Psiha i seks Seks i veze 15. lipnja 2018.

5 stvari koje nikako ne bi smjela koristiti kao lubrikant

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Odlično su pomagalo kod postizanja orgazama i suhoće vagine, a ako nema kupovnih, mogu pomoći i neka prirodna rješenja. Ipak, treba paziti za čime se poseže u tim trenucima jer neke bi naizgled logične zamjene za lubrikant mogle naštetiti tvom zdravlju.

Stručnjaci upozoravaju kako i najmanja količina neodgovarajuće tvari 'tamo gore' može sadržavati alergene, narušiti prirodnu floru, oštetiti kožu i sluznicu ili smanjiti zaštitu kondoma, prenosi Women's Health.

Zato bi u širokom luku trebala izbjegavati ove alternative za lubrikant:

Baby ulje

Ne samo da može smanjiti učinkovitost kondoma, nego može i povisiti šanse za vaginalnu gljivičnu infekciju, kaže Lauren Streicher, asistentica na katedri opstetrike i ginekologije Medicinske škole Feinberg na Northwestern Sveučilištu.

"Čak i nije tako sklizavo pa za većinu žena nije efektivno", kaže. A kako nije predviđeno za vaginalno korištenje, kaže kako uvijek postoji šansa da će iziritirati to delikatno područje. 

Biljna mast

Budući da se bazira na ulju, biljna mast ne ide nikako uz kondome jer smanjuje njihovu učinkovitost, a mogla bi iziritirati donje ekstremitete, kaže Streicher. 

Slina

Možda misliš da je logično iskoristiti slinu kao lubrikant jer je na licu mjesta i mokra je, ali Streicheru upozorava kako nije dovoljno sklizava da bi se upotrijebila kao lubrikant. Također, slinom se prenose i spolne bolesti koje mogu zaraziti tvoju vaginu nezaštićenim oralnim seksom, kaže Jason James, liječnik i direktor FemCare Ob-Gyn u Miamiju. 

Vazelin

Iako izgleda kao lubrikant, proizvodi bazirani na petroleju mogu uzrokovati infekcije, kaže Mauren Whelihan, opstetričarka i ginekologica sa Centra za seksualno zdravlje i edukaciju. Jedno je istraživanje pokazalo kako su žene koje su koristile vazelin kao lubrikant u mjesec dana, imale duplo više bakterijskih vaginoza od onih koje nisu. A pored svega, može narušiti djelotvornost kondoma. 

Losioni

Mnogo je potencijalnih iritansa u losionima, poput parfema i propilen glikola (tvari u losionu koje ga održavaju vlažnim), koji mogu uzrokovati oticanje i genitalnu iritaciju, upozorava Whelihan. 

Možda te zanima... Seks igračke koje istodobno stimuliraju i tebe i njega Psiha i seks Možda te zanima... Za nju i za njega: Seksi igračke za snažnije orgazme Psiha i seks

...pušači završavaju svoju priču puno ranije nego bi trebali. Saznaj kako se riješiti navike i neka ovo bude prvi dan tvog boljeg života...

Umjesto da riskiraš spolno prenosivu bolest ili infekciju, a nemaš kupovnih lubrikanata pri ruci, probaj s nekim dokazano učinkovitim prirodnim lubrikantima poput kokosovog ulja (koje je finog mirisa i okusa), ali pazi da ga ne kombiniraš s kondomima zbog smanjenja učinkovitosti. 

Koristiš li kondome, možeš iskoristiti aloe veru kao lubrikant, samo pripazi da se radi o čistom gelu aloe vere, ne nekom proizvodu koji ju samo ima kao sastojak jer bi u suprotnom moglo nadražiti vaginu. 

Što zaista smiješ, a što ne stavljati na svoju vaginu?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.