Ljepota i relax 30. studenoga 2016.

Uljni macerat od bršljana uklanja celulit i gljivične infenkcije kože

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Listovi bršljana su kožasti, sjajni, vrlo raznolika oblika; na necvatućim ograncima trokrpasti do peterokrpasti, na cvatućim ograncima nerazdijeljeni, ovalni do rombični, tupi ili šiljasti.

Za upotrebu se mogu brati tijekom cijele godine no najkvalitetniji su oni ubrani u svibnju ili lipnju, sa dna biljke. Plod je crna boba promjera 8 do 20 mm koja zri u proljeće. S njima je potrebno biti oprezan jer kod manje djece nakon konzumiranja bobica dolazi do grčeva u trbuhu i povraćanja.

Kupka i ulje uklonit će naslage celulita

Uljni macerat od bršljana lako je pripremiti - dovoljno je potopiti suhi list bršljana u hladno prešano ulje poput badema, marelice, suncokreta ili masline, ostaviti  mjesec dana i procijediti. Ovo ulje koristi se protiv celulita,  tegoba s venama i gljivičnih infekcija kože. Zahvaćena mjesta treba redovito mazati uljem, a dobro ga je kombinirati s kupkama.

  • Tinktura u octu - Sitno nareži bršljanovo lišće i njime napuni staklenku. Do vrha nalij jabučnog octa i ostavi da stoji na toplom mjestu tjedan dana.  Ova tinktura odličan je lijek protiv kožnih bolesti - oboljelo mjesto treba mazati tinkturom 10 dana.
  • Vinski uvarak - Sitno nareži 50 g svježih listova i stavi u litru crnog vina. Lagano kuhaj da se količina tekućine upola smanji, procijedi, ohladi i dodaj još 500 ml kuhanog vina. Po jedna čaša pije se 8-10 dana  prije doručka kao  lijek  protiv žučnih, bubrežnih i mokraćnih kamenaca.
  • Protiv kurjih očiju - Dobro usitnjena četiri svježa lista bršljana treba svaku večer staviti na kurje oko, dobro omotati gazom i ostaviti da tako stoji najmanje jedan sat. Nakon 7-10 dana kurje oko će omekšati tako da će ga biti lako ukloniti.
  • Kupka od bršljana - Prelij 40 g listova litrom kipuće vode, ostavi da stoji 15 minuta, ocijedi i izlij u kadu punu vode.  Ova kupka pomaže protiv gljivičnih oboljenja kože te za ublažavanje simptoma reumatskih bolesti.
  • Protiv uboda kukaca - Kod uboda ose ili pčele bol možemo ublažiti tinkturom bršljana, a ako je nemamo možemo posegnuti za svježim sokom od zgnječenih listova bršljana. List bršljana može se samljeti u stroju za meso, močiti u alkoholu sat-dva, protisnuti kroz gazu i upotrijebiti.

Dijeta limunom koju vole slavni

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.