Psiha i seks Moje emocije 28. studenoga 2017.

8 znakova da te zarobio emocionalni manipulator

Foto: Guliver/Shutterstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Mnogi od nas poznaju onaj neugodan osjećaj kada smo izmanipulirani. No, emocionalni utjecaj može biti moćan alat, a neki ga ljudi aktivno koristite. Slijedi popis od 8 znakova koji će ti pomoći prepoznati jesi li se ulovila u zamku emocionalnog manipulatora.

Narušava tvoju vlastitu vjeru i tvoj zdrav razum

Emocionalni manipulatori su nevjerojatno talentirani lažljivci. Oni će te uvjeriti da nije nešto učinio, a ti si ga vidjela da je, ili će tvrditi kako je nešto rekao, a ti znaš da nije. Najgore od svega je, da oni tako dobro lažu, da ćeš početi sumnjati u vlastitu prosudbu. Kako bi ga izbjegla, reci kako je problem u tvojoj glavi, a to je njihov omiljen način pobjede.

Njihove akcije su kontradiktorne njihovim riječima

Emocionalni manipulatori će reći ono što osoba želi čuti, ali njihovi postupci su sasvim druga priča. Tvrde kako će uvijek uskočiti ako ti zatreba pomoć, ali kad dođe vrijeme da učine rečeno, pretvaraju se kako su tvoji zahtjevi nerazumni.

Psiho630 Možda te zanima... Ako ti netko govori ovih 5 stvari, učini sebi uslugu - bježi i ne osvrći se Psiha i seks

Zloupotrebljavaju tvoj osjećaj krivnje

Emocionalni manipulatori iskoristit će tvoj osjećaj krivnje u njihovu korist. Kada mu ispričaš svoje nevolje, osjećaš krivnju što ga mučiš svojim nevoljama, a ako mu ipak ne ispričaš, opet te iznutra grize što mu nešto prešućuješ. Manipulatori će te uvjeriti kako je sve što činiš krivo i da si za sve svoje probleme koje imaš, sama zaslužna.

Pretvaraju se da su žrtve

Emocionalni manipulatori nikada nisu krivi za ništa. Bez obzira na to što on čini loše, uvijek je netko drugi kriv (vjerojatno ti). Ako si ljuta ili uzrujana, to su tvoja nerealna očekivanja; ako je manipulator uzrujan, opet si ti za njegovo ponašanje kriva. Emocionalni manipulatori nikada ne prihvaća odgovornost.

Manipulator uvijek ubrzava stvari 

Bez obzira na to što je u pitanju, poslovna ili osobna stvar, manipulatori uvijek žure nekamo unaprijed. Oni dijele važne vijesti prebrzo i očekuju isto to od tebe. Oni djeluju ranjivi i osjetljivi, ali to je namještaljka kako bi se ti pokraj njih osjećala posebno i postala im bliskija. Počneš se osjećati loše zbog tog manipulatora, a kao rezultat toga, preuzet ćeš odgovornost za njihovo emocionalno stanje.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Oni su željni pomoć samo kako bi kasnije glumili mučenika

Njihova inicijalna želja za pomoći, brzo se pretvori u kukanja, jauke, prigovaranja oko puno posla, uzdahe. Cilj ovoga je da se ti počneš osjećati da njemu nešto duguješ.

On se uvijek osjeća gore od tebe

Bez obzira na poteškoće koje dijeliš s manipulatorom, on će uvijek reći da je njemu još gore. Oni nikada ti neće zaboraviti spomenuti kako su njihovi problemi daleko gori od tvojih, tako da ti nemaš razlog za požaliti se.

On poznaje tvoje slabosti i koristi ih protiv tebe

Ako ti se ne sviđa trenutna kilaža koju nosiš, on će uvijek pronaći primjedbu na tvoju prehranu ili odjeću. Ako si zabrinuta oko predstojeće prezentacije, on će te pokušati uplašiti čak i više. Manipulatori čitaju svačije emocije vrlo lako, ali oni samo koriste ovu vještinu da bi osobu kontrolirali bez da im pomognu da se osjećaju bolje.

Možda te zanima... Agresivac, kontrolor ili žrtva: Upoznaj koji je tip tvoj agresor i suprotstavi se Psiha i seks

Emocionalni manipulatori mogu te izluditi svojim iracionalnim ponašanjem. Ne pokušavaj pobijediti u njihovoj igri. Jednostavno se emocionalno udalji i nikad si ne dopusti upasti u njihovu zamku.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.