Psiha i seks Moje emocije 25. studenoga 2016.

Je li razvod uvijek rješenje za nezadovoljstvo u braku?

Par-Svadajpg
Foto: Thinkstock
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Iako je istina da razvod više ne prati stigma iz prethodnih vremena, većina nas okončanje veze doživljava kao veliki osobni poraz. Osim psihološkog utjecaja, u priči o razvodu ne treba podcjenjivati ni financijski učinak.

Za razliku od slavnih i prebogatih koji tako glatko prelaze iz jedne u drugu vezu/brak, razvod može ugroziti egzistenciju prosječnom paru. Uostalom, razvod nije uvijek rješenje za nezadovoljstvo.

Kako riješiti krizu u braku?

Prvi korak u rješavanju emotivne krize je utvrđivanje je li veza pravi uzrok nezadovoljstva i tuge. To je jako važno jer mnoge ljude šokira spoznaja da nisu sretniji nakon razvoda. Ponekad oni nose nezadovoljstvo sa sobom jer je njegov pravi uzrok neka krajnje osobna stvar, koju su zapravo projicirali na partnera.

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock

Nova veza i novi partner mogu skrenuti misli i pažnju na neke druge stvari, ali pravi problem u nekom trenutku ponovno će isplivati i vratit će se stari osjećaj. Međutim, alternativa napuštanju ne mora biti prihvaćanje veze kojoj nedostaju strast i ispunjenost. Iako je povratak u fazu ”jedva čekam da ti skinem odjeću” nerealan, ipak je moguće osvježiti strast i u dugogodišnjoj vezi kreiranjem višeg stupnja intimnosti.

Budi kreativna u tome i dobro procijeni na koji način to možete izvesti. Zajedničke večeri neće biti djelotvorne ako ih shvatiš kao zadatak i obvezu te ako ne znaš o čemu pričati – to će donijeti samo frustraciju. Umjesto toga, bolje je da koristiš mogućnosti za kratke razgovore, kao što je jutarnji dogovor o dnevnim aktivnostima ili zajednička kupovina stvari za kuću. Zajedništvo vodi u intimnost, a ne obrnuto.

Kako možeš promijeniti ono što želiš i stvoriti dobre temelje za život?

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Zdrava dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Zdrava te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
    • Default avatar -
      Dubravka87

      SEZONA POZDRAVLJAJUĆI SVIH, JA SAM BISERK, TU SAM DA ŠETIM DOBRE VIJESTI CIJELOM SVIJETU O tome kako sam se vratio mužu. Bila sam izbezumljena kad me prošloga mjeseca ljubav ostavila zbog druge djevojke, ali kad sam našla prijatelja koji me upoznao s liječnikom Alabom, velikim glasnikom, razgovarala sam s njim o svom problemu, kako me je suprug napustio i kako trebam dobiti posao u vrlo velikoj tvrtki. Samo mi je rekao da sam došao na pravo mjesto da ću dobiti želju srca bez ikakvih nuspojava. R

    Komentiraj, znaš da želiš!

    Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.