Psiha i seks Moje emocije 05. siječnja 2018.

Kako prihvatiti da neku osobu više nikada nećeš vidjeti u životu?

Simptomi raka
Foto: Guliver/Shutterstock Svi ovi simptomi često se pripisuju promjeni prehrane ili načina života, no važno je redovito se odazivati na preventivne preglede
zdrava krava postala miss7zdrava.24sata.hr

Ponekad pomirenje s nekim članom obitelji, partnerom ili bliskim prijateljem nije moguće neko vrijeme, a nekad i zauvijek. Zato postoji niz značajnih i opravdanih razloga preko kojih se ne može jednostavno prijeći. Portal Psychology Today otkriva što učiniti u tim životnim situacijama.

Treba tugovati za onim što se dogodilo i onim što se moglo dogoditi

Kada se pomiriš s činjenicom kako neke osobe više neće biti u tvom životu, mogao bi te preplaviti osjećaj gubitka. Dopustiš li sebi da tuguješ, to će djelovati iscjeljujuće na tebe. 

Tugovanje se sastoji od nekoliko faza od kojih je svaka dio procesa kretanja prema dalje: s vremenom ćeš prolazeći kroz premišljanja, negiranje, ljutnju i/ili depresiju uspjeti pomiriti se sa tom situacijom. 

Nećeš nikada zaboraviti bol, ali ćeš postepeno davati sve više šanse novim životnim prilikama. 

Zena-Tuga1 Možda te zanima... Preboli gubitak voljene osobe u 5 faza Psiha i seks

Oprosti sebi i drugima, bez prijezira i osjećaja krivnje

Budeš li se previše prepuštala osjećaju bijesa i ljutnje, to na tvoje emocije može djelovati poput grebanja po rani koja nikada neće zarasti i narušit će tvoj osjećaj za mir i blagostanje kroz nadolazeće godine. 

Trebaš dati do znanja samoj sebi da si dala sve od sebe kako bi se situacija popravila i da se to nije moglo ostvariti ni na koji način. Nakon nekog vremena to ćeš moći reći i za osobu s kojom si se razdvojila, jer je možda i ona napravila sve u svojim mogućnostima da se pomirite. 

Možda ništa nije bilo dobro oko tog odnosa, možda nećeš nikada moći prijeći preko nečega što je ta osoba rekla ili napravila, ali prestati kriviti tu osobu ključno je za tvoju dobrobit, a ne njihovu. 

Ponekad ćeš oprost pronaći uz pomoć psihoterapije, a možeš si pomoći i vježbanjem (za poticanje produkcije serotonina, hormona sreće) i/ili meditacijom (kako bi pronašla odgovore duboko u sebi i pomirila se sa situacijom kakva je).

 | Author: Guliver/Shutterstock Foto: Guliver/Shutterstock Ta je osoba zasigurno utjecala na tvoj život, možda ti je prenijela neka životna iskustva, navike, vještine pa ćeš nakon što zaviriš duboko u svoj um i dušu pronaći samo dobre stvari po kojima ćeš ju pamtiti. 

Ako je veza bila fizički ili verbalno nasilna, ovo je šansa da naučiš živjeti samostalnije i naučiš prihvaćati rizike u životu možda čak i bolje od svojih bližnjih koji nisu prolazili kroz tako teške situacije. 

Prihvati činjenicu da će neki dani biti posebno teški

Osobe s kojima si izgubila kontakt će ti najviše nedostajati za vrijeme blagdana ili u neko doba godine koje si većinom provodila s njima (poput rođendana, godišnjica, ljetovanja, i slično). 

Neke ćeš dane imati osjećaj kao da si se vratila korak unatrag u tugovanju, umjesto kretanja prema naprijed. Zacjeljivanje nikada nije ravna cesta koja vodi od jedne točke do druge točke, puno je stranputica, krivih smjerova i opasnosti na putu. 

Okruži se ljubavlju

Treaš dopustiti drugima da te vole, makar mislila da te te osobe neće obasuti onom ljubavlju koju trenutno očajnički trebaš. 

To može značiti i novi krug najmilijih koji ćeš sačiniti od bliskih prijatelja i članova šire obitelji, a oni ti mogu postati bližima od uže obitelji.  

Možda te zanima... Tuga zbog izdaje voljene osobe - kako je preboljeti i oprostiti? Psiha i seks

Moraš znati da te tvoja bol ne definira

Ponekad je bol jednostavno nešto s čim si rođena i tvoj je mehanizam nošenja sa svakodnevnim situacijama, razvijanja empatije te razumijevanja drugih. No to nije glavni dio tebe, bol nije nešto što te definira.

Probaj bar u ovom trenutku pustiti tu emociju što više, usredotoči se na ljubav koja te već okružuje, na ono što te nasmijava i čini sretnom, ili samo uživaj u svemu onome što voliš raditi, gledati i izučavati.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.