Psiha i seks Moje emocije 27. siječnja 2019.

Boje i njihova značenja: Otkrij zašto te privlači određena boja

Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Boje se vrlo uspješno koriste u raznim iscjeliteljskim terapijama jer mogu utjecati na fizički, emotivni, mentalni i duhovni nivo čovjeka. Osim navedenog, pomoću boja se može proricati i budućnost ili se može rasvijetliti neka trenutna životna situacija.

Sedam osnovnih boja spektra

"Postoji sedam osnovnih boja spektra koje su povezane sa sedam čakri u tijelu. Iako kažem da je svaka čakra povezana s jednom bojom to ne znači da ta čakra ima tu boju, nego da određena čakra i određena boja imaju istu vibraciju", objašnjava  Maja Vodopija, astrologinja iz Centra Horus u Zagrebu i nastavlja: "Crvena boja odgovara prvoj korijenska čakri, smještenoj u  dno zdjelice noge i stopala, a vezena je za preživljavanje, uzemljenje, stabilnost, iskonsko povjerenje, materijalna sigurnost.  Narančasta  boja  povezana je s drugom čakrom koja  utječe na spolnost, kreativnost, samopouzdanje.  Žuta boja odgovara trećoj čakri, smještenoj u solarnom pleksusu, a odnosi se na snagu volje, moć, samokontrolu i općenito osobnost. Zelena boja je boja srčane čakre, a vezana je za ljubav, humanost, suosjećanje, osjećaj sigurnosti.  Plava je boja pete ili grlene čakre vezane za  komunikaciju, istinu, neovisnost. Indigo plava boja je boja šeste čakre, smještene u  područje između obrva, a odnosi se na intuiciju, mudrost, neposredna spoznaja. I na kraju, ljubičasta boja odgovara vibraciji krunske čakre, koja se nalazi na vrhu glave i odgovorna je za spiritualnost, spoznaju duhovnih svjetova, samoispunjenje, prosvjećenje."

Srebrna boja djeluje na nesvjesno

Sve boje spektra kombinacija su tri osnovne boje crvene, plave i žute, uključujući zlatnu i srebrnu. Zlatna prenosi energiju Sunca, a srebrna Mjeseca. Zlatna djeluje na svjesno ja  tako da pročišćava svijest i uzdiže do prosvjetljenja, a srebrna  djeluje na nesvjesno i omogućava svakome harmoniju s njegovim unutarnjim bićem. Svaka boja ima puno nijansi, a ona ovisi o udjelu crne ili bijele boje u njima. Crna i bijela su dva pola, bijela je svjetlost, a crna odsutnost svjetlosti. Tako su one simbolički predstavnici kontrasta svijetlo – tama (yin – yang), a siva je odraz njihove interakcije.

Oko zaljubljenih se stvara energetsko polje roze boje

Maja Vodopija kaže da postoji dobar razlog zašto nas privlače ili odbijaju pojedine boje. "Kad se mijenjaju stavovi, životne okolnosti i zdravstveno stanje mijenja se i energetsko polje ili aura. Kako se nečije karakterne osobine i potrebe mijenjaju, mijenja se i ukus za boju.  Boje koje prevladavaju u nečijoj auri su najčešće one boje koje se toj osobi najviše sviđaju. Zato mnogi ljudi kod izbora odjeće ili boje zidova u stanu biraju uvijek iste boje. Primjerice, osobama koje su izrazito aktivne, samouvjerene i sigurne u sebe sviđaju se narančasta i crvena boja. Osobe koje su na 'putu duhovnosti' često meditiraju ili se bave iscjeljivanjem privlače nijanse ljubičaste boje. Uobičajeno je i da nekoga privlače boje koje 'nadopunjavaju' kvalitete koja ta osoba nije dovoljno razvila tijekom života.

Zaljubljeni | Author: Foto: Thinkstock Foto: Foto: Thinkstock

Smeđa boja predstavlja toplinu zemlje i čvrstoću, pa osobe kojima nedostaje topline ili nemaju riješeno stambeno pitanje rado nose smeđu odjeću. Naravno da se nekome može sviđati više boja istovremeno, a to je samo znak da se osoba razvija na više nivoa istovremeno. Zanimljivo je da se oko dvoje zaljubljenih stvara energetsko polje roza boje. U slučaju naglog prekida takve veze (dok još postoji zaljubljenost), dolazi do kidanja energetskih spona, što uzrokuje i fizičku bol." Postoji dosta načina čitanja budućnosti bojama, a od svih se najtočnijom smatra čitanje aure, ali za to je potrebno imati sposobnost vidjeti auru ili imati fotografiju aure. Vidjeti auru mogu samo oni koji su vidoviti, a navodno postoji i naprava za fotografiranje aure. Ali, budući da je i jedno i drugo teško dostupno većini ljudi, Maja Vodopija opisuje tehnike čitanja bojama iz dlana i pomoću šarenih vrpci.

Značenje boja

  • Crvena je boja najkraće valne duljine u odnosu na ostale vidljive boje spektra. Postoji u jako puno nijansi od svijetlo crvene do duboke tamne nijanse. Crvena boja izražava energiju i vitalnost i konkretnu životnu snagu. Povezana je s muškom energijom i muškim principom. Kako je crvena boja povezana s korijenskom čakrom ona predstavlja materijalni i prizemljujući aspekt i prenosi te kvalitete. Često se koristi u tehnikama iscjeljenja jer njena vibracija ima vrlo snažan efekt na hemoglobin u krvi i povećanje tjelesne energije. Vrlo je efikasna u liječenju paralize i anoreksije. Nije povoljna u rješavanju mentalnih i emotivnih bolesti jer njena energičnost uznemirava pacijenta. Osobama slabije fizičke energije preporučuje se nositi crvenu odjeću ili boraviti u prostoru jakih, toplih boja.
  • Narančasta - je prijelaz iz crvene u žutu te u tom pogledu utječe i na fizičko i na intelektualno tijelo. Ona izražava žensku, kreativnu energiju. Narančasta je boja radosti i veselja i  omogućava stvoriti harmoničan odnos između uma i tijela. Ovo je boja stvaranja, oslobađanja misli i osjećaja kako bi naše biće vedrije funkcioniralo. Generalno, potiče na kreativnost. Uspješno se koristi u liječenju depresije jer njena vibracija ima sposobnost promijeniti biokemijsku strukturu koja rezultira disperzijom depresije. Njezina energija prenosi vibraciju druge ili sakralne čakre. Osobama koje su depresivne, slabijeg apetita ili imaju problema s voljom za životom preporučuje se nošenje narančaste boje.
  • Žuta - predstavlja intelekt i misaone procese. Ona je boja oslobađanja misli, ideja i navika. Njena vibracija povezana je s energijom solarnog pleksusa ili treće čakre te predstavlja intelektualno ja. Njena vibracija utječe na razvoj 'višeg uma' i potiče na traganje viših ciljeva i ideala. Ona je dakle simbol uma, konstruktivnog mišljenja i napretka kroz ideje. U iscjeljenju se uspješno koristi za jačanje živčanog sustava i poticanje intelektualnih procesa. Ona isto tako stimulira pokretačke živce u tijelu na rad te efikasno djeluje u liječenju paralize.
  • Zelena - kao srednja boja spektra, a također i kao prelazna boja iz žute u plavu, zelena je boja centra, sredine i harmonije. Ima istu vibraciju kao srčana čakra, a ona je povezanost fizičkog i duhovnog tijela te je centar kroz koji dajemo i primamo ljubav. Zelena je dakle boja ljubavi, cjelokupnosti i harmonije. Kvaliteta joj je dovede tijelo, um i duh u jednu harmoničnu cjelinu. Također ima sposobnost djelovanja na eterično tijelo dovodeći ga u ravnotežu. Zelena je boja opraštanja, otpuštanja staroga i prihvaćanja novoga kako bi se doživjela ljubav. U iscjeljenju se uspješno koristi u liječenju emotivnih, psiholoških i srčanih tegoba zbog svoje sposobnosti unosa harmonije u emocije.
  • Plava - prenosi vibracije mira, razumijevanja i istine. Plava je boja nadahnuća i umjetničke inspiracije koja je odraz viših odnosno duhovnih nivoa postojanja. Kako je ona boja grlene ili pete čakre predstavlja sposobnost izražavanja, komunikacije i više od svega sposobnost iznošenja istine. Ima izrazito umirujuće i meditativno svojstvo. U iscjeljenju se koristi u svrhu smanjenja napetosti, straha i nesanice. U meditaciji vizualizacijom sebe u plavome omotaču stvaramo zaštitno polje. Osobama koje imaju problema s grlom, komunikacijom ili iznošenjem vlastite istine, preporučuje se boravak u prostorijama plave boje ili nošenje plave odjeće. Osobama koje pate od nesanice pomoći će korištenje plave posteljine.
  • Indigo - kao kombinacija tamno plave i male količine crvene, plava je boja šeste čakre. Šesta čakra ili treće oko centar je povezanosti s bezvremenskim, odnosno onim aspektom nas koji je na duhovnoj razini povezan s apsolutnim. Indigo je boja vizije, snova i mašte. Ona je boja intuitivne spoznaje i u tom pogledu predstavnik one prave i univerzalne istine. Indigo prenosi vibracije prošlosti, sadašnjosti i budućnosti kao jedinstvene energije. Indigo boja je učinkovita u širenju ljudskih horizonta, razvijanju intuicije te pobuđuje u čovjeku spoznaju da je jedno sa univerzumom. U iscjeljenju se uspješno koristi kod rješavanja mentalnih problema, problema s vidom i glavoboljama. Vrlo je moćan anestetik.
  • Ljubičasta - je boja krunske čakre i ona je odraz čistoga duha. Ona je boja univerzalne ljubavi, poštovanja i dostojanstva. Ljubičasta je energetska povezanost s iskonskim 'ja', s duhom, a samim time s Bogom. Ljubičasta ima sposobnost već duhovno zrelu osobu uzdići u najviše područje svijesti. Ona je kanal duhovne i kao takve jedine prave ljubavi. Ljubičasta je boja apsoluta i sjedinjenja. Romski čarobnjaci su ju okarakterizirali kao boju magičnih moći, a Indijci kao boju savršenstva. Ljubičasta ima iscjeliteljski učinak na osobe koje ne vole i ne poštuju sebe, koje su odvojene od svog duhovnog bića i trebaju pronaći pravi put. Ljubičasta se pokazala učinkovita u liječenju šizofrenije.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Ostale boje

Imamo dakle, sedam osnovnih boja spektra vidljivih prostim okom. Također postoji tirkizna i magenta, kao dvije vidljive boje i u vezanosti su sa sporednom čakrom talamus koja se nalazi između srčane i grlene čakre. Tirkizna boja utječe na imunološki sustav, dok magenta boja pomaže otpuštanju prošlosti i prihvaćanja novoga u naš život.

Zlatna boja je prenosi energije Sunca, dok je srebrna prenosi energije Mjeseca. Zlatna djeluje na naše svjesno ja tako da pročišćuje svijest i uzdiže nas do prosvjetljenja. Srebrna djeluje na naš svjesni dio i omogućava nam duboku harmoniju s našim unutarnjim bićem. Obje su kraljevske boje te vrlo bitni faktori u alkemiji. Tu su još dvije važne boje, crna i bijela koje su zapravo dva pola. Bijela je svjetlost, a crna odsutnost svjetlosti. Tako su one simbolički predstavnici kontrasta svjetlo-mrak (yin-yang), a siva je odraz njihove interakcije. Zapravo, sve vidljive boje spektra su derivacije bijele boje.

Odgovori na životna pitanja iz šarenih vrpci

Čitanje vrpcama ili platnenim trakama u boji još je jedna interesantna metoda. Možeš ih izraditi sama ili ih kupiti u NAMI. Potrebno ti je 70 platnenih vrpci različitih boja, pola sata vremena i kreativan um. Zašto 70 vrpci, ako je 35 boja na listi? Zato što su ti potrebne po dvije vrpce od svake boje, jedna uža i jedna šira. Razlika u širini treba biti uočljiva (bilo bi najbolje kada bi uža vrpca bila pola širine deblje vrpce). Tako ćeš imati 35 vrpci jedne širine i 35 vrpci druge širine (upola uže). Duljina svih vrpci treba biti ista i nju biraš proizvoljno (najčešće se koristi od 30 do 50 cm). Ako nisi u mogućnosti nabaviti vrpce svih boja, improviziraj koristeći adekvatnu zamjenu (konac, vunu i sl).

Postupak:

  • Posloži svih 70 vrpci na stol.
  • Zamoli osobu kojoj gledaš neka se opusti i po mogućnosti oslobodi um od bilo kakvih misli.
  • Neka odabere tri vrpce izvlačeći ih iz kupa jednu po jednu, pritom pamteći redoslijed izvlačenja.
  • Uzmi te tri izvučene vrpce te ih posložite u liniju, jednu iza druge, redom kojim ih je klijent izvukao.
  • Interpretiraj dobivenu formaciju od tri vrpce u redu.

Prva izvučena vrpca predstavlja prošlost klijenta, druga sadašnjost, a treća budućnost. Ako je vrpca uža, karakteristike boja su umanjene. Ako je vrpca šira, vrijede karakteristike boja. Ovakvo čitanje daje uvid na utjecaje iz prošlosti koji su doveli do sadašnje situacije, ukazuje na trenutno stanje klijenta i isto tako daje naznaku o budućim utjecajima. Ovakvo čitanje biti će općenito, ali i vrlo točno.

U slučaju da klijent želi dobiti odgovor na konkretno pitanje, zamoli neka zažmiri i tako zatvorenih očiju izvuče jednu vrpcu s hrpe, misleći pritom na svoje pitanje. Ta vrpca bit će odgovor i savjet klijentu. Širina vrpce ukazati će na odgovor. Šira vrpca znači "da", a uža vrpca "ne". Prema boji vrpce osoba će znati kako i na koji način djelovati u situaciji vezanoj uz pitanje. Također, ako i sama trebaš odgovor, vrpca će  ukazati na put.

Značenje boja

  1. Bijela - svjetlost, ozdravljenje, prosvjetljenje, iskrenost, otvorenost, otvorenost novim počecima, ne podnošenje kritike, doživljaj sebe kao superiornog bića
  2. Crna – tama, kraj, dubina, red, disciplina, ograničenost u djelovanju, problemi sa zdravljem (genitalni organi, prostata), korjenite promijene, smrt.
  3. Svijetlo siva – presudan korak prema novoj fazi u životu, nesigurnost, nerealna strah, problemi s kostima, zglobovima i zubima , potrebno je hrabro krenuti prema novim počecima.
  4. Siva – melankolija, dosada, strah, nezainteresiranost za vlastiti život, naglašena potreba za promjenom životne okoline.
  5. Tamno siva – depresija, tuga, fobija, strah, problemi s kičmom, alarmantna potreba za transformacijom stavova i djelovanja, neiskrenost, prevare.
  6. Zlatna – prosvjetljenje, pomoć s neba, pobjeda, slava, čast, ljubav u procvatu, nenadani dobitak, otac.
  7. Srebrena – uzvišenost osjećaja, ljubav u začetku, intuicija, nesvjesne reakcije, vidovitost, trudnoća, emocionalna potpora, majka.
  8. Svijetlo crvena (roza) – univerzalna ljubav, zaljubljenost, uzvraćena ljubav, planiranje trudnoće, zaštita od tuđe ljubomore.
  9. Crvena – ljubav, strast, seks, akcija, hrabrost, poslovni uspjeh, ispunjenje ambicija, agresivnost, potrebno je naučiti dijeliti s drugima.
  10. Tamno crvena – transformacija, jaka seksualnost, energičnost, selidba u inozemstvo, borbeni duh, problemi sa srcem i krvnim žilama, potrebno je više odmora.
  11. Svijetlo narančasta – umjetnički talent koji je potrebno razvijati, entuzijazam, avanture, optimizam, veselje u obitelji, problemi s jetrom i želucem, zaštita od zlih sila.
  12. Narančasta – kreativnost u punom procvatu, pokretljivost, dinamika, poslovni uspjeh, vedri suradnici, samodostatnost, potrebno je razviti osjećaj za druge ljude.
  13. Tamno narančasta – nemar, neostvarene prilike, potrebno je nadoknaditi izgubljeno vrijeme i krenuti u akciju bez odlaganja, ogovaranja, svađa.
  14. Svijetlo žuta – ideje u začetku koje će biti uspješno realizirane, optimizam, duhovitost, nevinost, potrebno je nastaviti započetim putem, uspjeh u umjetnosti.
  15. Žuta – unutarnja snaga, inteligencija, mudrost, dostojanstvo, zaštita od zlih sila, hrabrost, uspjeh u studiju, pisanju ili bilo kojoj drugoj mentalnoj aktivnosti, egocentričnost, ljubomora.
  16. Tamno žuta – Pretjerivanje s užitcima, neiskrenost, dvoličnost, loše ideje, pohlepa, sebičnost, potrebno je preispitati svoje motive i promijeniti mišljenje o sebi, potrebno je ispričati se nekome, problemi s bubrezima i mokraćnim mjehurom.
  17. Svijetlo zelena – novi emotivni početci, prijateljstvo, emotivna nezrelost, nada, sentimentalnost, prevelika osjetljivost, potrebno je vjerovati svojim osjećajima i djelovati u skladu s njima.
  18. Zelena – mir, ljubav, kreativnost, iskreni i uzvraćeni osjećaji, prijateljski duh, vjenčanje stabilnost osjećaja, ponekad hedonizam.
  19. Tamno zelena – duboka osjećajnost, strah od iskazivanja emocija, želja da se nekog eliminira, samouništenje, patnja, introvertiranost, potrebna je meditacija i rad na razvoju.
  20. Svijetlo plava – iskrenost, komunikativnost, sposobnost iznošenja svojih misli i osjećaja, smisao za glazbu, dobra vijest iz daljine, novo prijateljstvo, ponekad potištenost i osjećaj izoliranosti, problemi s dišnim organima.
  21. Plava – potreba da se pravedno postupa i uvijek učini „prava stvar“, suosjećajnost, inspiracija, pravni poslovi, usmjeravanje ka uzvišenim ciljevima, težnja ka duhovnom rastu, problemi s grlom.
  22. Tamno plava – vjernost, povjerenje, osjećaj svrhe u životu, potrebno se osloniti na moralne kvalitete i vjerovati mudrim osobama, pomoć od svećenika ili odvjetnika.
  23. Indigo – vizionarstvo intuicija, sposobnost predviđanja budućnosti, kontakt s energijama viših sfera, perfekcionizam, potrebno se osloniti na intuiciju i odbaciti logiku u rasuđivanju., sklonost svijetu iluzija (opojna sredstva).
  24. Svijetlo ljubičasta (lila) – visoki ideali, nadahnute ideje, želja za služenjem čovječanstvu, visoka čast, ljubav i traganje za istinom.
  25. Ljubičasta – nadnaravne moći, ponekad egoizam i precjenjivanje vlastitih sposobnosti, potrebno je svoje moći koristiti za dobrobit drugih i zadržati pozitivan stav.
  26. Grimizno crvena – transformacija, preobražaj, otpuštanje staroga kako bi se otvorila vrata novome, potrebno je potpuno otpustiti prošlost (razmišljanja, osobe, obrasce ponašanja), ulaganje u poboljšanje vlastitog života.
  27. Smeđa – toplina, zemlja, tvrdoglavost, upornost, , snaga, potrebno je razvijati duhovnu stranu osobnosti.
  28. Tamno smeđa – sitničav temperament, uspjeh zaslužen vlastitim teškim radom, problemi s bubrezima, neželjena trudnoća, ponekad agresivan stav.
  29. Tirkizna  - vezana je sa sporednom čakrom koja se nalazi u području žlijezde timus (između srčane i grlene čakre). Tirkizna boja povoljno utječe na imunološki sustav. Predstavlja ljepotu i ljubav, partnerstvo koje nudi ispunjenje, dobro zdravlje.
  30. Sedef  - ostvarenje osobnog uspjeha na račun drugih, pohlepa, djelovanje u tajnosti, natprosječno razvijen, ali i opasan um, neiskrenost, zanemarivanje osobnog života, problemi sa živcima.
  31. Maslinasto zelena - genijalnost u djelovanju, ali neshvaćenost od okoline.
  32. Oker - sebičnost, „prljava“ mašta, propuštanje dobrih prilika, ogovaranja, neispravan pogled na svijet i ljude oko sebe, zatvori i bolnice. Potrebno je pronaći vjeru u sebe i shvatiti da se jedino pružanjem ljubavi, može primiti ljubav.
  33. Boja breskve - umjetnost, moda, dizajn, buđenje nakon dulje neaktivnosti, uspjeh u radu s djecom, dobro zdravlje, ostvarenje vlastitih težnji, pomoć od ženske osobe, manji novčani dobitak.
  34. Krem boja - harmonija između prošlosti i budućnosti, kompatibilnost s partnerom. Djelovanje bez težnje za rezultatom koje vodi do uspjeha.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.