Ljepota i relax Prirodno lijepa 19. listopada 2017.

Je li moguće spriječiti preranu pojavu bora?

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Koža je površinom najveći organ, a znakovi starenja nisu uzrokovani samo genetskim predispozicijama, nego i okološnim faktorima. Koža je sastavljena od dva temeljna sloja, a glavnu zadaću u tom sustavu obavlja derma.

Riječ je o donjem sloju kože na koji se naslanja gornji sloj, odnosno epiderma. Kada epiderma počne pokazivati znakove starenja, to se događa kao posljedica događaja koji se odvijaju u dermi, U dermi su smještene žlijezde, krvne žile, živčani završeci, korijeni dlačica i vlaknasti fibroblasti. Fibroblasti su stanice zadužene za stvaranje proteinske komponente koja kožu čini elastičnom i napetom - kolagena.

Koja je uloga kolagena i kako utječe na starenje kože?

Kolageni su najzastupljeniji proteini u organizmu i glavna proteinska komponenta kože, kostiju i vezivnog tkiva. Kada je riječ o koži, kolagen se u dugim lančanim nizovima širi kroz dermu, popunjavajući prostor između stanica. Elastičnost kože zapravo nastaje zadržavanjem i opuštanjem vlage među stanicama, što je posljedica djelovanja kolagena. Nedovoljna briga o koži kada počne pokazivati znakove suhoće može dovesti do trajnog oštećenja kolagenske mreže, uzrokujući trajnu preosjetljivost, bore, pucanje i mlohavost.

Organizam ima sposobnost stalne obnove kolagena, a iz tog razloga je moguć rast i zamjena istrošenih tkiva te zacjeljivanje i obnova ozlijeđenih tkiva. Nažalost, nakon 30. godine života stvaranje kolagena se usporava. Razlog tome je vrlo zanimljiva evolucijska prilagodba. Naime, dok se organizam razvija i raste, koži je potrebno više elastičnosti kako bi se tome prilagodila. Kada uđemo u zrelu dob, fibroblasti počinju gubiti funkcionalnost i proizvodnja kolagena se usporava. To dovodi do gubitka elastičnosti, opuštanja kože i postepene pojave bora.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Što još utječe na pojavu prvih bora? 

Kada govorimo o prvim borama, one se najčešće pojavljuju na čelu, oko usana i očiju. Osim starenja i gubitka kolagena, na njihovu raniju pojavu može utjecati i način njege. Primjerice, ako šminku s očiju skidaš trljanjem u svim smjerovima i pritom ne paziš koju jačinu i pritisak koristiš, to može utjecati na strukturu kože. Koža oko očiju je inače tanja i osjetljivija pa bi umjesto trljanjem, šminku trebala skidati blazinicom natopljenom preparatom za skidanje šminke te nježno skidati make-up pokretima prema dolje. Čimbenici koji značajno utječu na ubrzano starenje kože su pretjerano izlaganje suncu, pušenje i konzumacija alkohola. Važan faktor je i neodgovarajuć unos vode i dehidracija koji kožu čine suhom i umornom. Na opuštanje kože, ali i pojavu podočnjaka, može utjecati i pretjerana konzumacija slane hrane, kao i alergije.

Namirnice za glatku i mladoliku kožu

Za ljepotu i mladolikost kože iznimno je važna pravilna i uravnotežena prehrana. Na dnevnom jelovniku svakako se moraju naći sezonske namirnice, raznovrsno voće i povrće. Poželjno je jesti namirnice bogate vitaminom C poput paprike, brokule, grejpa, jagoda, mandarina, naranče, limuna i kiselog kupusa. Vitamin C koži pomaže izgraditi kolagen.  

Važni su i vitamini B kompleksa koji se nalaze u mliječnim proizvodima, zelenom lisnatom povrću, iznutricama i cjelovitim žitaricama. Kako bi osigurala potrebnu dozu beta-karotena koji kožu čini mekom i baršunastom, svakako konzumiraj narančasto, žuto i crveno voće i povrće poput mrkve, rajčice, špinata, brokule, bundeve, dinje i marelica. Poželjno je jesti i namirnice bogate vitaminom A poput iznutrica i žumanjka, jer sudjeluje u obnovi stanica i proizvodnji kolagena te doprinosi normalnom održavanju funkcija naše kože.

Biotin je pak zaslužan za formiranje baze kože, kose i noktiju, a njegovi izvori su: orasi, kikiriki, badem, blitva, kozje mlijeko, jogurt, rajčica, mrkva, luk, avokado, losos, kao i žumanjak i iznutrice. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Zašto je važan dovoljan unos tekućine?

Ako tvome organizmu nedostaje vode, cijeli proces smanjenja kolagena se ubrzava. Treba napomenuti da oko 60% tijela odrasle osobe čini upravo voda pa se njen neadekvatan unos nepovoljno odražava na sve tjelesne funkcije. Kod nedovoljnog unosa tekućine smanjuje se funkcionalnost limfnog sustava, što dovodi do oslabljenog izbacivanja štetnih tvari iz tijela te dovođenja kisika i hranjivih tvari putem krvi u stanice.

Ujedno, minerali koje sadrži voda hrane dubinske i površinske slojeve kože i bitni su za normalan metabolizam proteina kože pa tako i za kolagen. Jedan od njih je i silicij koji sudjeluje u izgradnji vezivnog tkiva te je uključen u procese obnove kolagena i elastina. Za blagotvornu hidrataciju tijela, u sklopu uravnotežene i zdrave prehrane, preporučuje se Jana kolagen beauty jer sadrži vitamin C koji doprinosi stvaranju kolagena za normalnu funkciju kože te bioaktivni kolagen koji pomaže zadržati ljepotu kože. 

Možda te zanima... Zašto je bioaktivni kolagen najvažniji za ljepotu kose i kože? Ljepota i relax Možda te zanima... Muči te suha koža zimi? Evo kako se najbolje pripremiti Ljepota i relax

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.