Psiha i seks Moje emocije 15. listopada 2018.

11 znakova emocionalnog zlostavljanja u vezi

Foto: Gulliver/Shutterstock/Instagram
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Emocionalno zlostavljanje je podmuklo, ne samo zato što se pojavljuje u mnogo oblika nego zato što ga je teško prepoznati. Isto tako, može biti praćeno fizičkim, seksualnim ili financijski zlostavljanjem, ali bez obzira na to dolazi li samo ili ne, razorno je.

Prema riječima Denisa Renyea, seksologa i psihologa, emocionalno zlostavljanje "može biti uručeno omalovažavanjem partnera, kritiziranjem njegovog tijela, namjernim ne poštivanjem granica partnera"

U početku, zlostavljači mogu izgledati kao karizmatični i šarmantni ljudi, a svoje istinsko lice pokažu tek kad dođu s partnerom do prekretnice kao što je zajednički život. Renye ističe da zlostavljači često manipuliraju svojim partnerima tako što ga uvjeravaju da je to ponašanje romantično. Njihovo ponašanje može biti rezultat ljubomore, "nešto što zlostavljači smatraju opravdanim jer je to znak da 'stvarno vole' svog partnera".

Možda te zanima... Psihičko zlostavljanje: 10 znakova koje većina ljudi ne primjećuje Psiha i seks Možda te zanima... Kada se parovi najviše svađaju i kako ublažiti napetosti? Psiha i seks

Drugi čimbenik kao što je financijsko zlostavljanje, u kojem zlostavljač diktira partneru pristup novcu. Štoviše, zlostavljač može pokušati uvjeriti svojeg partnera da ne zaslužuju bolje, ali nitko ne zaslužuje zlostavljanje.

Allure navodi 11 znakova ponašanja zlostavljača koje bi mogli pretvoriti u romantične, ali su zapravo toksični i manipulativni.

Lako 'eksplodira' 

Strast u vezi trebala bi značiti intimnost, smijeh i ljubav među partnerima. Bez obzira na filmove i televizijske serije, strast ne bi trebala uključivati nepredvidljive eksplozije. Da, svaki par se svađa i ne slaže, ali sukob treba biti popraćen zdravom komunikacijom, a ne vrištanjem.

"Zlostavljač može izgledati vrlo mirno kad su drugi u blizini, ali promjeni svoje ponašanje unutar četiri zida", kaže Renye. Jedna je stvar da se tvoj partner ljuti jer si kupila mlijeko kojem je istekao rok, a posve drukčija kad zbog toga viče na tebe. To nije strast, to je vrijeđanje. 

Kritizira tvoj izgled ili odijevanje 

Trebaš oblačiti i izgledati kako god ti želiš. Točka. 

"Kritiziranje partnerove odjeće ili tijela je nešto što bi zlostavljač mogao prevesti kao oblik 'zaštite' partnera ili odnosa", kaže Renye. Mogu ti reći nešto kao: 'ne želim da dobiješ neželjenu pažnju' ili 'ne želim da te netko tako gleda'.  

Partneri u zdravim odnosim će ti reći kad imaš ruža za usne na zubima, ali te neće pokušati pokriti. Dapače, ako se obučeš udobno ili konzervativno, ne bi trebala biti pod pritiskom da se odijevaš 'seksi' za svog partnera ili kako bi impresionirala njegove prijatelje. Moda i ljepota su oblici samoizražavanja. Iako je u redu zamoliti svog partnera za mišljenje o odjeći, nikada nije u redu dobiti sramoćenje, vrijeđanje ili pritisak kao odgovor

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock Što više malih svađa to bolje!

Psuje i vrijeđa kad je uznemiren, a zatim moli za oprost

Tvoj partner ne mora koristiti neprihvatljivu riječ kao što je "kurva". Prozivanje partnera da je 'glup' ili 'jadan' također predstavlja verbalno zlostavljanje. Zlostavljači se često zaklinju partneru da je to dio 'eksplozivne' faze, nakon čega će pokušati ponovno osvojiti pretjeranim gestama ili molbama za oprost. Također, mogu reći da su koristili takve riječi jer te vole i samo su izrazili intenzivne emocije. 

Tijekom eksplozivnog dijela, možeš osjećati da je odnos vrlo dramatičan i napet. Nakon što te zlostavljač zamolio za oprost, neko vrijeme će sakriti svoje manipulativne i toksične tendencije, ali će se vjerojatno ubrzo ponovno pojaviti. 

Stalno ti šalje poruke ili te zove

Naravno da je ružno kad ti netko ne odgovara na poruke. Iz tog razloga, u početku ti može odgovarati stalna komunikacija. No, nakon nekog vremena, ako osjećaš da komunikacija s tvojim partnerom postaje neizbježna i on želi u svakom trenutku znati gdje si, što radiš i s kim s, to prelazi granicu. Ako je tvoj partner uzrujan ako odmah ne odgovoriš na njegove poruke, možda će ti pokušati reći da je to zbog toga što mu nedostaješ, ali ako ti netko nedostaje, ne znači da ta osoba zbog tebe treba biti prilijepljena uz mobitel. 

Odbijaju ti dati osobni prostor

Zlostavljači će odbiti napustiti tvoj osobni prostor, kao što je krevet, stan ili dvorište, sve dok ne dobiju ono što žele od tebe. Nažalost, mnoge romantične komedije prikazuju manipulaciju kao romantičnu. Znaš li što je doista romantično? Poštivanje granica. 
 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Pokušavaju kontrolirati ljude s kojima provodiš vrijeme

Čak i u monogamnim odnosima, naši partneri ne trebali biti naše sve. Svatko od nas treba i prijatelje, a tvoj parter ne bi trebao stajati na put tvojim prijateljstvima neprestano kritizirajući ljude s kojima odlučiš provoditi vrijeme. Isto tako, traženje da odustaneš od svojih planova s prijateljima je jedno veliko upozorenje. To nije "ne mogu živjeti bez tebe", to je kontrola. Iskreno, u zdravom odnosu, ne bi trebalo biti da ne možete živjeti jedno bez drugog, to bi trebalo biti da ne želiš. 

Izluđuje te

Ovo je oblik emocionalnog zlostavljanja u kojem tvoj partner tumači tvoju stvarnost na drugačiji način. Na primjer, možeš početi shvaćati da tvoj partner ima problema s gnjevom i želiš razgovarati s njima o tome. Umjesto da preuzme odgovornost ili sasluša tvoju zabrinutost kaže: "Ti si previše osjetljiva, jednostavno ne znaš kako izgledaju odrasli odnosi". Nakon takvog razgovora pokušavaš shvatiti što si "pogrešno" protumačila, a ne kako si se osjećala. 

Zlostavljač može razgovarati s tobom kao da zna bolje od tebe i ima najbolji interes. 

"Može biti stalno ili rijetko, ali najvažnija je činjenica da se osjećaš ludom. Mnogi moji klijenti to opisuju kao stalno ispitivanje njihovog znanja i potkopavanje vlastite intuicije", kaže Renye. Izluđivanje. Ovo je jedan od razloga zbog kojih je važno razgovarati s prijateljima koji te mogu podsjetiti da su tvoje misli i osjećaji valjani. 

Govori umjesto tebe 

Romantično je kad se partner zauzme za tebe, ali kad govori umjesto tebe kao da si nesposobna, to je zlostavljanje. Naravno da postoje situacije kad će partner reći nešto umjesto tebe, primjerice, narudžbu u restoranu, ali ako ti glumi glasnogovornika tijekom razgovora, to je ozbiljno upozorenje. 

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Neki razlozi za prekid zvuče banalno, ali svatko ima pravo ocijeniti što mu je važno u vezi

Fizička agresija

Bez obzira je li usmjerena na tebe ili ne. Udaranje, gušenje, guranje ili sva druga djela nasilja su zlostavljanje. Ipak, ako udari rukom u zid tijekom svađe, u njemu postoji agresija. Fizički prikaz gnjeva poput ovog koji ne uključuje kontakt s drugom osobom često se opravdava i rijetko prikazuje kao "zlostavljanje" u medijima. Ali to nije u redu. 

Tjera te na seks 

Za mnoge ljude, zdrav seksualni život temeljna je komponenta sretnog odnosa. Dio toga je seks samo kada to želiš, a ne zato što tvoj partner vrši pritisak. 

"Prisiljavanje je zlostavljanje, a nitko nikada ne mora imati seks kada ga ne žele", kaže Renye. Normalno je da se tvoj seksualni nagon mijenja, a to bi trebalo biti normalno u vašem odnosu. 

Emocionalno zadržavanje 

"Emocionalno zadržavanje je kada partner koristi tišinu kao sredstvo kontrole ili manipulaciju situacijom ili drugom osobom", kaže Renye. "Bolno je za oba partnera i iznimno zbunjujuće za onog koji prima ovakvu vrstu toksičnog ponašanja."

Dio odnosa je komuniciranje tvojih osjećaja prema partneru, uključujući i one kad si uznemirena. Nije u redu ako se tvoj partner zatvara bez objašnjenja i ostavi te u mraku. Svatko treba prostor kako bi obradio svoje misli i osjećaji, ali ako primijetiš obrazac u kojem moraš moliti svog partnera da razgovarate, to je ogroman problem. 

Što učiniti? 

Znati kako i kad napustiti lošu vezu može biti izuzetno teško, pogotovo ako se osjećaš izolirano ili sumnjaš u sebe. Ako sumnjaš da si u vezi u kojoj doživljavaš emocionalno zlostavljanje, razgovaraj s nekim kome vjeruješ. Nitko ne može donijeti odluku za tebe, ali "prepoznavanje osjećaja i razgovor o njima s pouzdanim prijateljem, terapeutom ili savjetnikom je nešto što preporučujem", savjetuje Renye. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.