ulja poput miristicina i apiola. Određena istraživanja su pokazala kako miristicin ima antibakterijsko djelovanje i da ostvaruje zaštitno djelovanje na jetru te potencijalno antikarcinogeno djelovanje. Peršin je bogat antioksidansima poglavito apigeninom i luteolinom. Za apigenin se pokazalo da ispoljava snažan antioksidativni učinak i štiti stanice od oksidativnog oštećenja.

Recepti su iz novog broja časopisa Astral, čiji broj za lipanj je dostupan na kioscima.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.