Psiha i seks Seks i veze 14. listopada 2016.

5 zdravstvenih razloga zbog kojih je samozadovoljavanje poželjno

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

U slučaju da to već nisi znala, pravo je vrijeme da te upoznamo s time da je potpuno normalno i zdravo masturbirati. Ipak, mnoge žene izbjegavaju samozadovoljavanje ili masturbaciju, navodi se u Bloomington studiji Sveučilište Indiana.

Dio stručnjaka navodi kako samozadovoljavanje može spriječiti bolesti kao što su upala mokraćnog mjehura, dijabetes i karcinom. Osim toga može smanjiti stres, ojačati organizam i pomaže smanjiti menstrualne grčeve. U nastavku otkrij 5 ključnih prednosti masturbacije. 

Može poboljšati seksualni život

Samo 57 posto žena doživi orgazam pri seksualnom odnosu s partnerom, navodi se u rezultatima ankete iz 2015., a koju je na uzorku od 2.300 žena u dobi od 18 do 40 proveo Cosmopolitana. "Prije nego dostigneš vrhunac užitka s drugom osobom, moraš znati što ti odgovara i što te može zadovoljiti", kaže Emily Morse, stručnjakinja za seks i odnose. "Spusti ruke niz svoje tijelo, uzmi vrijeme za sebe i otkrit ćeš što ti odgovara te stvara užitak", dodaje. Otkrivajući što te uzbuđuje i dovodi do vrhunca, ne samo da ćeš biti u mogućnosti zadovoljiti samu sebe, nego ćeš tako omogućiti i svom partneru da shvati kako te zadovoljiti.

Kako prepoznati ženski orgazam?

Može smanjiti stres i poboljšati san

Umjesto različitih prehrambenih trikova i dodataka, pokušaj se opustiti i doživjeti orgazam kako bi lakše zaspala. Pri orgazmu, tvoje tijelo otpušta prolaktin, hormon za opuštanje i serotonin, hormona sreće. "Iako još nije u potpunosti istraženo na koji način djeluje, mnoge žene su otkrile da im masturbacija pomaže osloboditi se napetosti i omogućuje da bolje spavaju", kaže Lauren Streicher, autorica 'Sex Rx: hormoni, zdravlje i tvoj najbolji seks ikad'.

Za najbolji učinak, Morse predlaže da stvoriš mirno, opuštajuće okruženje prije nego kreneš u akciju. "Samo isključi telefon, uđi u svoju sobu na 10 minuta, počni disati i dodirivati tvoje tijelo", kaže ona i dodaje: "Na taj način, brineš o sebi, iskušavaš različite oblike užitka i ulaziš u kontaktu sa svojim tijelom-sve to ti pomaže stvoriti intenzivan osjećaj ugode."

Spavanje_Kvalitetni_Madraci | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pomaže smanjiti menstrualne grčeve

U periodu kada imaš menstruaciju i odlučila si potpuno prekrižiti seks s partnerom, ne znači da ne možeš prakticirati masturbaciju. Naime, takav oblik seksulanog zadovoljavanja može prirodno ublažiit bolove uzrokovane menstrualnim grčevima.  "Kad doživiš orgazam, maternica se steže, što uzrokuje da krv izađe brže i omogućuje da se smanje grčevi", objašnjava dr. Streicher.

Za neke žene, međutim, orgazam može pojačati napetost, kaže Morse. Razlog može biti to što se pri orgazmu napinju mišići cijelog tijela. "Ovo može biti tehnika smanjivanja grčeva, ali ju svaka žena mora isprobati kako bi se uvjerila vrijedi li i za nju.", navodi Morse.

Zašto me tijekom mjesečnice bole leđa?

Omogućuje bolji orgazam

"Masturbiranjem se može proširiti tvoj 'orgazmički potencijal'", kaže Morse te dodaje: "Dakle, žene koje teže dostižu orgazam, sa ili bez partnera, masturbacijom uče kako doživjeti orgazam i povećavaju svoju seksualnu svjesnost."

Ključ je u tome da odvojiš vremena kako bi upoznala svoje tijelo i ono što te zaista uzbuđuje. I dok mnoge žene mogu isprobati samozadovoljavanje i biti neuspješne u tome, važno je ne odustati u pronalaženju vlastitog zadovoljstva. "Istina je kako bi to moglo trajati mjesecima, sve dok ne shvatiš kako stimulirati određene točke i postići orgazam."

9 razloga zbog kojih često izostaje orgazam

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Moglo bi ojačati samopouzdanja

"Kada osjećaš da imaš kontrolu nad svojim tijelom i seksualnošću, to ti ujedno daje više samopouzdanja u spavaćoj sobi", kaže Morse. A to samopouzdanje ne mora ostati samu u krevetu, ono se zapravo može prenijeti u sve aspekte tvog života. "Mnoge žene nisu zadovoljne svojim tjelesnim izgledom, ali kada smo svjesni svoje seksualnosti i povezani s našim tijelom kroz masturbaciju, saznajemo mnogo o tome tko smo zapravo", dodaje Morse. "To može izazvatii ​​više pozitivnih osjećaja vezanih uz naše tijelo te nam pomoći da se osjećamo sigurniji izvana i iznutra.", smatra ova stručnjakinja. 

Na kraju svega, dr. Robert Schneider kaže kako je primarna korist masturbaciju vrlo jednostavna: Ona pomaže da se žena osjeća zadovoljno i samopouzdanu. No, budući da se o toj temi još uvijek šuti, mnoge žene ne znaju kako to učiniti.

12 savjeta slavne ginekologinje za što bolje seksualno iskustvo

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.