Psiha i seks Moje emocije 09. prosinca 2023.

11 stvari koje možete napraviti kada niste u dobroj fazi

Foto: Pexsels Žena u mreži za ljuljanje razmišlja
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Stvari nekada ne idu sjajno, jedan dan se osjećate super, a drugi dan vas obuzmu nemir i tjeskoba i u takvim danima čini vam se da bi vam mogla pomoći samo drastična životna promjena kao što je davanje otkaza i preseljenje na Bahame

Ali problem je što u našim životima uglavnom nema mjesta za drastične promijene niti se čim nešto zapne događaju filmski raspleti poput pronalaska prave ljubavi ili konačnog otkrivanja svog pravog ja. U stvarnom svijetu treba ići na posao i plaćati račune. Dobra vijest je da ipak postoje neke male stvari koje možete napraviti i osjećati se bar malo bolje.

Promijenite okolinu - kada ste u lošem raspoloženju postajete taoci vlastite spavaće sobe iz koje vam se ponekad ne da ustati niti kako biste oprali zube. Skupite snage i odite u šetnju ili nekome u posjet i vidjet ćete kako će se vaše mentalno stanje odmah promijeniti.

Radite ono što volite bez ustručavanja - ako je to igranje igrica igrajte se ili čitanje knjiga, odlazak u kino ili galeriju, štrikanje. Nije bitno što je, glavno da veseli. Osim toga važna je i spoznaja da i ako sve drugo propadne to vam ostaje.

Dopustite si greške - nemojte biti frustrirani ako nešto ne napravite savršeno, niste stroj. Pogotovo kada tek učite nove stvari, zapamtite svatko je od nekud morao početi.

Usporite - život je brz i uglavnom su svi puni planova rođendani, odlasci u teretanu, na dodatno usavršavanje itd. Čovjeku naprosto treba vrijeme da proradi neke svoje emocije, zato kad osjetite da vas obuzima tjeskoba dajte si malo vremena za predah.

Napravite neki mali pomak - kada se osjećate neuspješno, sjetite se da i najdulji put počinje prvim korakom i zato zalijte konačno to cvijeće, platite račune, pošaljite mail koji odgađate.

Nemojte šutjeti - kada izgovorite što vas tišti taj problem postaje manji, ako nemate povjerenja baš u nikoga nazovite liniju za psihološku pomoć ili ako možete priuštite si psihoterapiju.


Sjetite se da se možete promijeniti u bilo kojem trenutku - ne morate čekati neki poseban datum, učinite to odmah.

Sjetite se također i da se ne morate mijenjati - ako se ne želite ili smatrate da se ne trebate mijenjati, onda se prihvatite takvima kavi jeste. Prihvatite svoj izgled, svoj um i duh i uživajte u vlastitosti.

Možda te zanima... Kako 'ukrotiti' kortizol i inzulin i riješiti se kilograma i anksioznosti Zdravlje

Nisite baš sami kao što mislite - lako je upasti zamku i misliti da svi druge žive ispunjene i sretne živote u zajedništvu. Ne zaboravite da je lako staviti fotografije sretne sebe s prijateljima ili partnerom, ali nije lako plaćati sve svoje račune redovito, odnosno voditi stvarni život. Svatko se bori na svoj način, samo što neki to jednostavno ne pokazuju. Prestanite se uspoređivati s drugima i život će ti biti puno ljepši.

Usredotočite se na nešto izvan sebe - kada ste opsjednuti vlastitim nedostacima, može vam pomoći da se usredotočite na nešto izvan sebe. Pripremite večeru za prijatelje, volontirajte... Kada pomažete drugima osjećat ćete se manje izolirano i vrjednije. 

Ne morate imati odgovor na sve - u redu je da ne znate što vam se trenutno događa, niti kako da riješite velike probleme u životu. Opustite se, ne morate imati rješenje, samo budite dovoljno otvorene i ono će doći samo. Dakle, ne forsirajte!

7 simptoma koji upućuju na depresiju

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.