Ljepota i relax Prirodno lijepa 25. studenoga 2016.

Jesu li skuplje hidratantne kreme učinkovitije?

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Dolaskom hladnijih dana sve više pozornosti daje se hidrataciji kože. Doktoricu Patriciju Farris često pitaju jesu li skuplja hidratantna sredstva učinkovitija. Ona smatra da razlika u kvaliteti ne bi trebala postojati jer su sva hidratantna sredstva u osnovi jednako formulirana.

Doktorica Farris tvrdi kako je glavna razlika u cijeni koja proizlazi iz dodataka kao što je fino pakiranje ili reklamiranja koja obavljaju slavne ličnosti. Sva hidratantna sredstva sadržavaju tri glavne okluzive, humektante i emolijente, koji se kombiniraju s vodom, zgušnjivačima, konzervansima i mirisom.

Kako bi dali detaljniji uvid u sastav hidratantnih sredstava, u nastavku donosimo odlomak iz knjige "Život bez šećera", autorica Brooke Alpert i Patricije Farris u izdanju Mozaik knjige. Više o knjizi saznaj ovdje

 | Author: Mozaik knjiga Foto: Mozaik knjiga

Zašto su mirisi i konzervansi u kremama nepoželjni?

Iako mnogi traže hidratantna sredstva bez konzervansa i mirisa, to može biti suprotno konvencionalnoj mudrosti. Odgovarajući konzervansi potrebni su kako bi se produljio rok trajanja i kako bi se spriječila kontaminacija. Ako podržavate stav »manje je više«, sredstvo bez mirisa moglo bi odgovarati vašim sklonostima, ali miris je općenito u redu ako niste alergični na njega. Alergija na mirise problematična je jer bezmirisni proizvodi ipak mogu sadržavati miris koji prikriva vonj kemikalija u formulaciji.

Ako sumnjate da ste alergični na mirise, to je moguće potvrditi epikutanim testiranjem koje može obaviti vaš dermatolog. Okluzivni sastojci su masne tvari u hidratantnim sredstvima koje sprječavaju gubitak vode stvarajući barijeru na površini kože. Zadržavaju vodu u koži, kako se ne bi izgubila u okruženju, i na taj način poboljšavaju hidrataciju kože.

Među sastojcima koji se najčešće koriste su petrolatum, lanolin, mineralno ulje, pčelinji vosak i derivati silikona dimetikon i ciklometikon. Ako na naljepnici proizvoda piše 'bez ulja', to u pravilu znači da ne sadržava petrolatum, mineralna i biljna ulja. Hidratantna sredstva bez ulja kao okluziv u tom slučaju koriste jedan od derivata silikona, kao dimetikon.

Koja je razlika između prirodne i organske kozmetike?

Koža postaje glatka i svilenkasta zbog emolijenata u kremi

Humektanti su spojevi koji, poput malih spužvi, privlače vodu iz dermisa i donjeg sloja epidermisa kako bi navlažili gornji ili vanjski sloj epidermisa, stratum corneum. Kad je vlažnost iznad 70 posto, humektanti mogu privlačiti vodu iz okruženja, hidratizirajući kožu izvana prema unutra. Humektante je potrebno koristiti u kombinaciji s okluzivnim tvarima kako voda koju privuku u stratum corneum ne bi isparila u okruženje.

Među najčešćim humektantima su glicerin, hijaluronska kiselina, natrijev laktat, urea i med. Propilen glikol često se koristi kao humektant antibakterijskih svojstava. Iako taj sastojak može nadražiti kožu, manje je vjerojatno da će prouzročiti istinske alergijske reakcije. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Poznato vam je koliko je vaša koža glatka i svilenkasta nakon hidratiziranja. To je zbog emolijenata, treće sastavnice hidratantnih sredstava. Emolijenti popunjavaju prostor između mrtvih stanica kože smanjujući njezino trenje i čineći njezinu površinu glađom. Među emolijentima koji se najčešće koriste su jojobino ulje, suncokretovo ulje i palmino ulje.

Ako ste tražili kozmetičke proizvode bez alkohola, mogli biste se iznenaditi otkrivši da neki alkoholi služe kao emolijentne hidratantne tvari, a primjeri su cetilni i stearilni alkohol. Ti su alkoholi sastojci hidratantnih sredstava jer kožu čine svilenkastom i glatkom. Ako vam je važno koliko alkohola sadržavaju vaši kozmetički proizvodi, pozorno čitajte sastojke na naljepnici.

Hidratantna sredstva kao mješavina ulja i vode

Sva hidratantna sredstva formulirana su kao emulzije, što znači da su mješavine ulja i vode. Losioni sadržavaju više vode nego ulja, dok kreme sadržavaju više ulja. Veći sadržaj ulja razlog je zbog kojega su kreme gušće od losiona.

Mnogi ljudi ljeti više vole losione nego kreme, ali kreme koriste za hladnijeg i suha vremena. To je logično jer hladnoća i niska vlažnost zraka izazivaju dehidraciju kože. Zrelije žene često imaju suhu kožu i sklonije su kremama. Ako ste skloni aknama, držite se proizvoda kojima na naljepnici piše »bez ulja«. Na kraju, pri odabiru hidratantnog sredstva morate u obzir uzeti klimu, godišnje doba i eventualne bolesti kože.

Pravilna njega zrele kože kod kuće i u kozmetičkim salonima

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.